Аламинутите са бързо приготвящи се храни, които не изискват голям набор от продукти. Те могат да са от яйца, месо, зеленчуци, сирена или рибни продукти. Рецептите са много разнообразни и обикновено са съвсем лесни за приготвяне. Във всяка европейска страна има такива ястия и алпийската кухня не прави изключение  – като се започне от френския омлет и се стигне до швейцарските и немските наденички. В кухните на различните нации присъстват аламинути, които са характерни за вкусовете в съответната страна, но много от тях са прехвърлили границите на родината си. Швейцарски аламинути Ястията на швейцарците традиционно са стъпили на здрава основа – малко на брой продукти

Ако сте във Франция, веднага забравете за всички диети. Невъзможно е да си представим изисканата френска кухня без нейните неустоими сладки изкушения. Най-френското нещо, което можете да опитате в родината на печивата е известният Croissant.  Най-свежите и вкусни кроасани ще намерите сутрин във всяка пекарна. Комбинирайте с чаша еспресо и имате истинска френска закуска. Това обаче е само началото на дългия списък френски десерти и сладкиши, които трябва да опитате, но все пак някои от тях са с предимство. Крем брюле За произхода на този известен десерт все още се спори. А някои дори си мислят, че това е просто вкусът на сладолед. Английският колеж „Тринити“ в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от

Швейцарските супи не са толкова познати, колкото популярните фондю и рьощи, но си струва да ги опитате. Топла супа в Алпите е най-доброто предложение за студените зимни дни. Швейцарските супи са засищащи и много вкусни, а разновидностите и характеристиките им често зависят от региона. Бернска месна супа Празниците оказват значително влияние върху кулинарията, а доказателство за това е и Бернската месна супа, която наричат още панаирна супа.  Град Берн е известен със своите панаири, които събират много хора от всички възрасти. Освен удоволствието от пазаруването, посетителите на базарите ще открият там и много гастрономически изкушения, а едно от тях е богатата Бернска панаирна супа. Необходими продукти:

Закуската е важна и не бива да се пропуска, но в Алпите това правило важи в двойна степен. За да имат енергия планинците, а скиорите да имат сили по пистите, на първото хранене за деня трябва да се обръща специално внимание.  Закуските в Швейцария обикновено са подобни на тези в съседните алпийски страни – Германия, Франция, Австрия или Италия. В същото време понятието традиционна закуска в различните кътчета на Алпите включва известно разнообразие и местни традиции.  Швейцария – родината на мюслито Много хора смятат, че в Швейцария започват деня с хляб и кашкавал, защото и двете храни са на почит в алпийската държава. Това не

В кулинарно отношение Швейцария е известна най-вече със своето фондю от сирена, но алпийската държава има и много други гастрономически причини за гордост.   В местната кухня се преплитат влиянията на съседните страни: Франция, Италия и Германия, което придава собствен облик на характерните ястия на отделните региони. В същото време има и редица уникални ястия, придобили национален статут.  Други интересни алпийски блюда пък намират топъл прием и далеч извън границите на конфедерацията. Ето какво включва Топ 10 на традиционните швейцарски ястия. 1. Фондю Няма как начело в списъка да не поставим невероятното фондю. Ако правите кулинарна обиколка на Швейцария, трябва непременно да опитате тази приказна храна.

Много страни имат картофени ястия в националните си кухни, но малко от тях са придобили такава популярност като швейцарските рьощи. Тази проста рецепта дава толкова вкусен резултат, че отдавна е влязла в ежедневното меню на хората от алпийската държава.  Картофените рьощи изискват малко продукти и са лесни за приготвяне, което ги прави универсални и подходящи, както за ресторанти, така и за домашното меню. Какво представляват рьощите? Rösti е швейцарско национално ястие, приготвено от настъргани картофи с добавени растителни или животински мазнини. Въпреки че ястието обикновено се състои само от картофи, подправени със сол и черен пипер, понякога в зависимост от региона към него се добавят бекон,

По време на празници кулинарните традиции в Алпите намират много последователи. Повечето швейцарски семейства се връщат към изпитаното и рядко се решават да експериментират с нови кулинарни изкушения. Богатството на швейцарската кухня се дължи в голяма степен на влиянието на съседните алпийски страни, което намира отражение и в Коледните  обичаи и кулинарните традиции. Какви ястия се сервират на празничната трапеза в Швейцария? Швейцарската коледна вечеря се отличава с индивидуалност и много варира в зависимост от кантона. Затова възниква въпросът дали има типична швейцарска коледна вечеря и какво е общото за празничната трапеза. Разнообразието на менюто е голямо и често зависи от близостта на региона до

На Коледа в Швейцария се пекат много различни сладкиши и бисквити с богат вкус. Кой не свързва съблазнителния аромат на канела, джинджифил и кардамон с незабравими часове, прекарани в уютна стая с елха, осветена от свещи?  Коледните сладки винаги са играли голяма роля в украсата на празничната трапеза в Швейцария.  Традиционни швейцарски коледни сладки Коледните сладки са приятен завършек на обяда или вечерята. Освен това са задължително допълнение към чая край елхата. В Швейцария е прието те да се подаряват по празниците, така че освен да се почерпят с тях, гостите дори могат да си вземат от сладкишите, тръгвайки си за вкъщи.  Традиционните коледни бисквитки

Есенният фестивал на храните – Food Zurich в Цюрих е вече добре познато събитие, което не трябва да се пропуска. Всяка година най-добрите производители на храни и напитки се събират тук, за да направят равносметка, да споделят опит и да запознаят посетителите със своите постижения.   Изискана храна, бавна храна, улична храна – тези събития са обединени в един мащабен гурме фестивал. Food Festival Zurich обхваща десетки събития, които се провеждат в и около Цюрих в продължение на десет дни.  Какво представлява Food Zurich? Курс по вино? Разходка по езерото с хапване на сладкиши? Уъркшоп за консервиране на зеленчуци? Пазар за бавно хранене? Печене на най-хрупкавия

Швейцарските сирена и прочутото фондю в голяма степен предопределят славата на алпийската кухня по света. Те обаче са малка част от кулинарните традиции в конфедерацията, които са се формирали под влияние на съседните страни – Франция, Германия, Италия и Австрия, и са преплели в себе си най-доброто от тях.  Оригиналните рецепти се предават от поколение на поколение, а автентична местна храна и досега може да се опита в малките градчета и села в планинските райони. Швейцарците не разкриват всички свои кулинарни тайни, но кухнята им е универсална, заради което допада на много хора по света.  Специфични продукти и най-често използвани подправки Швейцарците по принцип използват