Швейцарската кухня носи духа на Алпите и се отличава с високото качество на ястията. Някои от тях като фондю и раклет отдавна са се превърнали в кулинарна емблема на страната. Други – като Pastetli и Tartiflette, бързо стават любими на туристите. Най-изисканите и популярни швейцарски специалитети заслужено имат милиони почитатели по света.   Фондю Фондю е най-известният представител на швейцарската кухня. То представлява разтопена на бавен огън смес от сирена, а резултатът е уникален, на което се дължи неговата слава. Най-разпространената легенда за произхода му определя като негови създатели алпийските пастири. Те носели при преходите си в планината най-достъпните храни – сирене и хляб, а

Read More →
Повече →

Много хора си задават въпроса дали е редно да си позволят да хапнат нещо между основните хранения и доколко това е вредно. Всъщност, дори е добре приемането на храна да става на по-къси интервали, но в по малки порции.  По-важният въпрос е с какво точно можем да се подкрепим, без да натоварим организма си с излишна храна. Според повечето диетолози, спокойно можем да си позволим здравословни междинни хранения, ако спазваме определени правила.  Възможно ли е здравословните рецепти да бъдат вкусни? Вероятно ви се е случвало между обяда и вечерята да изпитате неустоимо желание да се подкрепите с някаква храна.  В случая е важно да не

Read More →
Повече →

Вероятно няма по приятна гледка в горещ ден от изпотена чаша с освежаваща напитка. Разнообразието им е толкова голямо, че можете всеки ден от лятото да пиете плодови и зеленчукови смутита, млечни напитки, шейкове, сокове и други варианти, съдържащи различни комбинации от съставки.   Те са едновременно освежаващи и здравословни и затова са предпочитани от много хора. Млечни напитки Млечните напитки са любими за мнозина, а в топлите сезони те могат да са отлично разхладително средство. Сред най-популярните е студеният, леко посолен айрян, който може да си направим във всеки момент от кисело мляко.  На базата на този много популярен и полезен продукт може да се

Read More →
Повече →

Преди Великден швейцарците внимателно планират менюто си за празника. Повечето семейства залагат на традиционните швейцарски храни, но има разнообразие в ястията и десертите според региона.  В същото време има и някои неща, които са задължителни за всеки дом, каквито са боядисаните яйца и шоколадовите зайчета. Едно е сигурно – Великденската трапеза в Швейцария е богата и красива.  Традиционни храни и десерти за празника Боядисаните яйца и в Швейцария са част от празничната украса. Много хора предпочитат естествено боядисаните твърдо сварени яйца. По това време на годината някои швейцарски супермаркети продават торбички с люспи от кафяв лук. Местните хора ги използват, за да боядисват твърдо сварените

Read More →
Повече →

Алпийската кухня и особено швейцарската е известна с многото си млечни продукти, засищащи месни ястия и с емблематичното фондю. Родината на кравата Милка, която дава шоколад, обаче е една не особено позната в света сладка вселена, която може да ви изненада с безброй уникални алпийски десерти.  Какво не знаем за алпийските десерти? Швейцарците дават на света шоколада, но хората от Алпите подслаждат живота си с много други оригинални сладкиши. Местните сладкари се развихрят особено по време на празници, но десертите са чест гост на трапезата и в делничните дни.  Голяма част от тях са регионални, но много други са приготвяни и харесвани в цяла Швейцария.

Read More →
Повече →

Аламинутите са бързо приготвящи се храни, които не изискват голям набор от продукти. Те могат да са от яйца, месо, зеленчуци, сирена или рибни продукти. Рецептите са много разнообразни и обикновено са съвсем лесни за приготвяне. Във всяка европейска страна има такива ястия и алпийската кухня не прави изключение  – като се започне от френския омлет и се стигне до швейцарските и немските наденички. В кухните на различните нации присъстват аламинути, които са характерни за вкусовете в съответната страна, но много от тях са прехвърлили границите на родината си. Швейцарски аламинути Ястията на швейцарците традиционно са стъпили на здрава основа – малко на брой продукти

Read More →
Повече →

Ако сте във Франция, веднага забравете за всички диети. Невъзможно е да си представим изисканата френска кухня без нейните неустоими сладки изкушения. Най-френското нещо, което можете да опитате в родината на печивата е известният Croissant.  Най-свежите и вкусни кроасани ще намерите сутрин във всяка пекарна. Комбинирайте с чаша еспресо и имате истинска френска закуска. Това обаче е само началото на дългия списък френски десерти и сладкиши, които трябва да опитате, но все пак някои от тях са с предимство. Крем брюле За произхода на този известен десерт все още се спори. А някои дори си мислят, че това е просто вкусът на сладолед. Английският колеж „Тринити“ в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от

Read More →
Повече →

Швейцарските супи не са толкова познати, колкото популярните фондю и рьощи, но си струва да ги опитате. Топла супа в Алпите е най-доброто предложение за студените зимни дни. Швейцарските супи са засищащи и много вкусни, а разновидностите и характеристиките им често зависят от региона. Бернска месна супа Празниците оказват значително влияние върху кулинарията, а доказателство за това е и Бернската месна супа, която наричат още панаирна супа.  Град Берн е известен със своите панаири, които събират много хора от всички възрасти. Освен удоволствието от пазаруването, посетителите на базарите ще открият там и много гастрономически изкушения, а едно от тях е богатата Бернска панаирна супа. Необходими продукти:

Read More →
Повече →

Закуската е важна и не бива да се пропуска, но в Алпите това правило важи в двойна степен. За да имат енергия планинците, а скиорите да имат сили по пистите, на първото хранене за деня трябва да се обръща специално внимание.  Закуските в Швейцария обикновено са подобни на тези в съседните алпийски страни – Германия, Франция, Австрия или Италия. В същото време понятието традиционна закуска в различните кътчета на Алпите включва известно разнообразие и местни традиции.  Швейцария – родината на мюслито Много хора смятат, че в Швейцария започват деня с хляб и кашкавал, защото и двете храни са на почит в алпийската държава. Това не

Read More →
Повече →

В кулинарно отношение Швейцария е известна най-вече със своето фондю от сирена, но алпийската държава има и много други гастрономически причини за гордост.   В местната кухня се преплитат влиянията на съседните страни: Франция, Италия и Германия, което придава собствен облик на характерните ястия на отделните региони. В същото време има и редица уникални ястия, придобили национален статут.  Други интересни алпийски блюда пък намират топъл прием и далеч извън границите на конфедерацията. Ето какво включва Топ 10 на традиционните швейцарски ястия. 1. Фондю Няма как начело в списъка да не поставим невероятното фондю. Ако правите кулинарна обиколка на Швейцария, трябва непременно да опитате тази приказна храна.

Read More →
Повече →