Как се е променила швейцарската кухня?

Как се е променила швейцарската кухня?

Открай време и до днешни дни швейцарската кухня е позната и харесвана от истинските ценители по целия свят като уникално съчетание между история, традиции, домашен уют и изисканост. Както всяко друго нещо през годините, и кулинарните традиции на тази страна подлежат на еволюция.

Но как се е променяла местната кухня във времето и какви са причините, на които се дължат тези трансформации? Отговорът има много аспекти, на които ще се опитаме да се спрем.

Как се е променила швейцарската кухня?

Значение за развитието на традициите имат икономическите фактори. Някои ястия се изменят или изчезват, например, поради изменения на пазара – липсата или появата на някои продукти от чужбина, например. А за това непосредствено влияние оказват, разбира се, и политическите събития.

Поради търговския и културния обмен с обкръжаващите я държави, Швейцария е поела някои гастрономически обичаи от Франция, други – от Италия, трети – от Германия. Интересното е, че макар да е в голяма степен немскоезична територия, при нея се е оформила съвсем уникална кулинарна бленда, различна от тази на всички други близки култури. Това със сигурност е следствие от комплекс от предпоставки.

Ястия, пренесени от имигрантите в Швейцария

През годините броят на имигрантите там се е увеличавал и днес четвърт от населението й има чуждестранен произход. След Втората световна война Швейцария активно приема бежански вълни от всички съседни държави – Франция, Германия, Италия. Към днешна дата най-многочислените малцинства в страната са немците, италианците, албанците и хората от бивша Югославия. Всички тези култури оставят своя отпечатък върху кухня.

Как се е променила швейцарската кухня?

Макар китайците в Швейцария да са по-малко от 1 процент от общия брой на населението, тяхната специфична кухня също е взаимодействала с местните кулинарни нрави. А именно – в характерната за Алпите традиция да се приготвя фондю в специален съд направо на масата и да се похапва заедно с компания.

Оказва се, че тя е доста силно подобна на типично китайското ястие. Неговото име в Китай е “хуо гуо” – в буквален превод означаващо “горещ котел”, а на запад най-много се е наложило с названието си от английски “хот пот”(hot pot).

Именно в Швейцария са възникнали варианти на комбинация между тези две сходни блюда. Днес те могат да се опитат в много от тамошните китайски ресторанти и са наистина несравними на вкус.

В страната има и известен брой жители от арабски произход. Основно вълните на имиграция от арабския свят започват през ХХ век. Но още преди десет века араби е имало по тези места при историческите нашествия от Х-ХI век. Това също е оставило своя отпечатък върху местната кулинария.

Модерна алпийска кухня

Разбира се, своето влияние за развитието на швейцарската кухня оказва и времето. През 30-те години на миналия век в Швейцария е разработен сеновис – продукт, подобен на италианското песто. Той се използва за овкусяване на месо и други ястия, а също и често местните жители го хапват направо върху филия с или без краве масло.

Сеновис се прави от бирена мая, зеленчукови екстракти и сол. Дори и една от храните, с които държавата е най-известна – типичното мюсли за закуска с много зърнени фибри и плодове, не е била измислена чак до началото на ХХ век. Като готова храна по магазините се появява доста по-късно, едва в края на 50-те години.

Как се е променила швейцарската кухня?

Веган и вегетарианска кухня в царството на млякото и месото?

Още един сериозен фактор, който повлия на готвенето в глобален мащаб и определено не е подминал и тази страна, това са тенденциите все повече хора да се отказват яденето на месо, а някои – и на всякакви млечни продукти и други храни, които са от животински произход.

По начало в региона на Алпите месото и млечните продукти имат много висок статут, но знаете ли, че най-старият вегетариански ресторант в целия свят се намира не къде да е, а именно в швейцарската столица Цюрих!

През последните години обаче това се променя и много традиционни рецепти се адаптират във вегетариански или дори веган вариант. Дори култовият швейцарски шоколад вече може да се намери във вариант с чисто какао без захар или пък млечен с оризово или ядково мляко вместо краве.

В магазините в Швейцария вече могат да се закупят и веган брецели без масло – чудни, пухкави гевречета с характерна форма на сплетено венче. Дори прочутото швейцарско сирене може да се приготви без капка истинско мляко!

Възможно ли е всички животински продукти в алпийските рецепти да бъдат заменени с еквиваленти от растителен произход? Отговорът, изглежда, е да. В наши дни е постижимо всичко, което науката си постави за цел.

Има много различни рецепти, като обикновено в основата е кокосово мляко, оцет, агар-агар, сол и някои други подправки по желание. С така приготвеното сирене може да се направи съвсем веганско и адски вкусно фондю.

Еволюция на питиетата

При алкохола в Швейцария също са настъпили определени промени. През 2005 г. бе премахната забраната за производство на оригинален абсент – нещо, което е било забранено в началото на миналия век.

Традиционни ястия

Как се е променила швейцарската кухня?

Все пак някои неща са отвъд времето. Малко познавачи са наясно, че в Швейцария всъщност се отглежда и пурпурното злато – ценната подправка шафран. Тя се отглежда в селото Мун (Mund), намиращо се в кантона Вале. Данни за това има още от XIV век, а днес на това стопанство са посветени земи с обща площ от над 14 хиляди квадратни метра.

Естествено, тук не се произвеждат огромните количества, с които могат да се похвалят държави като Испания и Иран, които разполагат с много по-голяма територия, засадена с шафран. Годишният добив на шафран от Вале възлиза на около два килограма. Въпреки това като качество той е първокласен.

Именно той е и причината туристическият сезон да е особено силен през октомври и ноември, когато цъфти реколтата от шафран. Културата на отглеждане на шафран е родила много вкусни рецепти, които и до днес са любими на местното население и туристите, идващи в региона на Вале. Едно от тези ястия е прочутото ризото с масло и шафран от Мун.

Швейцарските вина продължават да се славят със своето високо качество. По стар обичай в повечето случаи типичното фондю се подправя с домашно бяло вино. Рьощи, раклет, алпийски макарони (Älplermagronen) – всички тези ястия от детството все още са на голяма почит за местното население.