Тънкости в подредбата на алпийската трапеза

Тънкости в подредбата на алпийската трапеза

Коледа се празнува от всички християни и католици по света в един и същи ден и, естествено, трапезата се отрупва с апетитни ястия, вкусни сладкиши и обредни хлябове. Това в голяма степен е валидно за алпийските държави, където зимата и снегът са най-подходящият фон за рождественските празници.

 

Но обичаите и ритуалите за Рождество Христово далеч надхвърлят кулинарния елемент и са най-очакваният момент в годината за малки и големи. Много от коледните традиции в алпийските страни имат общ корен.

 

Интересен момент например във фолклора на Австрия и Германия, е, че Дядо Коледа има зъл приятел, който се казва Крампус. Това е същество, което прилича на дявол и наказва лошите деца за белите, които са правили през годината.

 

Крампус е рожба на австробаварски алпийски фолклор и е космат, с рога и копита. Образът му се използва за празнични поздравителни картички, наречени Krampuskarten. Освен в Австрия и Германия, Крампус е познат и в Северна Италия, Словения и други страни от региона.

 

Има и много други сходства в коледните традиции в различните държави в Алпите като еднакви празнични гозби и някои тънкости в подредбата на алпийската трапеза. Създаването на празнично настроение започва с внимателния подбор на външна и вътрешна украса. В навечерието на Коледа улиците на алпийските градове искрят с разнообразна празнична илюминация и пейзажи, а коледните базари привличат с греяно вино и горещ шоколад.

 

 

Украсяване на коледната трапеза

 

За хората в алпийските държави подготовката за Рождество Христово започва почти месец преди настъпването му. Този период спокойно може да бъде наречен празнична суматоха.

 

Улиците и домовете се трансформират в приказни картини с помощта на многоцветна и светеща украса, а витрините нямат време да се допълват с коледни стоки. Това е и времето на голямото коледно пазаруване. По важното обаче е, че в дните около този светъл за християните празник, трябва да обърнем повече внимание на любимите хора и да мислим за нещата, които са истински важни в живота.

алпийската трапеза

Постоянен атрибут на празника в Австрия, Германия и Швейцария е коледен венец с четири свещи.  Според традицията е необходимо да се пали по една на всяка от четирите недели преди Коледа.  Този ритуал символизира очакването за идването на Исус Христос в нашия свят и онази светлина (свещите) и живот (зелените борови клонки), която той носи със себе си.

Освен венеца от иглолистни клонки, на масата за Коледа може да се постави и сладък венец, каквато е традицията в някои райони на Италия. Той се нарича Чичеркиата и зад това име се крият малки пържени топченца от ароматно тесто, обилно поляти с мед и поднесени във формата на венец. Десертът е характерен за коледно-новогодишния сезон.

След това малко сладко отклонение да продължим с коледните атрибути. За да не изглежда очакването на празника толкова изморително за децата, жителите на Германия, Швейцария и Австрия спазват така наречения коледен календар (Adventskalender).

 

Традицията датира от 19 век.  Смята се, че първият календар се появява през 1851 г. в Германия с попечителството на последователи на лутеранската църква.  Първият отпечатан коледен календар е от 1902 г. и е направен под формата на швейцарски часовник.

 

Днес коледният календар може да бъде платно, къща или картонена карта (всичко зависи от вашето въображение) с 24 разделения.  Броят им съответства на броя на дните, останали до Коледа – от 1-ви до 24-ти декември. В началото във всяко отделение били поставяни само библейски илюстрации, но сега към прозорците за деца се добавят и подаръци – сладкиши или играчки.

алпийската трапеза

Неразделна част от празника в алпийските държави е коледното дърво.  По традиция се украсява от цялото семейство в навечерието на празника.  Смята се, че обичаят тръгва от Германия още с украсяването на вечнозелени клони във времето около най-късия ден в годината – 21 декември.

 

Чак в края на 16 век започват да се кичат цели вечнозелени дръвчета, които са символ на вечен живот. Те се превръщат в един от най-значителните моменти в празничния обред. Германците постепенно започнали да окичват елхата с играчки, свещички, цветни топки, а под дръвчето да оставят много подаръци. Тази коледна традиция днес съществува навсякъде по света.

алпийската трапеза

Любопитен момент е, че швейцарците обичат да използват не само традиционните коледни играчки и гирлянди, но и различни нетрадиционни елементи като празнична украса. През 2016 г. например жителите на Сейнт Гален решили да сложат на коледната си елха… колбаси.  Този традиционен за региона продукт е много популярен сред местните и се счита за неофициална емблема на кантона.

За християните Коледа е подходящ повод да се събере цялото семейство, така че те много внимателно се подготвят  за празничната трапеза.  Елхата в алпийските домове вече е заела почетно място в къщата, приготвя се гала вечеря, украсява се трапезата и се опаковат подаръци.

Акцент в подредбата е коледният венец с четирите свещи. Подреждането на масата изисква особено внимание, тъй като тя е центърът на коледното събиране. Типичните цветове за коледната украса са зелени, червено и златисто. За декорация се използват елементи от природата – зелени клонки, червени ябълки и други червени плодове, орехи.

 

Наред с тях се слагат червени или златисти свещи, коледни звезди, направени от различни материали, цветни топки. Покривката и салфетките са с характерни за празника мотиви. Домакините вадят най-хубавите си сервизи за хранене, а сред чашите за напитки задължително е и тази за шампанско.

алпийската трапеза

Тънкости в подредбата на алпийската трапеза

 

Много типично за алпийския регион е използването като елемент от украсата на различни домашни коледни бисквити. Печивата, които обикновено ухаят на джинджифил, канела и кардамон, са на почит във всички страни от Алпите. Освен че са вкусни, те отлично се вписват в оформянето на празничната трапеза, а могат и да се подаряват.

алпийската трапеза

Друг традиционен за рождественската трапеза десерт също се явява много подходящ за празничен акцент на масата. Роденото във Франция шоколадово Коледно пънче си е проправило път и в останалите региони от Алпите, а и в цяла Европа.

Историята на този сладкиш е свързана с традицията на бъдника, който хората палели в огнището си в зимните вечери. Кулинарното му превъплъщение се приготвя като руло от пандишпаново тесто, обилно намазано с кафяв шоколадов крем, който се набраздява по подобие на истинско дърво. Декорира се с разни сладки фигурки от фондан, марципан и шоколад – гъбки, клонки, къщички, шейни.

Още едно сладко изобретение от региона е заслужило мястото си на празничната трапеза. Приготвянето на неизменния за Коледа щолен дължим на германците. Всъщност това не е точно сладкиш, а сладък обреден хляб, който отдавна е прехвърлил границите на родината си.

Първоначално се правел обикновен постен хляб, но с течение на времето рецептата се е обогатила много. Сега тестото се меси с много масло, а най-важното за резултата е, че към него се добавят много и различни сушени плодове и аромати.

Поради културното многообразие на алпийския регион коледното меню е много разнообразно. Във всички държави обаче наблягат на месото, месните продукти и сирената.

Гозбите включват също картофи, кисело зеле, гъби и други дарове от планината. В центъра на масата се слага коледният специалитет на домакинята, който може да е пълнена патица, гъска или пуйка, свинско филе в тесто, месо с картофи и кисело зеле или друго месно блюдо.

алпийската трапеза

В немскоезичната част от Швейцария менюто няма как да мине без най-националното местно блюдо – фондю. Вероятно за този зимен празник много от местните хора ще предпочетат месно фондю пред по-разпространеното фондю от сирена.

 

В този случай в  центъра на масата ще стои специалният съд за месно фондю какелон. В него в загрятата мазинна ще зацвърчат хапки месо, набучени на дълги вилици. Месото може да бъде пилешко, свинско или говеждо, а към него се сервират зеленчуци, сосове и пресен хляб на кубчета.

Каквото и да сложат планинците на масата за Коледа, те няма да  забравят да се стоплят и с чаша ароматно греяно вино.