Фондю в къщи

Фондю в къщи

Няма начин да не сте чували за фондю, този най-известен представител на швейцарската кухня. Тази вълшебна смес от разтопени сирена набира все повече почитатели поради изключителния й вкус и аромат. Може би не всеки би се решил да опита да приготви швейцарския специалитет вкъщи, но това няма да е сложно, ако вземете идеи от най-добрия фондю ресторант в България. В специализирания за швейцарска кухня ресторант Фондю в Банско знаят всички тайни на известното алпийско блюдо.

Какви продукти са ви необходими за фондю със сирена?

Известното алпийско ястие представлява гореща смес от разтопени сирена, но това не изчерпва същността на кулинарната швейцарска гордост. То е вкусна храна, а също и събирателен център и повод за непосредствено общуване в приятна компания компания. Уникалният вкус и лесното приготвяне го правят популярно навсякъде по света. В България можете да му се насладите в ресторант Фондю, където предлагат няколко вида от швейцарския специалитет по оригинални рецепти, които може да се споделят с приятели в уютна обстановка.

Ако решите да си приготвите фондю вкъщи, трябва първо да разберете какво ви е необходимо. Швейцарското фондю е толкова харесвано на първо място заради правилния подбор на съставките. Класическото фондю се приготвя от няколко вида качествени швейцарски сирена, които обикновено са между два и пет на брой. В Швейцария има много рецепти за фондю и разликата между тях е основно в това какви сирена се използвят за ястието. Една от най-често правените комбинации е Gruyères и Vacherin Fribourgeois, която е характерна в кантон Фрибург. В Женева залагат на съчетанието на Gruyeres и Raclette. Често се използват също Emmental, Sbrinz, Appenzeller и др.

Не е необходимо да се ориентирате добре в света на швейцарските сирена, нито да проучвате техните особености и как се съчетават най-добре. Ако решите да си приготвите фондю вкъщи, просто се доверете на избора на експертите по алпийска кухня в екипа на ресторант Фондю в Банско. Там се приготвят различни видове, в които хармонично се преплитат вкусовете и ароматите на швейцарските сирена. Ето и какви са комбинациите от сирена в менюто на най-добрия фондю ресторант в Банско:

– Фондю Лъки Банско: сирена франш конте, ементал гран крю, конте и бофор, бяло вино

– Класическо фондю със сирена вашрен (3 месеца) и грюйер (9 месеца), бяло вино

– Фондю със сирена ементал и пармезан, бяло вино

– Фондю със сирена грюйер и ементал, бяло вино

– Фондю със сирене апенцелер, бяло вино

Може да си изберете комбинация по ваш вкус, но освен предпочитаните от вас сирена, трябва да си набавите също хубаво сухо бяло вино. Швейцарците понякога използват пенливи вина или ябълков сайдер. Важни за постигането на отличен аромат са подправките, като най-често се употребяват чесън, индийско орехче, черен пипер и черешова ракия. В някои райони на Швайцария добавят също планински билки, червен пипер, лют червен пипер, горчица и др.

И накрая, подгответе си хапки сух хляб, с който да топите в горещото фондю с подходящи вилици.

fondue13

Как се приготвя вкусно фондю?

След като сте си осигурили всички необходими продукти, трябва да помислите и за съда, в който ще разтопите сирената. За приготвянето на традиционното алпийско блюдо швейцарците използват специален уред, наречен Какелон. Той представлява емайлирана, чугунена или керамична тенджера върху метална подложка, в която е източникът на топлина. Съдът се поставя направо на масата за хранене и ястието се поддържа топло през цялото време. Така Фондюто има и социална функция, тъй като събира приятели около трапезата, на която къкри горещото сирене.

Стените на Какелона се натъркват с чесън, ако желаете да ползвате такъв. Сиренето, което се слага в съда, трябва да е настъргано предварително настъргано.

fondue14

Към сиренето се налива бяло вино, а може да се добави и малко лимонов сок. Подправете на вкус с индийско орехче и черен пипер. Подгрейте сместа на умерен огън, като разбърквате енергично и внимавате да не кипне. Оставете ястието да къкри около 5 минути, докато сиренето се разтопи напълно.

Хлябът, който ще топите в ароматната смес е добре да бъде поизсъхнал и може да е както бял, така и черен, според вкусовете ви. В него втечненото сирене попива много по-добре. Хапките се потапят във фондюто със специална дълга вилица с три зъба, а при изваждането й трябва да се завърти, за да не покапе разтопеното сирене извън съда. Понякога вместо хляб се топят варени картофи.

На масата подредете кубчетата хляб, а също и туршия, варени картофи и мариновани лукчета, както се сервира в ресторант Фондю. Там предлагат допълнително още домати конкасе, лук шалот, гъби, мариновани в бяло вино, запържен бекон и ароматни билки.

Фондю с месо и риба

Освен традиционното фондю със сирена, в швейцарския ресторант в Банско се предлагат и варианти с месо или морски дарове.
Според една от рецептите, в Какелона се загрява олио, в което се потапят кубчета от няколко вида месо. Има и версия със зеленчуков бульон, към който се сервират няколко вида тънко нарязано месо. Може да се избира между Телешко Блек Ангъс, Свинско бонфиле и Био пилешко филе. Към фондюто с месо се предлага гарнитура от задушени броколи, карфиол, моркови, аспержи, кисели краставички.

fondue15

В менюто има още Фондю с олио с риба и морски дарове: филе от сьомга, октопод или кралски скариди. Чудесно допълнение към тях, освен задушените зеленчуци, е масленият сос с лимон, чесън и копър.

И за десерт – също фондю

Фондюто може да бъде чудесна изненада за децата и вкусен финал на всеки обяд или вечеря, ако се приготви с шоколад. Той също се разтапя в специален съд направо на масата, около която са се събрали хората. За по-богат вкус и аромат швейцарците добавят ликьори, ром, портокалов сок или портокалова кора. На масата се подреждат разни дребни вкусни неща за потапяне в ароматната смес, като подходящи са плодове, бисквитки, кекс, профитероли и др.

fondue16

В ресторант Фондю приготвят няколко вида сладко Фондю:

  • Фондю с черен шоколад
  • Фондю с бял шоколад
  • Фондю с млечен шоколад
  • Фондю с бял шоколад, карамел и сол

Всяко шоколадово фондю се сервира с кубчета от кекс, ролца от палачинка и гофрета. Отлични добавки към него са също ягоди, ананас и банан Децата се радват особено, ако към фондюто им предложат маршмелоу.

Снимки: fondue.bg / pixabay.com