the alpine table

Коледа се празнува от всички християни и католици по света в един и същи ден и, естествено, трапезата се отрупва с апетитни ястия, вкусни сладкиши и обредни хлябове. Това в голяма степен е валидно за алпийските държави, където зимата и снегът са най-подходящият фон за рождественските празници.   Но обичаите и ритуалите за Рождество Христово далеч надхвърлят кулинарния елемент и са най-очакваният момент в годината за малки и големи. Много от коледните традиции в алпийските страни имат общ корен.   Интересен момент например във фолклора на Австрия и Германия, е, че Дядо Коледа има зъл приятел, който се казва Крампус. Това е същество, което прилича наRead More →Повече →

Masterpieces in alpine cuisine

Като повечето елегантно звучащи кулинарни термини, и думата „ордьовър“ произлиза от френски (hors-d’œuvre). Това е предястие, сервирано преди основното ястие. Една от целите при сервирането му е да изостри апетита. Служи също за леко подкрепяне, докато се сервира основното блюдо. Ордьоврите могат да бъдат сервирани още преди сядането на масата или по време на храненето. Те не бива да се бъркат със салатите, въпреки че също могат да съдържат зеленчуци. Най-често ордьоврите представляват добре аранжирани нарязани филийки или късчета от различни продукти. Могат да носят името на основните продукти в тях, например Ордьовър със сирена или Ордьовър със сухи колбаси. Има и ордьоври, които неRead More →Повече →

Коледно меню по алпийски

Коледа в Алпите – звучи като истинска зимна приказка. Освен снежни картини неминуемо започваме да си представяме огън в камината и ефектно украсени маси, отрупани с много апетитни храни. Зимата и планината предразполагат към солидни ястия, доста по-засищащи, отколкото е ежедневната храна на повечето изнежени в градовете европейци. Суровият климат води до традицията в планината да се приготвя и консумира по-тежка, но много вкусна храна, а Коледа и без това е време за истинско пиршество. Алпите обхващат територии основно в Швейцария, Австрия, Германия, Италия и Франция и е естествено кулинарните празнични традиции на тези страни се преплитат и храната във високопланинския район носи някои общиRead More →Повече →

alpine soups

Алпийската кухня е уникална смесица от всички кулинарни традиции на Европа. Освен това местните жители са приспособили диетата си към трудните условия на планините. В резултат се появява уникална кухня, в която се набляга много на месото. За питателните качества на храната спомагат още картофите, гъбите, зелето и, няма как да се мине без тях – млякото и млечните продукти. Алпийската кухня представлява вкусен микс, повлиян от френската, немската, швейцарската, австрийската и италианската кулинарна култура. Да не забравяме и Словения,  която също е алпийска държава. Суровите условия в Алпите изискват ястията да са много хранителни и засищащи. Това в пълна сила се отнася за супите,Read More →Повече →

Швейцарските аламинути

Има една дума, за която много от нас се сещат, ако седнат много гладни в заведение. Аламинут. Това са най-бързите ястия, които могат да стигнат от кухнята до масата ни за броени минути. Освен това приготвянето им по-принцип е много лесно, тъй като за тях се използват малко продукти. Традицията на аламинутите в ресторантските менюта у нас датира от времето на социализма. Първо така са наричали бързите ястия, най-често приготвени на скара или на тиган, в разговорите помежду си хората от персонала на заведенията за обществено хранене. Постепенно терминът се е наложил и е започнал да се употребява официално, а също влязъл в учебниците поRead More →Повече →

Френски аламинути

Когато сте гладни, а нямате много време за кулинарни занимания в домашната кухня или не ви се чака дълго в ресторанта, най-често избирате нещо вкусно от рецептите за аламинути. Това са бързо приготвени ястия, които по принцип съдържат малко съставки.   От къде произхождат аламинутите?   Смята се, че самият термин аламинут произхожда от професионален жаргон в ресторантите при социализма. Той се е използвал между работещите в заведенията за обществено хранене за обозначаване на бързо приготвено ястие. Постепенно се въвежда като официален термин и се използва в менютата на ресторантите и в учебниците за специалностите в училищата по обществено хранене.   Така навлизат и вRead More →Повече →

Швейцарската кухня

Швейцарската кухня се влияе много от нейните съседи Германия, Франция и Северна Италия. Швейцарската кухня е толкова мултикултурна, колкото и жителите й: има много регионални ястия, специалитети и вина за всеки вкус.   С един поглед:   Храната на Швейцария е силно повлияна от съседните й страни и също варира много в различните езикови региони.   В страната има около 450 различни вида сирене и затова не е изненада, че много швейцарски ястия съдържат сирене.   Посещението на грот в италианско говорящата част на Швейцария не е за изпускане! Това е най-добрият начин да опитате автентична кухня от Тичино.   Tипични ястия на пастири иRead More →Повече →

Топ ястията от алпийската кухня

Богатата кухня, предлагана във френските Алпи, произхожда от време, когато планинските села са били изолирани от света месеци наред през дългите снежни зими. Жителите на село са оцелявали с храна, която сами са произвеждали. От стари времена рецептите им са се предавали от поколение на поколение до днес и все още се сервират у дома и ресторантите! Млечни продукти и сиренa Млякото и млечните продукти са централен компонент на алпийската кухня от векове. Типичното алпийско земеделие с породи като „Simmentaler Fleckvieh“ (сименталски добитък) или „Tiroler Grauvieh“ (Тирол Грей) могат да бъдат проследени до началото на нашата ера. Дори римските писатели Плиний и Страбон съобщават заRead More →Повече →

Швейцарска кухня особености | Fondue

Швейцарската кухня съчетава влияния от немската, френската и северноиталианската кухня, но също така предлага ястия, характерни за Швейцария. Исторически тя е била страна на земеделски производители, затова традиционните швейцарски ястия са по-обикновени, с основни съставки картофи и сирене. Храните, които често се асоциират със Швейцария, включват конкретни видове сирена и млечен шоколад. Швейцарско сирене Всеки район има свои собствени видове сирене – разнообразието от продукти е изумително! Такива са например мекото и топено сирене Vacherin. Ароматният Appenzeller. Пълноценният аромат на Sbrinz. Ементалерът, известен с големите си дупки. Всички тези – и още около 450 други сирена създават едно чудесно кулинарно изживяване. Най-популярните ястия със сиренеRead More →Повече →

Особености на италианската кухня

Италианската кухня придобива световна популярност благодарение на прекрасните си  разнообразни вкусове, но кои са най-важните ѝ характеристики? Италианската кухня е една от най-старите в света, чиито рецепти се предават от поколение на поколение до наши дни и в които се отразяват различията между всеки един от нейните региони. Повечето от техните ястия спазват строго традиционни съставки, въпреки че някои от тях, като пица или тестени изделия например, са  пресъздадени, за да се впишат по-успешно в нашата модерна индивидуалност.Read More →Повече →