Швейцарската кухня – какво трябва да опитаме

Швейцарската кухня – какво трябва да опитаме

Швейцарската кухня се влияе много от нейните съседи Германия, Франция и Северна Италия. Швейцарската кухня е толкова мултикултурна, колкото и жителите й: има много регионални ястия, специалитети и вина за всеки вкус.

 

С един поглед:

 

  • Храната на Швейцария е силно повлияна от съседните й страни и също варира много в различните езикови региони.

 

  • В страната има около 450 различни вида сирене и затова не е изненада, че много швейцарски ястия съдържат сирене.

 

  • Посещението на грот в италианско говорящата част на Швейцария не е за изпускане! Това е най-добрият начин да опитате автентична кухня от Тичино.

 

Tипични ястия на пастири и земеделски производители от немскоговорящия регион на Швейцария. Швейцарската немскоезична част е най-големият езиков регион в страната и затова предлага голямо кулинарно разнообразие. Нещо повече – всеки град или селце има свои специалитети и вариации на ястия. От сладки до солени ястия.

Пикантни солени ястия и техният произход

 

Швейцарската кухня

 

 

Много популярно ястие в немскоговорящия регион на Швейцария е „Älplermagronen“, което в превод означава „макароните на пастира“. Съществуват няколко варианта на това селско ястие, което обикновено се състои от макарони, картофи, лук, сирене и шунка – все съставки, които овчарите по алпийските пасища имат под ръка. „Älplermagronen“ традиционно се сервира с ябълков сос.

 

 

 

Швейцарската кухня

Първоначално известно като закуска на фермери, Rösti вече е популярно ястие в цялата страна. To се състои от пържени настъргани картофи. В зависимост от региона понякога се добавят и други съставки, като ябълки, сирене или лук.

 

Обикновено придружава основни ястия, като известния „Zürcher Geschnetzeltes“. Това нарязано по Цюрихски телешко месо се съчетава с гъби и бяло вино. Понякога се добавя и телешки черен дроб. Както споменахме по-горе, това ястие се придружава обикновено от Rösti, а понякога и от юфка или ориз.

 

Супа от печено брашно от Базел традиционно се яде само по време на карнавала и първата чиния се сервира в „Morgestraich“, в началото на карнавала в три часа сутринта. Прави се от брашно, масло, лук и говеждо месо и се гарнира с настърган кашкавал предимно „Gruyère“.

 

Диетични и сладки лакомства

 

 

Швейцарската кухня

 

 

Изобретението на швейцарския лекар и диетолог Максимилиан Бирхер-Бренер все още е една от най-популярните закуски в страната. Варен овес, настъргани ябълки или други плодове, кондензирано или кисело мляко, лимонов сок и ядки, смесени заедно и накиснати за една нощ, правят „Birchermüesli“ питателно ястие в началото на деня. Въпреки че много хора смятат, че се сервира само за закуска, швейцарците обичат своите „Birchermüesli“ по всяко време на деня, за предпочитане придружени с резен орехов хляб.

 

Тортата с орехи „Engadine“ е сладкаq направена от хрупкави кори. Вкусният й пълнеж се състои от нарязани орехи, мед, карамел и сметана. Този специалитет от кантона Грисон не се радва на популярност само от швейцарците, а се изнася и в целия свят.

Специалитети на френскоговорящия регион на Швейцария

 

Кухнята на романдите – хората, живеещи във френскоговорящата част на Швейцария – се радва на отлична репутация в цялата страна. И защо не: местните продукти, смесени с най-доброто от френската кухня, са съставките на вкусната храна. Всичко започва с вероятно най-известния продукт на Швейцария: сиренето.

 

 

Швейцарската кухня

 

 

Не е тайна, че швейцарците обичат сиренето си. В Швейцария има предимно  тревни площи и тъй като около 80% от обработваемата земя е неподходяща за отглеждане на селскостопанси култури, тя се използва за отглеждане на животни. Затова  производството на сирене има дълга традиция в страната. Има над 450 различни вида сирена, докато Emmentaler AOP, Le Gruyère AOP и Appenzeller са може би най-известните в световен мащаб. Не е изненада, че много ястия в Швейцария съдържат сирене, като две от най-известните са вероятно Фондю и Ракет с произход от френската част на страната.

 

Фондю е швейцарско национално ястие, което се яде главно зимно време. Сервира се в така наречения „Caquelon“ – тенджера, която обикновено се прави от чугун. Топеното сирене – предимно смес от „Gruyère“ и „Vacherin“ (moitié-moitié) – се нагрява бавно в съда, като се налива и бяло вино. Когато сиренето е напълно разтопено, в него се потапят къшеи от  селски хляб.

 

Швейцарската кухня

 

 

„Raclette“ е полутвърдо сирене, приготвено от прясно краве мляко. Традиционно се топи на огън на дървени въглища, а топеното сирене се настъргва слой по слой върху варени картофи, кисели краставички и лук. Благодарение на широкоразпространените раклетни скари за домашно ползване, това популярно  национално ястие влиза и швейцарските домакинства, където хората вече могат да му се наслаждават с приятели по време на вечерни събирания. Ястието често се сервира с бяло вино, като „Fendant“ или „Savoy“.

Швейцарски напитки: Световно наследство на ЮНЕСКО и Зелената фея

 

Швейцарската кухня

 

Зелена фея – абсент

 

Терасите Lavaux Vinyard, простиращи се край бреговете на Женевското езеро, са защитени от ЮНЕСКО от 2007 г. Най-добре е да се насладите на зашеметяващия пейзаж с чаша „Chasselas“, най-известното бяло вино в региона, което се произвежда само в малки занаятчийски партиди, поради което на практика не остава нищо за износ.

 

Освен на вино, френскоговорящият регион Вал дьо Траверс е и родното място на някога забранения абсент. Напитката беше забранена след широко разпространената паника относно потенциалните халюциногенни и вредни ефекти, но производството на „Зелена фея“ е легализирано отново през 2005 г.

Още ястия, които си заслужава да опитате във френскоговорящия регион.

 

 

Швейцарската кухня

 

Има още много местни ястия, които да опитате в Романди – френскоговорящата част на страната. Те включват, но не се ограничават до „Papet Vaudois“ – каша, приготвена от праз и картофи,  сосисон (колбас), швейцарска меренга с двойна сметана от Gruyère и Gâteau du Vully, сладко тесто с дрожди.

 

Вкусното влияние на Северна Италия – традиционна храна на италианоговорящия регион на Швейцария

 

Италианската кухня силно повлиява на храната в италианоговорящата част на Швейцария. Кантонът Тичино, например, е известен със своята полента – каша, приготвено от царевично брашно. Истинската полента има дълга традиция и първоначално е била приготвена на камина, но това вече не е така. Независимо от това, тя все още е традиционно ястие в италианоговорящата част на страната. Обикновено се придружава от яхния, мортадела (италианска наденица) или алпийско сирене.

Швейцарската кухня

Италианска полента

Районът произвежда и широка гама сирена. Едно от най-популярните от тях може би е  „Zincarlin“ – безпогрешно разпознаваемо по цилиндричната си форма. Това прясно сирене е направено от краве и малко количество козе мляко. Обогатено е с бяло вино и сол, което прави аромата му много интензивен и неповторим.

 

Когато сте в Тичино, не пропускайте да вечеряте в един от гротовете. Гротът е може би най-характерният тип ресторант в кантона Тичино. Някога каменни изби, където са се съхранявали вина и сирена, днес гротовете са просто ресторанти, в които може да се насладите на местната кухня, придружена с чаша Тичино Мерло. Атмосферата в грота е уникална, тъй като те са разположени най-вече на тихи, скрити места със спиращи дъха гледки.

Любимият за всички времена швейцарски шоколад

 

Швейцарската кухня

Не ограничен до който и да било регион в Швейцария, шоколадът е един от най-популярните швейцарски продукти. Швейцарският шоколад е известен като един от най-добрите в света. Отличната му репутация идва от високите стандарти за качество при производството му. Производителите могат да нарекат шоколада си „Suisse шоколад“, само когато  шоколадовата маска е изцяло произведена в Швейцария. Съществува закон и общо отраслово споразумение, което да гарантира това.

 

Швейцарските производители на шоколад произвеждат най-различни лакомства от шоколад; от шоколадови балокчета до пралини и шоколад за мазане.