Швейцарските билки и подправки

Швейцарските билки и подправки

Швейцария е страна, в която билките и подправките са на особена почит. И днес, ако влезете в някой швейцарски дом ще откриете поне няколко вида билки, които домакините отглеждат, за да имат прясна подправка или билка винаги под ръка.

Страната е благословена с невероятно красива природа, високи планини, зелени поляни и бистри езера, край които расте голямо многообразие от билки и подправки.

Кои са най-популярните и често употребявани билки и подправки в Швейцария?

Преди да ви запознаем с любимите растения и подправки на Швейцария, ще направим едно малко уточнение за тези два термина, тъй като те често се използват взаимозаменяемо, но всъщност билките и подправките имат различно приложение и характеристики.

Билки

Билките се използват както за лечение на заболявания, в козметиката или за ароматерапия, така и за готвене, за да подсилят аромата на приготвяните ястия. Растенията използват се най-вече пресни и се добавят към ястията в последните минути на готвенето, или след края му.

Подправки

Подправките се използват основно в кулинарията, най-често са сушени и се добавят в ястията, за да подобрят вкуса на храната. Обикновено подправките се използват като „букет” или казано по друг начин, няколко подправки, изсушени и смлени се комбинират, за да придадат по-добър вкус и аромат на ястията.

След като направихме това малко отклонение, да преминем към швейцарските билки и подправки, които са изключително много.

Билките и подправките, които се използват в Швейцария

Швейцарски подправки за готвене

Див алпийски чесън

Известен в Европа с много имена сред които мечи лук, левруда, сибирски лук, алпийският див чесън е една от традиционните швейцарски билки. Растението има широки зелени листа и цъфти в красиви бели цветове. Нарича се див чесън, тъй като ароматът му наподобява нещо средно между лук и чесън.

В Швейцария билката расте рано през пролетта високо в Алпите, от където хората, които живеят в тези райони я събират. В търговската мрежа билката се предлага в сушен вид, но едва ли нещо може да замени вкуса на пресния алпийски див чесън.

Швейцарците използват билката както за приготвяне на салати, така и за добавка в различни традиционни ястия.

Освен великолепните си вкусови качества, алпийският див чесън има и многобройни ползи за здравето. Растението има антибактериални и антигъбични свойства, нормализира високото кръвно налягане и нивата на холестерола, а по време на Първата Световна Война са го използвали за лечение на дезинтерия.

Невен

Невенът се използва широко както за приготвянето на лекарства, така и за ароматизиране на швейцарските ястия. Растението има светлозелени листа, а цветовете му са златисто – оранжеви. Чаят от невен е много полезен за облекчаване на състоянието при обострени язви, треска, жълтеница, гастрит, хронично възпаление на черния дроб и други.

Цветовете на невена се използват и в козметиката за приготвяне на различни органични лечебни лосиони, кремове и шампоани. В Швейцария използват цветовете и листата на лечебното растение и в кулинарията за приготвяне на салати.

Босилек

Обикновено свързваме босилека със Средиземноморската кухня, но билката се използва много навсякъде в Европа. Растението е лесно приспособимо и може да се отглежда дори в домашни условия (в саксия). В Швейцария билката се използва като добавка салати, супи, пици, ястия с гъби, сьомга и други.

Мента

Още древните египтяни са оценили високо качествата на тази невероятно полезна и много ароматна билка. Всъщност, може да се каже, че ментата е една от най-широко използваните билки в света.

В Швейцария растението се използва както в кулинарията за добавка към салати, десерти, месни и рибни ястия, за приготвяне на чай или студени напитки, така и за лечение на различни заболявания като безсъние, депресии и други.

Чаят от мента помага за повишаване на концентрацията, успокоява и стимулира работата на стомаха, а етеричното масло от мента облекчава мускулните болки и главоболието.

Розмарин

Името на растението идва от гръцки и означава „балсамов храст”. Това растение често присъства в Средиземноморската кухня, но то е познато и използвано и в Швейцария. Също като босилекът и ментата, и розмаринът се отглежда както в домашни условия (за да има прясна билка винаги, когато има нужда от нея), така и в био ферми високо в Алпите.

Швейцарците използват розмарин най-вече за ястия от италианската кухня, в която пресните билки и подправки са задължителни.

Вратига

Вратигата е многогодишно тревисто растение, което расте навсякъде в Европа, включително и в Швейцария. Растението има издължени листа и многобройни малки и наситено жълти цветове.

Въпреки, че когато листата са млади от тях може да се направи салата или да се добавят към супи, вратигата има по-скоро неприятен, леко горчив вкус и поради това рядко се употребява в кулинарията.

Традиционно в Швейцария вратигата се събира, изсушава се и се използва за облекчаване на менструалните болки, за изчистване на организма от глисти, за лечение на отоци и заздравяване на рани и други.

Традиционни швейцарски билки

Исоп

Исопът има изключително много лечебни свойства, което го прави доста познато и употребявано в народната медицина. Лечебното растение типично за Швейцария и може да се срещне по високите части на планините.

В швейцарската кухня билката се използва за ароматна подправка на месо и сосове, както и за придаване на характерен аромат на популярния по цял свят швейцарски абсент.

Етеричното масло от исоп успокоява нервите, намалява стреса и облекчава болките при навяхвания.

Мащерка

Отново изключително популярна и употребявана в цял свят билка, която идва от Азия и Южна Европа, но вирее успешно и в Швейцария. Мащерката се използва както за ароматизиране на рибни, местни ястия, салати, пици, спагети, така и за приготвяне на чай и лечебни настройки.

Дива риганка

Билката расте най-вече по сухи, варовити склонове и цъфти от юли до септември и е една от малкото билки, които запазват аромата и вкусовите си качества дори и в сушено състояние.

Растението се използва в кулинарията за ястия от италианската кухня, за подправка на колбаси, в супи, за ястия с картофи и други.

Седефче

Седефчето расте по ниските, каменисти части на Швейцария и се използва най-вече в народната медицина, тъй като има болкоуспокояващо и понижаващо кръвното действие.

Дафинов лист

В Швейцария отглеждат и използват дафиновия лист както в прясно, така и в сушено състояние. Ароматът на дафиновия лист е доста специфичен и прекрасно се съчетава с рибни, местни и зеленчукови ястия от традиционната и регионална швейцарска кухня.

Естрагон

Подправката има анасонов послевкус и в Швейцария се използва най-вече за ароматизиране на ястия от френската кухня.

Индийско орехче и карамфил

И двете екзотични подправки са типични за ястия от азиатската, арабската и индийската кухни, но много отдавна се използват за придаване на допълнителен вкус и аромат на различни ястия и най-вече на сладкиши в швейцарската кухня.

Магданоз от Швейцария

Магданоз

Няма да откриете кухня в света, в която да не се използва магданоз. Тази подправка се използва много широко и в швейцарската кухня за ароматизиране на салати, ястия с телешко, свинско, пилешко месо, риба, патладжани, пармезан и други.