Особености на швейцарската кухня

Особености на швейцарската кухня

Швейцарската кухня съчетава влияния от немската, френската и северноиталианската кухня, но също така предлага ястия, характерни за Швейцария. Исторически тя е била страна на земеделски производители, затова традиционните швейцарски ястия са по-обикновени, с основни съставки картофи и сирене. Храните, които често се асоциират със Швейцария, включват конкретни видове сирена и млечен шоколад.

Швейцарско сирене

Всеки район има свои собствени видове сирене – разнообразието от продукти е изумително! Такива са например мекото и топено сирене Vacherin. Ароматният Appenzeller. Пълноценният аромат на Sbrinz. Ементалерът, известен с големите си дупки. Всички тези – и още около 450 други сирена създават едно чудесно кулинарно изживяване.

Най-популярните ястия със сирене са фондю и раклет. И двете първоначално са били регионални ястия, които са популяризирани от Швейцарския съюз на сиренето, за да стимулират продажбите им.

Швейцарско сирене | Fondue

Фондю – Топено сирене с кубчета хляб.

Кубчетата хляб се слагат на вилица и се завъртат в разтопеното сирене, което се сервира в традиционен керамичен фондю съд, наречен „caquelon“.

Раклет – Топено сирене, сервирано с „Gschwellti„, коктейлни корнишони и лук, както и кисели плодове.

Швейцарски шоколад

Шоколадът идва в Европа през 16-ти век, а през 17-ти век става известен и започва да се произвежда и в Швейцария. През втората половина на 19 век швейцарският шоколад започва да придобива репутация в чужбина. Изобретението на млечния шоколад от Даниел Питър, както и развитието на конширането (фондан шоколад) от Родолф Линд, са тясно свързани с нарастването на известността на швейцарския шоколад. 

Швейцарски шоколад | Fondue

Но Швейцария не само е изнасяла и изнася шоколад, но шоколадовите ѝ изделия излизат в чужбина, а имената на производителите им остават известни и до днес. Братята Джости откриват известния си магазин за шоколад в Берлин. Саломон Волф и Тобиас Берангер управлявали прочутото си кафене в Чиной в Сейнт Петербург. Братята Cloetta отворили шоколадови фабрики в Скандинавия, а Карл Фазер създава първия сладкарски магазин в Хелзинки; по-късно неговите продукти стават известни под марката Cloetta-Fazer. Дори белгийският шоколад има швейцарски корени. Жан Нойхаус отваря сладкарски магазин в Брюксел, а синът му Фредерик изобретява шоколада с пралин през 1912 г.

В Швейцария има много регионални ястия. Един пример е Zürcher Geschnetzeltesтелешко ястие, понякога съдържащо телешки черен дроб и гъби, сервирано със сметанов сос и рошти (Rösti), добре познато в цяла Швейцария.

Рошти е популярно картофено ястие, което се яде в цяла Швейцария. То е плоско кюфте, направено от настъргани, варени или сурови картофи и пържено в гореща мазнина. Първоначално се е ядяло за закуска, но после е заменено с мюсли, което в някои региони на Швейцария се знае под името „Бърчмюсли“ („Birchermüesli“). То е създадено от швейцарския лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бренероколо през 1900 г., което съдържа овесени люспи, лимонов сок, кондензирано мляко, настъргани ябълки, лешници или бадеми.

За закуска и вечеря много швейцарци се наслаждават на нарязан хляб с масло и сладко. В Швейцария има голямо разнообразие от хлебчета. Хлябът и сиренето са популярно ястие за вечеря.

Специалитети от различни региони на Швейцария

Швейцарски специалитети | Fondue

Рецепти от италианската част на Швейцария

Полента

От векове на това ястие се гледа като на бедняшка храна. То се прави от царевично пюре, което в тази област се смесва със сирене и се сервира като основно ястие или като гарнитура на заек, нарязан на ивици. През зимните месеци сладките кестени  марони (Marroni)  се предлагат в цяла Швейцария. Те се продават или печени и горещи край пътя, или под формата на вермицели (варени, смесени със захар) като десерт.

Цяла гама продукти, направени с кестени, се предлагат по време на многото кестенови празници в Ticino. Те включват хляб, тестени изделия, шоколадови бонбони с пралин и др. Цинкарлинът във формата на руло е типично прясно сирене от Вале ди Муджио. Прави се от краве или козе мляко и подправено с черен пипер.

Amaretti са вкусни, малки италиански макарони, направени от бит яйчен белтък, захар, смлени бадеми и/или кайсиеви ядки. Те са чудесни ефирни и хрупкави бисквити.

Романди (във френскоговоряща Швейцария)

Има един вид зеленчуков тарт, наречен Холера – който е от Вале. Той вероятно дължи името си на факта, че е създаден по време на епидемията от холера. Рибните ястия са популярни около Женевските езера, Новшател и Биел, като най-често се сервират пуран, костур и пъстърва. Фестивалът Бенишон, който се провежда през есента, предлага чудесна възможност човек да се наслади на специалитетите от този регион.

Още рецепти от френската част на Швейцария:

 • Карач: швейцарски шоколад с тънка кора.
 • „Papet vaudois“, от кантона Vaud, е  ястие от праз и картофи (оттук и името му „vaudois“). Обикновено се сервира с наденица със зеле (Saucisse au chou).
 • Ракет: сирене, настъргано върху картофи, поднесено с малки корнишони, консервиран лук и др.
 • Kalberwurst е колбас с кремообразна текстура, създаден в кантона Гларус. Kalberwurst се прави с телешко, мляко, смлени бисквити и подправки.  Въпреки че повечето колбаси са пушени, kalberwurst не е един от тях. Често се готви с лучен сос.

Ястия от Швейцария | Fondue

Рецепти от немската част на Швейцария

 • Älplermagronen. (Храната на алпийските овчари) Това е ястие съдържащо всичко, което овчарите имат под ръка вкъщи: макарони, картофи, лук, малки парченца бекон и топено сирене. Традиционно Älplermagronen се сервира с ябълков сос, вместо със зеленчуци или салата
 • Zürcher Geschnetzeltes е ястие, направено от нарязано месо,  варено в кремообразен сос от бяло вино и често се сервира с рошти
 • Рошти с ементал е ястие направено от стар хляб, ябълка и захар. Това е много популярно сладко ястие, произведено от остатъци. Рецептата идва от Ементал („долината Емен“) в кантон Берн, родното място на известното сирене Ементалер
 • Landjäger е полусуха наденица, която традиционно се прави в Швейцария, но също и в Южна Германия, Австрия и Елзас. Популярна е като храна за закуски по време на излети след природата. Тя също се нарича войнишка храна, тъй като не се нуждае от охлаждане в хладилник
 • Риз Казимир е оризово ястие със сос от къри и мляно свинско месо, съчетано с тропически плодове: ананас, банан и череши, понякога с гроздове от касис
 • Тиргел са традиционни коледни бисквити от Цюрих, замесени от брашно и мед. Те са тънки, твърди и сладки
 • Зопф (Zopf) е хляб. В Швейцария има десетки видове хляб, като този е типично швейцарски специалитет, който швейцарците обикновено сервират на трапезата в неделя

Цюрих и Зуг

 • Zürcher Geschnetzelte е телешко ястие, понякога съдържащо телешки черен дроб и гъби, сервирано със сметанов сос и рошти, което е добре познато в цяла Швейцария.
 • Хюпен (Hüppen) са бисквити, разточени във формата на руло и обикновено пълни с шоколадова смес. Хюпен са част от семейството на вафлите, които са често срещани в Швейцария.
 • Други вафлени бисквити, свързани с Цюрих, са офленен (Offleten). Те представляват  еднакви по големина кръгчета, които са изключително тънки и и крехки. Обикновено се приготвят без пълнеж. Те са противоположни на меките вафли, които се ядат най-добре топли.
 • Zuger Kirschtorte е кръгла, приблизително пет сантиметра в диаметър  торта, която се състои от два бисквитени блата, напоени в кирш. В средата те са слепени с маслен  крем и облепени по края с филирани бадеми. В  масления крем също се  съдържа кирш и с него се намазва сладкишът от всички страни. 

Вкусът на Zuger Kirschtorte е деликатен, текстурата му е кремообразна, хрупкава по краищата, с доминиращ аромат на кирш – един приятен завършек на всеки празник или среща с приятели!