Швейцарските алкохолни и коктейлни питиета

Швейцарските алкохолни и коктейлни питиета

Швейцария може да ви изненада не само с висок стандарт, красива природа и разнообразна кухня, но и с разнообразието си от алкохолни и коктейлни напитки, някой от които имат не само древна, но и много интересна история.

Знаете ли например, че през XVII век в Швейцария се е пиело толкова много, че в Европа станал популярен израза: „Пие като швейцарец”?

Консумацията на толкова много алкохол в Швейцария обаче не се е дължала на това, че населението обичало прекалено много алкохола, а защото водата не била годна за пиене и швейцарците сервирали вино с всяко хранене, давали на болните в болниците вино вместо вода, пиели преди, по време и след работа вино.

По-късно навиците им се променили и днес швейцарците пият умерено и се наслаждават на всяка глътка алкохол. Но нека спрем да разискваме алкохолните навици на Швейцария, защото е време да ви запознаем с най-популярните швейцарски алкохолни и коктейлни питиета.

Швейцарски традиционни напитки

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Вино

Виното и днес е една от най-произвежданите и консумирани алкохолни напитки в Швейцария.

Винопроизводството в страната има много древна история, която води началото си още от Римско време. Съществуват доказателства, че швейцарците са произвеждали вино още от 2 век пр. н. е.

През Средновековието вино се е произвеждало основно в манастирите, но постепенно в цяла Швейцария започва да се отглежда грозде и да се произвежда вино.

Швейцарските вина, макар и не толкова добре познати в света са великолепни, плътни и свежи. За разлика от френските и италианските вина, които са по-добри, когато са отлежали, швейцарските вина и особено вината, които се произвеждат около Женевското езеро са най-добри, когато са млади.

По-голяма част от швейцарските вина са бели, но има и добро розе и ароматни червени вина.

Ако ви се отдаде случай, опитайте някое от следните швейцарски вина:

 

  • Gamaret/Garanoir Zürichsee
  • Fläscher Pinot Noir
  • Barrique Saliser
  • Chardonnay
  • Pinot Noir – Alte Reben

 

Бира

До XIX век в Швейцария се е консумирало и произвеждало основно вино, но тогава се случва нещо, която променя малко правилата на играта. Та, през XIX век болест напада швейцарските лозя и разваля цялата реколта. Тогава в немскоговорящата част на Швейцария започват да произвеждат бира, заимствайки технологията на производство на пивото от Германия страна с вековни традиции в производството на бира.

Днес бирата се нарежда на второ място след виното по консумация сред швейцарците. А ако трябва да бъдем съвсем откровени можем да кажем, че в немскоезичната част на Швейцария консумацията на бира надвишава тази на вино.

Популярни марки няма да споменем, тъй като видовете светла, тъмна и сезонна бира, които се произвеждат в страната са толкова много, че ни е съвестно да отличим конкретна марка за сметка на друга. Просто всички марки швейцарско пиво са добри, затова отдаде ли ви се възможност… опитвайте наред.

Ликьори и коктейли в Швейцария

Ликьори/ракия и коктейлни напитки

Други питиета, което много добре познавате и които се дошли именно от Швейцария са ликьорите.

Първоначално „ликьор” се е наричало само едно питие, което на вкус е наподобявало немския Шнапс и обикновено се е приготвяло в домашни условия.

По-късно обаче производството на ликьори се е увеличило и днес можете да опитате различни видове ликьори най-популярни сред които са, Pflümli (плодова ракия, която се произвежда от ферментирали от сливи), Träsch (плодова алкохолна напитка, което се произвежда от специален сорт много ароматни круши), Himbeergeist (шнапс от добре узрели и ферментирали малини), Appenzeller Alpenbitter (билков ликьор, който се използва и за приготвяне на коктейлни напитки), Кирш (ликьор или по-скоро швейцарска ракия, която се приготвя от череши).

На Kirsh отделяме специално внимание, тъй като това е едно от най-обичаните традиционни, че и специфични швейцарски алкохолни питиета.

Напитката се произвежда от ферментирал, двойно дестилиран сок от череши и има аромат на череши и бадеми. За разлика от другите видове швейцарски ликьори Kirsh не е сладък, а по-скоро наподобява плодова ракия. Обикновено се пие чист и като аперитив, но може да се добавя и в коктейли.

„Зелената фея” – Абсент

Няма как да не споменем най-специфичното швейцарско питие абсент. Родното място на алкохолното питие е Куве (район Val-de-Travers на Швейцария), където през 18 век френският лекар Пиер Ordinaire, в търсене на лек за различни заболявания взел, че създал абсента.

Това е силна алкохолна напитка, която се произвежда от пелин, зелен анасон, сладък копър и още много други билки. Традиционно питието има зелен цвят, (поради което го наричат още „зелената фея”), но цветът му може да е и безцветен. Някъде го описват като ликьор, но тъй като в него няма добавена захар, абсентът е по-скоро ракия.

Силната алкохолна напитка била много популярна през XIX и началото на XX век особено сред европейската бохема. През 1907 година Швейцария забранява със закон производството на абсент, тъй като в много страни обвиняват напитката, че има халюциногенни свойства и причинява вредна на мозъка.

През 2005 година забраната за производство на абсент е вдигната и днес няколко дестилерии в Швейцария отново произвеждат и предлагат висококачествен абсент.

Ракия от Швейцария

Goldschläger

Това е още едно типично швейцарско алкохолно питие, което се произвежда единствено в Швейцария и от няколко години в Италия. Goldschläger е вид ракия от канела, в която плуват… златни люспи. Името на ракията идва от немски, където Goldschläger означава „Златни листа”.

Интересно… Дълги години се е спорило дали златните люспи в алкохолното питие са наистина златни. Оказало се, че производителите на Goldschläger спазват стриктно рецептата за производството на напитката и златните люспи в нея не само са от злато, но и от злато 24 карата.

Преди много години, когато е започнало производството на канелената ракия златните люспи са се добавяли, тъй като по това време алхимията е била много популярна и хората са смятали, че златото има лечебни свойства. Днес златните люспи се добавят, за да се спази традицията и защото така питието изглежда още по-атрактивно.

Ако си помислихте, че можете от няколко бутилки Goldschläger да съберете злато за пръстен обаче, ще ви разочароваме, тъй като златото в една бутилка от питието е само 0,01 грама.

Но пък спокойно можете да се насладите на вкуса на това специфично швейцарско алкохолно питие, ако си поръчате „едно малко” или някой от коктейлите питиета, които се приготвят с Goldschläger.