Швейцарски ястия с риба

Швейцарски ястия с риба

Ако си представяте швейцарската кухня само като изобилие от сирена, месо и картофи, то явно познанията ви по темата не са задълбочени. Интересен факт е, че в кулинарните традиции на алпийската държава могат да се открият различни видове леки ястия, салати и… риба.

Трудно е да се предположи, че има толкова много различни рибни специалитети в ресторантите на тази прекрасна страна, която за жалост няма излаз на море.

За сметка на това Швейцария може да се похвали с повече от 50 езера, всяко, от които е с големина над 1 квадратен километър и неизвестен брой реки и планински извори. Затова има райони, в които около 80% от менюто е посветено на рибата.

Ето още едно предизвикателство, ако посетите красивата алпийска страна – да опитате швейцарски ястия с риба, по възможност на брега на някое езеро.

Швейцарски ястия с риба

 

Традиционни рибни ястия и особености по региони

Швейцария се слави със своите водоеми – Лугано, Цюрихско, Люцернско и Женевско езера, които не само радват очите, но и дават възможност на местните и туристите да хапват редовно прясна риба. Там рибата е образец за екопродукт, тъй като езерната вода е много чиста.

Швейцарците имат много сериозно отношение към риболова и ето доказателството за това: кандидатите за въдичари трябва да преминат през 9 специални урока, за да получат сертификат, преди да тръгнат да ловят риба. В Швейцария този закон не изненадва никого. Куриозно е, че местните хора дори се учат как правилно да изваждат рибата от куката.

Швейцарски ястия с риба

Водоемите в страната са дом за над 90 различни видове риба включително костур, пъстърва, щука и сьомга. Интересът към рибата и морските дарове в Швейцария е голям и в страната се налага да пристигат и количества от внос, за да се задоволят нуждите на ресторантьорите и домакинствата. След като в момента здравословната кухня навлиза в ежедневието ни с пълна сила, заведенията се опитват да предлагат все повече различни и вкусни рибни ястия на местните хора и туристите.

Не е случайно, че в кантон Во, който заема територията от Ньошателското езеро на север до Женевското езеро на юг, един от специалитетите е езерната риба.

Женевското езеро с основание е смятано за едно от най-чистите в страната и рибата е пример за екологичност. В него живеят много вкусни риби, сред които костур и щука. Филетата на дребния костур пържат и сервират с пържени картофи.

Процесът е много трудоемък, защото с пинсети вадят дребните костички. Filets de perche, както се нарича това блюдо, се приготвя във всички ресторанти край Женевското езеро.

Швейцарски ястия с риба

Туристите няма да останат разочаровани и ако си поръчат филе от езерен костур в масло с варени картофи или щука в лимонено-сметанов сос.Тъй като сме на вълна швейцарска кухня, няма как да минем без фондю. Не се изненадвайте, този алпийски специалитет освен от сирена и месо, може да се приготвя и от риба. Тя първо се маринова, а след това се потапя в загрято олио направо в съд на масата за хранене.

И друго характерно за Швейцария блюдо – алпийският пай, може да се приготви с риба. Този пай представлява кошничка, направена от бутер тесто, която първо се изпича, а след това се пълни с различни вкусни неща. Като плънка за Pastetli, както се нарича ястието в Швейцария, може да се използва например сьомга.

Швейцарски ястия с риба

Рецепти за швейцарски ястия с риба

Рибни филенца по швейцарски

Продукти:

  • 4-5 броя рибни филета /по избор/
  • 1 ч.ч. сметана за готвене
  • 1/2 ч.ч. настъргано швейцарско сирене /ементал, грюер или друго по избор/
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 глава лук, нарязана на дребно
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 200 градуса. Намазняваме и загряваме тиган, в който след това запечатваме филетата, предварително овкусени с малко сол и черен пипер.

В купа смесваме останалите съставки. В малка тавичка подреждаме филетата и ги заливаме с вече готовата смес от сметаната, сиренето, лука и горчицата. Запичаме за около 20 минути. По желание рибното блюдо се поръсват с магданоз.

Швейцарски ястия с риба

Халибут /камбала/ в пармезан

Продукти:

  • 1 кг филета от халибут /камбала/ без кожа
  • 1/2 ч.ч. сметана за готвене
  • 1/2 ч.ч. нарязано на дребно швейцарско сирене
  • 1 ч. л. майонеза
  • 1/2 ч.ч зелен лук нарязан на дребно
  • 1 ч.ч. пармезан
  • сол
  • черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Филетата предварително се овкусяват с малко сол и черен пипер. Намазняваме и загряваме на котлона тиган, в който запичаме за кратко филетата от двете страни, колкото да се запечатат. В купа смесваме останалите съставки без пармезана и запазваме малко от зеления лук за поръсване.

В малка тавичка подреждаме филетата и ги заливаме с вече готовата смес, а отгоре поръсваме обилно с пармезан. Запичаме за около 20 минути в умерена фурна. По желание ястието се поръсва с нарязани пера зелен лук.

Швейцарски ястия с риба

 

Езерен костур по швейцарски

Продукти:

  • 700 г филе от езерен костур
  • 300 мл. бяло вино
  • 100 г краве масло
  • олио за пържене
  • 2 жълтъка
  • 1 връзка зелен лук
  • половин връзка магданоз
  • сол и черен пипер
  • 1 с. л. горчица

 

Начин на приготвяне:

Нарежете рибното филе на парчета. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги запържете в олио до златисто. Залейте рибата в тигана с 300 мл. бяло вино и оставете да къкри на слаб огън за 5-6 минути. Извадете изпържения костур в чиния.

В тигана с вино добавете 100 г масло, нарязани пера зелен лук и половин връзка магданоз. Оставете леко да заври и добавете постепенно два жълтъка и 1 супена лъжица горчица, като разбърквате често. Нека сосът да покъкри няколко минути и след това с него залейте рибата. Може да поднесете с картофи за гарнитура.

 

Фондю с риба

Продукти:

  • 1 кг филе от риба по избор
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 1/2 чаша лимонов сок
  • 1 глава лук
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарежете охладената риба на парчета. Пригответе марината от бялото вино, лимоновия сок, нарязания на парчета лук и солта. Залейте с нея рибата така, че да я покрие. Трябва да престои 1-2 часа на хладно с маринатата и след това се отцежда.

Ако нямате специален съд за фондю – какелон, може да ползвате тенджерка. В нея се загрява олиото на котлон, а след това се слага върху спиртник на масата.

Пред всеки от хората около масата се поставя чиния с парченца маринована риба. Всеки сам набожда на специална вилица с дълга дръжка рибни късчета и ги потапя в загрятото олио. Отделно на масата се сервират варени картофи за гарнитура и сосове, например лимонов и чеснов.

Швейцарски ястия с риба