Френските супи

Супите са едно от най-интересните и отличителни ястия от френската кухня. За съжаление, в ежедневието самите французи ги готвят все по-рядко. Те обикновено ги сервират за вечеря, а не за обяд. Френските супи са доста различни от нашите, които са засищащи и гъсти, както се казва „лъжицата може да стои права” в тях. Супите в родината на висшата кухня обикновено са леки, често се предлагат консомета (бульони) или крем супи. Разбира се, има и изключения, каквото е провансалската рибена супа Буябес, която е много богата. Френската кулинарна традиция по естествен начин си взаимодейства със съседните държави. Например френските супи са част и от швейцарската кухня,Read More →Повече →

Диета и швейцарска кухня – възможно ли е?

Швейцарската кухня е вкусна и питателна, а суровата планинска природа в Алпите предполага ястията да са засищащи. По принцип в тях се използват малко на брой съставки, сред които основно млечни продукти и месо, а от зеленчуците – картофи, зеле, спанак и моркови. Консумират се също бобови храни и ориз.  На пръв поглед изглежда, че традиционните гозби на планинците не са особено диетични, но в кулинарните традиции на алпийската страна могат да се открият и много леки ястия, салати и дори риба. Всъщност, Швейцария е в Топ 3 на Европа по здравословно хранене след Нидерландия и Франция, сочи международно проучване.  Една от основните причини заRead More →Повече →

Швейцарският хляб – с какво се отличава

Хлябът е на голяма почит в Швейцария и всеки регион и град се гордее със свои уникални тестени изделия. Разнообразието на хлебни продукти в алпийската страна е впечатляващо. Швейцарските пекарни произвеждат над 350 вида тестени изделия.  Традицията на хлебопроизводството идва от незапомнени времена, а майсторлъкът и рецептите са усъвършенствани през вековете, за да възхищават днес местното население и туристите със съвършения си вкус. Характерни особености на швейцарските хлябове Печенето на хляб по швейцарските земи датира от няколко хилядолетия. Археологическите находки сочат, че още през 3530 г. пр. н. е. на територията на съвременна Швейцария хората смилали брашно и пекли питки върху горещи камъни. В музеяRead More →Повече →

Meat in Swiss cuisine

Швейцария в исторически план е земя на фермери и затова по традиция швейцарските ястия са прости и питателни. Наред с прочутите си сирена, алпийците много обичат да хапват месо, което е подходящо за суровия планински климат.  Според национално проучване на храненето MenuCH, швейцарците изяждат средно по 780 г месо на седмица, което, както и да го погледнете, си е сериозно постижение. Количеството е различно при двата пола. Мъжете хапват 980 г, а жените „само“ 570, сочат данните от проучването.  Месото в швейцарската кухня е толкова изобилно и вкусно, че ако посетите алпийската страна, няма опасност да станете вегетарианец, освен ако не ви тегли много къмRead More →Повече →

Здравословна ли е швейцарската кухня?

Може ли да бъде кухнята на Швейцария полезна? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Когато се сетят за алпийска кухня, повечето хора си представят много разтопено сирене, пълномаслени млечни продукти и вкусни месни хапки. Това доста притеснява тези от нас, които са решили да внимават все пак с какво се хранят. От друга страна, ако направим сравнение с италианската кухня, можем да забележим, че въпреки изобилието от калории в някои рецепти, местното население далеч няма толкова големи проблеми с теглото, сърдечните заболявания, диабет и други. Това е така, защото в по-голямата част от времето си швейцарците изобщо не ядат толкова мазни и високоенергийни храни,Read More →Повече →

Френските салати, част от швейцарската кухня

Френската кухня е едновременно изискана и проста, луксозна и икономична, сложна и логична. Тя безспорно е повлияла върху развитието на цялото съвременно европейско, а и не само на европейското, готвене. Можете ли да си представите нашето меню без френски салати и сосове, терини и пастети, супи и яхнии, сирена и десерти? Домашната френска кухня е провинциална кухня, продиктувана от местните продукти и традиции. Всеки регион се гордее със своите характерни ястия, а Елзаската кухня е толкова различна от тази в Бордо, колкото храната в Прованс от ястията в Бургундия. Специално място в кулинарната съкровищница имат вкусните предложения от Алпите, които включват изключително привлекателните френски салати.Read More →Повече →

German alaminutes

Ако искате да хапнете нещо бързо, различно от бургер и дюнер, може да разчитате на немската кухня. Традиционните ястия в Германия далеч не са диетични, но пък има много апетитни неща, които могат да се приготвят буквално за минути. Бързо приготвени ястия присъстват на трапезата на всички европейски народи, но германците са сред шампионите в тази дисциплина. В кулинарната традиция на много страни присъстват различни видове наденички и печени или пържени меса, но немските аламинути наистина заслужават златен медал. Германските кулинарни традиции са във взаимодействие с тези на околните страни. Голямо е взаимното влияние с държавите от алпийския регион, така че е естествено немските аламинутиRead More →Повече →

The most popular summer dishes in Switzerland

Лятото е един от най-подходящите моменти от годината да посетим планината. На каква кухня да заложим през този сезон? Живописните гледки и разходка сред природата се съчетават прекрасно с изискана кулинария от страната на планинските курорти, Швейцария. Едно традиционно меню, предложено в гурме ресторант, може да ви накара да се почувствате като в Алпите, дори и да прекарвате лятната си отпуска в Пирин планина. Какво да изберем от богатото меню на алпийската кухня? Даваме ви някои идеи за свежо хапване в швейцарския ресторант през летния сезон, както и някои лесни рецепти, които можете да опитате да приготвите и сами у дома.   Основни ястия ПрезRead More →Повече →

Fondue - a traditional Swiss dish, suitable for summer days

Разтапянето на сирена с вино и похапването им със сух хляб се е превърнало в традиция през годините за алпийските земи. То е любимо както в Швейцария, така и в другите страни, попадащи в различни райони на Алпите.  Ястието е възникнало като най-простия и вкусен начин да се “отърват” швейцарците от изсъхналите корички и старото сирене. Те са използвали аромата на бяло вино, за да намалят прекалено острия мирис.  Днес вече фондю е мания за много гастрономи по света. Вече можем да опитаме този деликатес и на родна земя, приготвен от познавачите на алпийската кулинария у нас. Много хора си мислят, че фондю се ядеRead More →Повече →

Swiss fish dishes

Ако си представяте швейцарската кухня само като изобилие от сирена, месо и картофи, то явно познанията ви по темата не са задълбочени. Интересен факт е, че в кулинарните традиции на алпийската държава могат да се открият различни видове леки ястия, салати и… риба. Трудно е да се предположи, че има толкова много различни рибни специалитети в ресторантите на тази прекрасна страна, която за жалост няма излаз на море. За сметка на това Швейцария може да се похвали с повече от 50 езера, всяко, от които е с големина над 1 квадратен километър и неизвестен брой реки и планински извори. Затова има райони, в които околоRead More →Повече →