Швейцарските десерти

Швейцария е страната на шоколада, това го знаем всички. Това е страната на кравата Милка, която кротко си хрупа трева високо в Алпите, а от вимето ѝ тече вкусен млечен шоколад, който всички деца (и големи) обичат. След този анонс си мислите, че в швейцарските десерти неизменно присъства шоколада като съставка?

Грешите! Когато става дума за десертите на Швейцария, главните действащи „лица” са лешниците, кестените, ябълките и неизменния Кирш (черешов ликьор). Съставките, които швейцарците влагат в своите десерти са простички, но крайния резултат е наистина уникален.

И за да не говорим напразно, ще ви запознаем с някой от най-популярните швейцарски десерти, които задължително трябва да опитате.

Aargauer Rüeblitorte (морковена торта)

Малко хора знаят, че популярната и у нас морковена торта е типичен швейцарски десерт, рецептата на който идва от Северна Швейцария (кантон Aargau).

Морковена торта | Ресторант Фондю

Рецептата за приготвянето на морковена торта е изключително лесна. Просто блатовете на вкусния десерт са обогатени с настъргани моркови, лешници или бадеми.

В зависимост от региона, в който тортата се приготвя някъде добавят щипка канела и карамфил или една – две супени лъжици кирш. Кремът от сметана и крема сирене е лек и много приятен и балансира вкуса на тортата.

Без значение от малките разлики в приготвянето на десерта, винаги можете да познаете Aargauer Rüeblitorte по бялата глазура и украсата от моркови от марципан.

Meitschibei

Това сладко изкушение е известно в Западна Швейцария като „виенски кроасан”. Първоначално се е приготвял основно в Берн и областта, но днес е един от най-популярните десерти в Швейцария.

Сладкишът има формата на подкова, а пълнежът е вкусна смес от лешници, захар, канела и захаросани плодове.

Vermicelle

Вермичели е малко странен на външен вид, но много популярен и вкусен десерт, който се предлага в цяла Швейцария. Приготвя се от кестени, които се варят, подслаждат и се смачкват на пюре, от което се прави фиде. Сладкото кестеново фиде се поднася в чаша, гарнирано със сметана и ванилов сладолед.

Въпреки, че Vermicelle е есенен десерт, може да се открие през цялата година в швейцарските сладкарници.

Zuger Kirschtorte (Цугска черешова торта)

Като си говорим за швейцарски десерти, ако никога не сте опитвали Zuger Kirschtorte, направете го! Цугската черешова торта е изключително вкусен десерт, който отдавна е прехвърлил границите на Швейцария и се е превърнал в любим десерт по целия свят.

Черешова торта | Ресторант Фондю

Сладкишът се нарича „цугски”, тъй като рецептата е измислена в град Цуг от майстора на сладкиши Хайнрих Хьолн. Това се случило през 1921 г. и оттогава до днес Zuger Kirschtorte е спечелила няколко награди, а през 2008 г. рецептата е включена в списъка на „Швейцарското кулинарно наследство”.

Мълвата твърди, че това е бил любимия десерт на Чарли Чаплин, Одри Хедбърн и дори на някой от главите на Римокатолическата църква.

Основата на тортата е от японски целувчен блат със смлени и леко запечени бадеми и лешници, а кремът се приготвя от сметана, ароматизирана с черешов ликьор.

За да е още по-вкусен и сочен, десертът се сиропира със смес от захарен сироп и кирш. Крайният резултат е фантастична торта, цялата обвита в крем и посипана обилно с печени, нарязани бадеми.

Birnbrot

Birnbrot е традиционен швейцарски десерт с круши. Подобен е нашите сладки рула, само че е с по-тънък блат и вместо с крем (както се приготвя у нас) се пълни със сушени круши.

Десерт с круши | Ресторант Фондю

Този сладкиш се приготвя в няколко варианта в зависимост от региона, в който се предлага.

Във варианта, наречен Birnweggen блатът на рулото се завива по различен начин, а плънката обикновено е от сушени круши, смокини, ябълки, орехи, стафиди, захаросани плодове и подправки.

В кантон Граубунден наричат десерта Bündener Birnbrot и при приготвянето му крушите се оставят предварително да се накиснат в розова вода или ликьор.

Engadiner Nusstorte

За „раждането” на този невероятен швейцарски десерт има не една или две теории и е трудно да се каже коя е вярната. Според някой френски експерти, през 1885 г. сладкари от Тулуза са създали тортата или кейка с ядки. Десертът имал толкова голям успех, че бързо се разпространил във Франция, където доста пекарни започнали да го произвеждат и предлагат.

Десерти от Швейцария | Ресторант Фондю

Швейцарската версия за произхода на Engadiner Nusstorteе малко по-различна. Швейцарците казват, че рецептата за десерта е измислена през 30 – те години на миналия век в сладкарница Kochendörferв град Pontresina, кантон Graubünden. През 1934 г. „кейкът с ядки” е представен на кулинарното изложение в Базели оттогава до днес е сред най-популярните швейцарски десерти.

Engadiner Nusstorte се приготвя от хрупкави вафлени кори, между които има два или три слоя нарязани лешници и вкусен пълнеж от ванилов крем. На тази рецепта има и друг вариант – Bündner Nusstorte и двата сладкиша често се бъркат.

Magenbrot (бисквитки)

Бисквитите са важен елемент от сладкарските кулинарни традиции на Швейцария, а Magenbrot пък са едни от най-популярните. Вкусът на тези бисквитки напомня на този на сладкишите, но всъщност представляват малки, тъмни, пикантни хапчици, ароматизирани с канела, анасон, индийско орехче и карамфил.

Швейцарците наричат тези божествени малки хапки сладост „хляб за стомаха”, тъй като освен, че са изключително вкусни, подправките, които се влагат в тях насърчават храносмилането.

Basler Läckerli

Докато сме на темата пикантни сладки, представяме ви Basler Läckerli. Тези вкусни сладки се приготвят от мед, подправки, захаросани и сушени плодове, Кирш, брашно, мая и вода. От всички съставки се замесва тесто, което после се разточва и нарязва на малки правоъгълници и се изпича. След като се охладят, бисквитите се покриват с пудра захар.

Подобни бисквити са и Berner Honiglebkuchen, които се различават от предходните по декорацията от захарна глазура и изрисуваната мечка, символ на града Берн.

Blauer Kuchen (синя торта)

Това е типичен десерт от района на кантон Берн, който в миналото се е приготвял през зимните месеци. Днес синята торта се предлага в цяла Швейцария и е сред най-популярните швейцарски десерти.

Въпреки името си, Blauer Kuchen невинаги е синя, затова не се изненадвайте, ако си поръчате парче синя торта, а ви донесат обикновено парче. Според експерти, името на тортата е свързано с израз от местния бернски диалект „става синьо” или „bigiare”, което означава „да не работиш”.

Mässmogge

Веднага ще разпознаете тези шарени базелски бонбони. Mässmogge приличат на шарени пръстчета със захарна обвивка, която може да бъде с вкус на лимони, ягоди, малини и какво ли още не, но пълнежът винаги е от крем от лешници. Обикновено тези бонбони се свързват с есенния панаир, който се провежда всяка година в Берн.

Швейцарски бонбони | Ресторант Фондю

Меренге (целувки)

Мерегне или „сладка целувка” има дълга история и поне няколко страни, които си приписват заслугите за измислянето на рецептата. Ние няма да влизаме в полемика относно произходът на Меренге, само ще кажем, че авторът на популярната „френска меренге” е измислена от швейцарския сладкар Гаспарини от Мейренген, кантон Берн.

Та, ако искате да опитате истинска, оригинална сладка целувка, която да се топи в устата, не пропускайте да го направите в района на Берн. Там ще ви предложат сладкото изкушение с двойна сметана Gruyere, а всяка хапка ще ви се стори като сладък еликсир.

Шоколадово фондю

Завършваме нашето сладко пътешествие с десерт, в който най-накрая основната съставка е шоколад.

сладко фондю

Шоколадовото фондю е може би най-популярния по света десерт на Швейцария и се предлага във всички ресторанти за фондю. Десертът се приготвя в традиционния какелон, в който шоколада се разтопява и се поднася заедно със съда на масата. Фондюто се консумира, като в него се потапят парчета пандишпан, кейк или плодове.