Преди Великден швейцарците внимателно планират менюто си за празника. Повечето семейства залагат на традиционните швейцарски храни, но има разнообразие в ястията и десертите според региона.  В същото време има и някои неща, които са задължителни за всеки дом, каквито са боядисаните яйца и шоколадовите зайчета. Едно е сигурно – Великденската трапеза в Швейцария е богата и красива.  Традиционни храни и десерти за празника Боядисаните яйца и в Швейцария са част от празничната украса. Много хора предпочитат естествено боядисаните твърдо сварени яйца. По това време на годината някои швейцарски супермаркети продават торбички с люспи от кафяв лук. Местните хора ги използват, за да боядисват твърдо сварените

Алпийската кухня и особено швейцарската е известна с многото си млечни продукти, засищащи месни ястия и с емблематичното фондю. Родината на кравата Милка, която дава шоколад, обаче е една не особено позната в света сладка вселена, която може да ви изненада с безброй уникални алпийски десерти.  Какво не знаем за алпийските десерти? Швейцарците дават на света шоколада, но хората от Алпите подслаждат живота си с много други оригинални сладкиши. Местните сладкари се развихрят особено по време на празници, но десертите са чест гост на трапезата и в делничните дни.  Голяма част от тях са регионални, но много други са приготвяни и харесвани в цяла Швейцария.

Аламинутите са бързо приготвящи се храни, които не изискват голям набор от продукти. Те могат да са от яйца, месо, зеленчуци, сирена или рибни продукти. Рецептите са много разнообразни и обикновено са съвсем лесни за приготвяне. Във всяка европейска страна има такива ястия и алпийската кухня не прави изключение  – като се започне от френския омлет и се стигне до швейцарските и немските наденички. В кухните на различните нации присъстват аламинути, които са характерни за вкусовете в съответната страна, но много от тях са прехвърлили границите на родината си. Швейцарски аламинути Ястията на швейцарците традиционно са стъпили на здрава основа – малко на брой продукти

Ако сте във Франция, веднага забравете за всички диети. Невъзможно е да си представим изисканата френска кухня без нейните неустоими сладки изкушения. Най-френското нещо, което можете да опитате в родината на печивата е известният Croissant.  Най-свежите и вкусни кроасани ще намерите сутрин във всяка пекарна. Комбинирайте с чаша еспресо и имате истинска френска закуска. Това обаче е само началото на дългия списък френски десерти и сладкиши, които трябва да опитате, но все пак някои от тях са с предимство. Крем брюле За произхода на този известен десерт все още се спори. А някои дори си мислят, че това е просто вкусът на сладолед. Английският колеж „Тринити“ в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от

Швейцарските супи не са толкова познати, колкото популярните фондю и рьощи, но си струва да ги опитате. Топла супа в Алпите е най-доброто предложение за студените зимни дни. Швейцарските супи са засищащи и много вкусни, а разновидностите и характеристиките им често зависят от региона. Бернска месна супа Празниците оказват значително влияние върху кулинарията, а доказателство за това е и Бернската месна супа, която наричат още панаирна супа.  Град Берн е известен със своите панаири, които събират много хора от всички възрасти. Освен удоволствието от пазаруването, посетителите на базарите ще открият там и много гастрономически изкушения, а едно от тях е богатата Бернска панаирна супа. Необходими продукти:

Закуската е важна и не бива да се пропуска, но в Алпите това правило важи в двойна степен. За да имат енергия планинците, а скиорите да имат сили по пистите, на първото хранене за деня трябва да се обръща специално внимание.  Закуските в Швейцария обикновено са подобни на тези в съседните алпийски страни – Германия, Франция, Австрия или Италия. В същото време понятието традиционна закуска в различните кътчета на Алпите включва известно разнообразие и местни традиции.  Швейцария – родината на мюслито Много хора смятат, че в Швейцария започват деня с хляб и кашкавал, защото и двете храни са на почит в алпийската държава. Това не

В кулинарно отношение Швейцария е известна най-вече със своето фондю от сирена, но алпийската държава има и много други гастрономически причини за гордост.   В местната кухня се преплитат влиянията на съседните страни: Франция, Италия и Германия, което придава собствен облик на характерните ястия на отделните региони. В същото време има и редица уникални ястия, придобили национален статут.  Други интересни алпийски блюда пък намират топъл прием и далеч извън границите на конфедерацията. Ето какво включва Топ 10 на традиционните швейцарски ястия. 1. Фондю Няма как начело в списъка да не поставим невероятното фондю. Ако правите кулинарна обиколка на Швейцария, трябва непременно да опитате тази приказна храна.

Много страни имат картофени ястия в националните си кухни, но малко от тях са придобили такава популярност като швейцарските рьощи. Тази проста рецепта дава толкова вкусен резултат, че отдавна е влязла в ежедневното меню на хората от алпийската държава.  Картофените рьощи изискват малко продукти и са лесни за приготвяне, което ги прави универсални и подходящи, както за ресторанти, така и за домашното меню. Какво представляват рьощите? Rösti е швейцарско национално ястие, приготвено от настъргани картофи с добавени растителни или животински мазнини. Въпреки че ястието обикновено се състои само от картофи, подправени със сол и черен пипер, понякога в зависимост от региона към него се добавят бекон,

По време на празници кулинарните традиции в Алпите намират много последователи. Повечето швейцарски семейства се връщат към изпитаното и рядко се решават да експериментират с нови кулинарни изкушения. Богатството на швейцарската кухня се дължи в голяма степен на влиянието на съседните алпийски страни, което намира отражение и в Коледните  обичаи и кулинарните традиции. Какви ястия се сервират на празничната трапеза в Швейцария? Швейцарската коледна вечеря се отличава с индивидуалност и много варира в зависимост от кантона. Затова възниква въпросът дали има типична швейцарска коледна вечеря и какво е общото за празничната трапеза. Разнообразието на менюто е голямо и често зависи от близостта на региона до

На Коледа в Швейцария се пекат много различни сладкиши и бисквити с богат вкус. Кой не свързва съблазнителния аромат на канела, джинджифил и кардамон с незабравими часове, прекарани в уютна стая с елха, осветена от свещи?  Коледните сладки винаги са играли голяма роля в украсата на празничната трапеза в Швейцария.  Традиционни швейцарски коледни сладки Коледните сладки са приятен завършек на обяда или вечерята. Освен това са задължително допълнение към чая край елхата. В Швейцария е прието те да се подаряват по празниците, така че освен да се почерпят с тях, гостите дори могат да си вземат от сладкишите, тръгвайки си за вкъщи.  Традиционните коледни бисквитки