Топ ястията от алпийската кухня

Топ ястията от алпийската кухня

Богатата кухня, предлагана във френските Алпи, произхожда от време, когато планинските села са били изолирани от света месеци наред през дългите снежни зими. Жителите на село са оцелявали с храна, която сами са произвеждали. От стари времена рецептите им са се предавали от поколение на поколение до днес и все още се сервират у дома и ресторантите!

Млечни продукти и сиренa

Млякото и млечните продукти са централен компонент на алпийската кухня от векове. Типичното алпийско земеделие с породи като „Simmentaler Fleckvieh“ (сименталски добитък) или „Tiroler Grauvieh“ (Тирол Грей) могат да бъдат проследени до началото на нашата ера. Дори римските писатели Плиний и Страбон съобщават за добра млечна продукция от алпийски говеда.

Най-популярните сирена

алпийска кухня

Фондю Савойарде „Fondue Savoyarde”

По принцип фондюто е селекция от местни сирена (в зависимост от вкуса на всеки), смесени с брашно за сгъстяване, чесън и бяло вино. По традиция се сервира с хрупкав хляб, който се потопява в него.

aлпийска кухня

Бекон, наденица и сушено месо „Südtiroler Speck“

През вековете широко разпространеното алпийско земеделие и необходимостта от съхраняване на месо през дългия зимен сезон са причина за създаването на редица, дълготрайни месни специалитета. Много продукти, като „Tiroler Speck“ и южно-тиролски бекон „Südtiroler Speck“, сушено месо „Bündnerfleisch“ и „Valais“, в дешно време са защитени наименования за произход. Но други сушени месни продукти като „Kaminwurze“ също имат стабилно място в алпийската кухня.

Хляб, тестени изделия и десерти

„Schlutzkrapfen“

Физическият труд на планинските овчари и фермерите по планините изисква много енергия дори и днес, която може да се добие от богата на въглехидрати храна и гарнитури. В допълнение към добре познатите ястия като рул, грис, кайзершмарн или ечемична супа от Бюнднер, приготвени от типично европейски, зърнени култури като ръж, ечемик и пшеница, са имали твърдо място в алпийската кухня в древността. „Sciatt“, плодов хляб от елда и „Pizzoccheri“ (юфка от елда) са сред специалитетите на Велтлин.

Типичните ястия от алпийския регион включват също много варианти на печива, за предпочитане са дълготрайните сортове, като южнотиролския шюттелброт „Tyrolean Schüttelbrot“ или виншгауер „Vinschgauer“. Особено през зимата, хлябовете и питките се приготвят със сушени плодове, напр. „Клетцен“, който е широко разпространен в Австрия и Южен Тирол, или швейцарските специалитети, като „Birnbrot“ и „Schlorzifladen“. В бедните планински райони тези рецепти често са създавани от необходимост.

Регионална кухня

Поради големия географски размер, климатичните различия и оскъдната инфраструктура, алпийската кухня е силно повлияна от местната кухня на съответните страни. Например сладките кестени, които се използват широко във френската и италианската алпийска кухня, играят само второстепенна роля в кухнята на баварските и австрийските Алпи, докато, обратно, „Sauerkraut“, който е популярен в баварската кухня, не се използва широко в южноалпийски региони като Тирол или Южен Тирол.

алпийска кухня

„Sauerkraut“

За запазването на регионалната алпийска кухня голямо значение имат традициите. Например „Асоциацията за кулинарно наследство“ на Швейцария, основана през 2004 г., успява да създаде онлайн енциклопедия с над 400 продукта от швейцарската кухня, подкрепена от Федералната служба за земеделие и швейцарските кантони. Движението за бавна храна, със седалище в Пиемонт, Италия, също се ангажира с опазването на регионалното разнообразие и кулинарните култури.

След дълъг ски ден например, е облекчение да намерите много местни специалитети, които ще ви помогнат да се възстановите от умората и да се насладите на удоволствието от вкусната храна. Алпийската храна наистина е превъзходна за ски почивка!

Най-добрата френска храна за след ски

“Raclette”

Това е полутвърдо, солено сирене, приготвено от краве мляко. Има характерна приятна миризма и кремообразна текстура, подобна на сирената „Gruyere“.

Във Франция раклетата обикновено се приготвя направо на масата, като се използват индивидуални скара-чинии, така че всеки да може да затопли сиренето по свой вкус. То обикновено се сервира заедно с дребни картофки, корнишони, маринован лук и сушени меса.

алпийска кухня

“Tartiflette”

Това е една проста рецепта за гратин, съчетаваща картофи, реблохон /reblochon/ – типично савойско сирене – беконски лардони, сметана, бяло вино и лук.

“Crozets (or Croziflette)”

Тези малки макаронени миди произлизат от долината Тарентейз. Направени са от бяло брашно или елда и се използват в много различни рецепти. Един от добре познатите деликатеси е крозифлетта (тартифлетка с крошета, вместо картофи).

“Le Farçon”

Това е една от най-известните рецепти на Savoie Mont Blanc – особено необичайно алпийско ястие, което съчетава сладки и солени съставки като бекон, лук, сини сливи, стафиди, картофи и сметана. Оригинално и вкусно! Не е за пропускане.

“Diots”

Диотите са колбаси от Савой, които са или натурални, или пушени, и имат отличителен аромат на зеле. Традиционно те се приготвят във вино с лук и се сервират с крокети или полента.

 алпийска кухня

Brioche de Saint-Genix (известен също като Brioche aux Pralines)

Тази рецепта е от Saint-Genix-sur-Guiers в Савой. „Saint-Genix“ е подобен на бриош, но с червени цветни пралини и захар. Обикновено се сервира с чай или кафе, следобед. Това сладко лакомство е идеално за възстановявване на енергията ви след дълго каране на ски!

“Gateau de Savoie”

Една савойската торта, която се прави от брашно, царевица, захар и яйца. Тайната на вкуса й се крие в нейното приготвяне – захарта и яйчният жълтък се бият продължително и с голяма скорост; след това тортата се пече за точно определено време. Тази торта е вкусна, особено когато се сервира със захарна глазура отгоре и ябълково сладко отстрани!

“Le Genepi”

Генепи е обичайно планинско растение, намиращо се в Алпите, и е в основата на традиционния билков ликьор, предлаган в много от френските ски курорти. Този вид алкохол се сервира в края на храненето за храносмилане. Не е сладък, като другите диджестиви, а има силен билков вкус, наподобяващ лайка.

Някои от най-добрите храни на Италия, включително месо и сирена като прошуто, шаре и сирене „Fontina“, идват от италианските Алпи, граничещи с Франция, Швейцария, Австрия и Словения.

Супите са сравнително скорошно изобретение в словенската кухня, но по настоящем са известни над 100 вида. В по-ранни времена са се сервирали различни каши и ястия в гърнета. Типична за страната е алелуджа – супа, приготвена от кори от ряпа. Най-разпространена тук е телешката супа с юфка, която често се сервира в неделя, като част от неделния обяд, който също включва пържени картофи, пържола и салата от маруля.

От австийската кухня много си заслужава са се опита и „Tiroler Gröstl“. Това ястие се сервиран с пържено яйце върху кнедли от сирене в богат телешки бульон. А Тирол е мястото, където, без съмнение, се сервира една от най-добрата храна в света. Когато сте в Тирол, потърсете някои от най-известните храни в страната. Най-добрият начин да направите това е да посетите десетте „Региона на кулинарните постижения“.

Вино и спиртни напитки

Поради климатично удобното местоположение, особено южните алпийски райони са добре известни с лозаровинарството си. Лозарството в Южен Тирол има дълга традиция, която може да бъде проследена от преди римско време. Вината от френските и австрийските планински региони също са познати и популярни в международен план от много дълго време.

алпийска кухня

Едно дълго, кулинарно пътуване до различните части на Алпите, пробвайки традиционната храна и напитки на съседните държави, при всички положения ще си остане едно незаменимо и незабравимо преживяване в живота ви.