Влиянията на различните кухни над швейцарската

Влиянията на различните кухни над швейцарската

Традиционната швейцарска кухня е не само много разнообразна, но и многокултурна. Страната е разделена на 20 кантона и 6 полукантона, всеки от които има свои специалитети, които са силно повлияни от националните кухни на Германия, Франция и Северна Италия.

Ако искате да узнаете малко повече за тайните швейцарска кухня и как кулинарните традиции на съседните на Швейцария страни са допринесли днес да се наслаждаваме на простичко приготвените, но много вкусни швейцарски ястия, ви каним на едно кулинарно пътешествие из Швейцария.

Немска кухня в Швейцария

Guter Appetit! Или влиянието на немските кулинарни традиции в кухнята на Швейцария

Кантоните, които граничат с Германия са силно повлияни от немската и австрийската национални кухни, като най-силно това влияние се усеща в Цюрих, Базел и Люцерн.

Едно от най-популярните ястия в немскоезичната част на Швейцария е Älplermagronen, което се превежда като „макароните на пастирите”. Това е типично селско немско ястие, което се приготвя с макарони, картофи, лук, сирене и шунка.

В миналото пастирите по алпийските пасища са носили със себе си продукти, които могат да издържат дълго време, без да се развалят и са приготвяли ястия с тях. Така се е появило едно от най-популярните ястия в немската част на Швейцария, което и днес се приготвя по стара, традиционна рецепта.

Ако отидете в тази част на Швейцария, непременно опитайте Älplermagronen с ябълков сос.

Rösti днес е популярно и се приготвя в цялата страна, но първоначално се е приготвяло в немската част на Швейцария. Ястието се приготвя от настъргани картофи, от които се оформят палачинки, които се пържат в мазнина. В зависимост от града, в който се приготвят, към основната съставка на Rösti могат да бъдат добавени ябълки, сирене или лук. Това ястие се е приготвяло в миналото и в Германия, но днес се е превърнало е едно от най-популярните ястия на швейцарската кухня.

Rösti може да се консумира самостоятелно или като допълнение към основни ястия.

Ако си поръчате Rösti в Цюрих, най-вероятно ще ви предложат заедно с него да опитате още едно ястие, което е силно повлияно от немската кухня – Zürcher Geschnetzeltes (ястието се приготвя от нарязано на парчета телешко месо, гъби, сметана, говеждо месо, бяло вино и телешки дроб).

Кухнята на Базел пък е силно повлияна от Елзас (Германия) и това става видно от популярните в тази част на Швейцария типично регионални ястия като lummelbraten (печено говеждо филе), ziiblewäje (пай с лук) и десерти като leckerli (овкусени с мед орехови бисквити).

Не можем да не споменем и прочутата базелска брашнена супа, която и до днес се приготвя за големи празници. В миналото едно момиче не е можело да се омъжи, докато не се научи да приготвя тази супа. Базелската брашнена супа се приготвя от брашно, масло, лук, говеждо месо и се поръсва обилно със сирене Gruyère.

В Люцерн пък едно от най-популярните регионални ястия, което е колкото немско, толкова и швейцарско се нарича Schnitz und Härdöpfel и представлява странна комбинация от бекон, картофи, сушени ябълки или круши в сладко – кисел сос.

В Берн ще ви предложат „Бернско блюдо”, което се приготвя от шунка, бекон, черни колбаси, варено говеждо месо, свински муцуна, опашка, език, уши с кисело зеле или боб (типично по немски).

За това блюдо има интересна легенда, според която преди много, много време, в близост до Берн се водела война, в която участвали бернски мъже. Когато войната приключила жените изнесли от домовете си всичката храна, която имали, събрали се на площада и приготвили празнична трапеза за уморените от битката войни.

Френска кухня в Швейцария

Bon appétit! Швейцарски ястия повлияни от френската кухня

Кухнята френскоезичната част на Швейцария се радва на голяма популярност не само в страната, но и по света. Защото тъкмо от тази част на Швейцария идват толкова популярни ястия като фондю, раклет, сладкиши като меринг с двойна сметана, орехова торта и други.

Местната кухня особено в кантоните Женева и Вале е силно повлияна от френската кухня и това съвсем не е изненадващо. В тези области от Швейцария едно от ястията, които се приготвят задължително за Великден е gigot d’agneau (агнешко на фурна).

Други ястия, които се приготвят единствено тук и са повлияни от кухнята на съседна Франция са картофи с праз, fricassee à la Vaudoise (фрикасе със свинско месо), jambon à l’os (шунка с кост, печена на фурна).

Да не забравяме, че тъкмо от френскоезичната част на Швейцария и под влияние на френската кухня днес можем да се наслаждаваме на уникалното швейцарско фондю и на невероятния вкус на раклет.

Споменахме, че влиянието на френската кухня се усеща доста силно в Женева, може би защото се намира близо до Лион – френската кулинарна столица. Няма да сме напълно откровени обаче, ако не споменем, че въпреки силното френско влияние, Женева може да се похвали и много местни, типични само на Женева ястия като костур в бял сос от сметана, бяло вино и яйца, супата на Mère Royaume и други.

Като споменахме супата… За нея има легенда, според която в нощта на 11 срещу 12 декември 1602 г. Савойското кралство решило да нападне Женева. В опит да защити града си, една жена, която тъкмо тогава варяла супа изляза на балкона и изляла врялата супа върху главите на савойските войници. Нейният пример последвали хиляди жители на Женева и започнали да хвърлят мебели, вещи, храна върху савойци и така спасили града си.

Италианска кухня в Швейцария

Bella Italia или влиянието на Северна Италия върху швейцарската кухня

Кухнята на Тичино е силно повлияна от италианската кухня от регионите Пиемонт и Ломбардия. Затова и не е никак чудно, че едно от най-популярните ястия, които ще ви предложат в Тичино ще е полента. Други ястия, повлияни от италианците са зеленчуковата супа Минестроне, manso brassato (печено говеждо месо в богат червен винен сос), osso bucco (телешко месо с кост, приготвено със зеленчуци, бяло вино и бульон) и разбира се ризото.

Гастрономически влияния се усещат и в двата източни кантона Свети Гален и Граубюнден, които граничат с Австрия. Един от кулинарните специалитети, с които се гордее Свети Гален е манастирската торта St. Gallen, която силно напомня за австрийската Linzer Torte.

В Граубунден, където се говори на странен местен език романш (смес от немски и италиански) традиционно се приготвят ястия от сливи, зеленчуци и сушени плодове, агнешко с овес и месни пайове, които силно напомнят на вкусовете на хабсбургската кухня.