Най-изисканите швейцарски специалитети

Най-изисканите швейцарски специалитети

Ако някой ви попита с какви храни свързвате Швейцария, най-вероятно първият ви отговор ще е сирене и шоколад. И няма да сгрешите, защото и двата продукта неизменно присъстват на трапезата на швейцареца.

Но швейцарската национална кухня не е само сирене и шоколад, а много повече от това и може да ви предложи голямо многообразие от вкусни и изискани специалитети, които можете да опитате единствено там.

Тайните на уникалните вкусове на националната швейцарска кухня

Швейцария е разделена на 26 кантона и всеки един от тях е силно повлиян от кулинарните традиции на съседните страни, с които се намира в близост. Така, ако отидете в кантоните, които се намират в близост до Франция, ще ви предложат ястия типични за френската кухня. Ако отидете в област, която се намира по-близо до Италия или Германия, тогава ще опитате ястия от италианската или немската кухня.

Освен силното влияние на френските, италианските и немските кулинарни традиции обаче, Швейцария има и свои собствени рецепти и ястия.

Популярни ястия от швейцарската кухня

Фондю

Започваме кулинарната обиколка на Швейцария с едно ястие, което се е превърнало в символ на националната кухня на страната. Разбира се, става дума за фондю – едно от най-непретенциозните и в същото време най-изисканите швейцарски специалитети, които можете да опитате не само в Швейцария, но и във всички точки на света.

Фондю с бяло вино | Ресторант Фондю

Родното място на Fondue е френската част на Швейцария и по-специално кантон Вале, където се приготвя от векове. Първоначално това ястие е било специалитет на овчарите високо в планината, но бързо се разпространило в кухните и на бедните, и на богатите.

Фондю е топло ястие, която се приготвя от два вида сирене (най-често Ементал и Gruyère), към които е прибавя черешов ликьор или бяло вино.

Ястието се приготвя в специален съд, наречен „какелон” и се поднася направо със съда, директно на масата. Хапва се топло, като на дълги вилици се забождат малки парчета хляб, които се потапят в разтопените сирена.

Раклет

Легендите разказват, че Раклет е бил измислен от овчарите, които отглеждали животните си високо в Алпите. Веднъж някой от тях оставил цяла пита сирене близо до огъня и когато тя се разтопила от едната страна, просто взел парче хляб и го потопил в топлото и ароматно сирене.

Рачете Фондю

Каква е истинската история не знаем, но днес Raclette е едно от най-популярните и обичани ястия от националната кухня на Швейцария.

Raclette се приготвя на специален уред подобен на скара, върху който сиренето се разтопява до желаната консистенция. Поднася се с „Geschwellti” (варени картофи с коричка), краставици, лук и горчица.

Rösti

От френската част на Швейцария се пренасяме в немската, преминавайки въображаемата граница Röstigraben, която ги разделя. (Röstigraben е иронично название, обозначаващо линията, която разделя двете кулинарни области. Нарича се така, тъкмо заради ястието Rösti, което е типично немско и рядко се приготвя и предлага във френската част на Швейцария).

Швейцарски специалитет Rosti

Rösti се приготвя от варени настъргани картофи, към които могат да се добавят сирене, бекон, лук и ароматни билки. Сместа се оформя като палачинка и се пържи в сгорещено олио.

Първоначално Rösti се е приготвяло за закуска, но днес е едно от най-популярните предястия (антипасти), което ще ви предложат във всички заведения в Швейцария.

Rösti може да се хапва като предястие или като допълнение към основно ястие.

Едно от най-популярните ястия от регионалната кухня на Цюрих е Zürcher Geschnetzeltes (телешко задушено със сос бешамел и гъби), което се поднася задължително с гарнитура Rösti.

Bircherműesli

Най-вероятно и вашата закуска сутрин най-често е мюсли, но знаете ли, че закуската, която толкова много обичате е измислена в Швейцария?

Швейцарски специалитет Birchermuesli

През 1900 година д-р Максимилиан Бирхер – Бенер търсил начин да промени начина на хранене на своите пациенти, тъй като вярвал, че диетата със зърнени храни, плодове и зеленчуци и много по-полезна отколкото тежката храна с месо. Експериментирайки с различните продукти, д-р Бирхер – Бенер създал за пациентите си санаториума в Цюрих закуската birchműesli.

Базелската брашнена супа

На границата между Франция, Швейцария и Германия се намира един от полукантоните на Швейцария – Базел Щат. Правим това мънично отклонение, защото Базел е градът, в който се ражда прочутата Базелска брашнена супа.

Швейцарски специалитет Базелска брашнена супа

Според легендите, това вкусно и много оригинално ястие е измислено съвсем случайно от разсеян готвач, който забравил брашно на печката и то се запекло. Готвачът първоначално решил да го изхвърли, но после му хрумнала идеята да разреди печеното брашно с бульон и така се появил на бял свят този кулинарен шедьовър. Днес тази простичка супа се нарежда сред най-изисканите швейцарски специалитети.

Рецептите за приготвянето ѝ са доста, но класическият вариант на Базелската брашнена супа включва брашно, масло, лук, говежди бульон и настъргано сирене Грюер.

Älplermagronen

Този швейцарски кулинарен специалитет е типичен за Централна Швейцария, но отдавна е преминал от регионалната, в националната кухня на страната и днес можете да го опитате в цяла Швейцария.

Швейцарски специалитет Alplermagronen

Älplermagronen се приготвя от макарони, варени картофи, сирене, бекон, заквасена сметана и запържен лук. Компонентите в ястието могат да варират според региона и сезона.

Zugerkirschtorte

Ако отидете до Централна Швейцария, задължително опитайте парче Zugerkirschtorte. Тази торта е изключително вкусна, лека и ще достави истинско удоволствие на небцето ви.

Швейцарски специалитет Zugerkirschtorte

В превод, наименованието на тортата означава „черешова торта от Цуг” и е наречена така, защото първият град, в което са започнали да приготвят вкусния десерт е Цуг.

Сладкишът представлява кръгла торта с бисквитени блатове, напоени с кирш (черешов ликьор). Между горния и долния блат има два тънки слоя пухкав маслен крем с аромат на кирш.

Полента

В италианската част на Швейцария, по-специално в кантон Тицино това ястие е сред най-популярните регионални ястия. Полентата се приготвя от царевично брашно, смесва се със сирене и се предлага като основно ястие или като гарнитура към основното.

Швейцарски специалитет Полента

Polenta се комбинира много сполучливо с печен заек, задушено говеждо или с други видове меса.

Ризото с шафран

Още едно типично за италианската част на Швейцария ястие, което всички познаваме и обичаме.

Zopf

Има много видове хляб в Швейцария, но един от най-популярните и вкусни е мекият бял хляб, наречен zopf. Ще можете лесно да го разпознаете, защото е плетен хляб също като нашия козунак (думата zopf означава плитка).

Швейцарски специалитет Zorf

Има легенди, според които плетения хляб се е приготвял от древни времена, когато според обичаите вдовиците режели плитките си и ги погребвали със съпрузите си.

Zopf се приготвя от бяло брашно, мляко, яйца, масло и мая. След като тестото втаса се изплита на плитка, намазва се с яйчен жълтък и се пече. Най-често плетения хляб се приготвя и предлага в неделя сутрин за закуска.

Tartiflette

Това страхотно ястие от националната швейцарска кухня е родено близо до френско – швейцарската граница в департамента Haute-Savoie, където се произвежда и местното сирене Reblochon, което е и главен герой в ястието.

Швейцарски специалитет Tartiflette

Ястието се приготвя от тънко нарязани картофи, парчета пушен бекон, карамелизиран лук и кремообразно сирене Reblocohon.

Историята на tartiflette е много интересна, без да е древна. Ястието е създадено през 80 – години на миналия век, за да… популяризира производството на местното сирене.

Явно маркетинговата стратегия на производителите на Reblochon е била успешна, тъй като днес сиренето е доста популярно, а самото ястие сред най-популярните ястия от националната швейцарска кухня, които се предлагат в ски курортите в страната.

Bűndnernusstorte

Bűndnernusstorte е невероятен сладкиш от кантон Graubünden. Десертът се приготвя от маслена кора с пълнеж от карамелизирана захар, сметана и орехови ядки.

Швейцарски специалитет Bundnernusstorte

Произвежда се в малки независими пекарни в целия кантон, всяка от които има свои собствени вариации на основната рецепта. Bűndnernusstorte е един от най-продаваните експортни продукти на независимите хлебопроизводители в Швейцария.