Кои са най-предпочитаните сирена за фондю

Кои са най-предпочитаните сирена за фондю

Швейцарското фондю е уникално ястие и това се дължи на първо място на подбора на съставките. Ароматната смес от разтопени сирена вече е намерила много почитатели навсякъде по света. Отлично фондю можете да опитате в специализирания за алпийска кухня ресторант Фондю в Банско. То се приготвя от най-качествените швейцарски сирена.

Сирене

Какво сирене е нужно за приготвянето на перфектно фондю?

Класическото фондю се прави от няколко швейцарски сирена с високо качество. Обикновено в специалния съд за приготвяне на фондю, наречен какелон, се разтапят от два до пет вида сирена. От подбора им зависи и вида и вкуса на фондюто, като съществуват различни рецепти. Сред най-използваните сирена за фондю са: Gruyères, Vacherin Fribourgeois, Emmental, Appenzeller, Raclette и др. Те се слагат в какелона настъргани.

Сирене

Ресторант Фондю в Банско предлага няколко вида фондю, приготвени с оригинални продукти. Класическото фондю със сирена фондю се приготвя със сирена вашрен (3 месеца) и грюйер (9 месеца) с добавка на бяло вино. В менюто има още Фондю със сирена ементал и пармезан, Фондю със сирена грюйер и ементал и Фондю със сирене апенцелер.

Струва си да опитате и специалитета на заведението Фондю Лъки Банско със сирена франш конте, ементал гран крю, конте и бофор. Към всяко фондю на масата се сервират кубчета хляб, туршия, варени картофи и мариновани лукчета.

Сирене

А ето и характеристиките на някои от най-популярните сирена, използвани за приготвянето на фондю:

Сирене Грюйер

Швейцарският Грюйер представлява варено-пресовано сирене, което се произвежда от сурово пълномаслено краве мляко.

За производството на една пита сирене с приблизително тегло 35 кг. са необходими 400 литра мляко. По стандарт, всяка пита сирене трябва да е с тегло от 25 до 40 кг. Грюйер се произвежда основно в швейцарските кантони Фрибург, Во, Ньошател и Юра.

Сирене

Има строги изисквания към производството на сирене Грюйер. Според стандартите,  кравите могат да бъдат хранени само с трева или сено. Сиренето се произвежда задължително в медни казани, а за приготвянето му може да се използва само сурово непастьоризирано мляко. Забранена е употребата на оцветители за кората, а питите се обработват само със сол и вода.  Зреенето продължава минимум 5 месеца, но може да достигне до 16 месеца.

Сиренето Грюйер има няколко разновидности, като най-разпространено е полусоленото сирене Грюйер, което зрее почти 8 месеца.

Сирене Appenzeller

Appenzeller е ароматно твърдо сирене с пикантен вкус. Произвежда се на територията на кантоните Appenzell Innerrhoden и Appenzell Ausserrhoden, St. Gallen и Thurgau. Въпреки модернизацията на производството, сиренето и днес се приготвя почти на 90% ръчно.

Един от най-важните моменти в производството на Appenzeller е периодичното му измиване със специален разтвор по време на периода на зреене. Разтворът се прави от различни билки, бяло вино и някои тайни подправки, а рецептата се предава от поколение на поколение.

В мандрите постъпва току-що издоено краве мляко директно на производителя. Деликатесът зрее няколко месеца при температура 15 градуса и влажност на въздуха от 90%.

Консистенцията на Appenzeller е плътна, а ароматът е изразителен, с нотки на сушени плодове, ядки и билки. Кората на сиренето е оранжево-червена, вътрешността – полутвърда, еластична, жълта на цвят и с малки дупчици.

В зависимост от периода на зреене, Appenzeller се произвежда в има няколко разновидности, а най-популярните от тях са: Appenzeller Classic; Appenzeller Surchoix и Appenzeller Extra.

Сирене Ементал

Emmental или Emmentaler представлява средно твърдо, варено пресовано сирене. То се разпознава лесно по големите дупки.

Сирене

За производството на този сорт сирене се използва сурово прясно мляко от крави, които са хранени без силаж. То се доставя не по-късно от 18 часа след доенето на кравите. Сиренето се произвежда основно през лятото, когато има достатъчно прясно мляко.

Сиренето се произвежда в кръгли форми с диаметър 80 до 100 см. и с тегло от 75 до 120 кг. Дупките, които отличават сиренето Ементал се образуват по време на процеса на узряване. Интересното е, че колкото по-свежо е сиренето, толкова по-малки са дупките по него.

Кората на Ементал е с естествено жълто до златисто оцветяване, а вкусът е с лек аромат на орех. Ементал АОС все още се произвежда ръчно и по оригинални рецепти.

Според периода на стареене, сиренето е различни водиве, като най-известните от тях са: Класик, Резерва, Extra и Premier Gru.

Снимки: fondue.bg и pixabay.com