История на Fondue – емблема на Швейцария  Каквото и да си говорим, няма как да си изкривим душата и да отречем, че вкусът на добре приготвено фондю е именно традиционният вкус на Алпите. Макар и да е факт, че ястие от разтопено сирене, вино и брашно, е споменато още в епичната творба на древногръцкия поет Омир „Илиада“, ястието фондю се свързва най-вече с държавата Швейцария. Фондюто сякаш обединява в едно и надминава всички типични неща за страната. Но как е станало така, че именно то се е превърнало в емблема на планинската страна?

Read More →
Повече →

Алпийските части на Швейцария, Франция и Италия са известни навсякъде по света със своите живописните местности и могъщи планински върхове и склонове, чудесни за ски спускания и други зимни спортове, но също така и с изкусителната си кухня. В кулинарното наследство на алпийските селища са залегнали дълговечните му традиции.

Read More →
Повече →

Разнообразието на швейцарската кухня  Кулинарията в Швейцария е много разнообразна. Не само всеки кантон, но дори всеки град или селски район си има специалитети, които се отличават със специфични вкусови качества, аромати, използвани продукти и подправки, начин на приготвяне.

Read More →
Повече →

Много неща в Швейцария разнасят славата на тази страна по света – банковата тайна, швейцарското ножче и т.н. Списъкът е дълъг, но всичко започва със закуската. Това е най-важното ядене, а швейцарската закуска дава на деня ни един чудесно, питателно и вкусно начало.

Read More →
Повече →

Швейцарската кухня – микс от култури  В швейцарската кухня са залегнали многовековните готварски практики на три култури, от които се е формирало населението на страната. Най-много са немскоговорящите швейцарци – над 60 процента. Около 20 процента са французи, а близо 10 на сто – италианци.

Read More →
Повече →

Швейцарската кухня – пъстра палитра от вкусове и аромати Използването на подправки за допълнително овкусяване зависи до голяма степен от кулинарните традиции на дадения регион, които създават на хората трайни вкусови предпочитания.

Read More →
Повече →

Едно от най-прославените направления в швейцарската кухня са изумително вкусните тестени изделия. Без дъхавия хляб с неустоима коричка и другите му изкусителни „роднини“ по тестена линия уютната атмосфера на алпийските селски къщи просто няма да е същата.

Read More →
Повече →

Малко от нас могат да отрекат, че мекичкото и ефирно сирене фондю е нещо страхотно. Не една домакиня ще признае, че притежава собствен комплект за фондю в дома си, някои дори имат повече от един.

Read More →
Повече →