Как се сервира и консумира фондю

Как се сервира и консумира фондю

Консумацията на фондю е свързана с някои основни положения, които няма как да си спестим, в случай че сме решили да си организираме угощение в домашна обстановка. За да сме сигурни, че правилно сме подгряли швейцарското сирене за фондю, на първо място е необходимо да се подсигурим с правилния съд за целта.

Със сигурност избягвайте да използвате обикновена тенджера, чието дъно може да се окаже непригодно за подгряване с пламък за по-продължителен период от време. При използване на неподходящ съд, сиренето може да загори и да развали вкуса на цялото ястие.

В наши дни има много видове налични сервизи за фондю, вариращи от такива с модерни електрически нагреватели до по-традиционни комплекти, които се захранват с гориво. Традиционният фондю сервиз включва керамичен или метален съд за разтапяне на сместа, стойка, вилици и държач за горивото.

В търговската мрежа могат да се намерят както китайски фондю сетове, така и оригинални швейцарски комплекти, понякога в промоционални опаковки с оригинален шоколад или подправки като черен пипер и индийско орехче.

Какво представлява фондю горелката?

Продават се и специални горива под формата на гел или течност, но винаги проверявайте дали вашият фондю комплект е пригоден за това гориво, което сте решили да закупите. Например, ако капачката се отвива и има празна камера, вероятно се използва гел-вложка или гелообразно гориво. И обратното – ако капакът на горелката не се отвива и можете да видите малко филц или памук в камерата, то вероятно горелката ви използва течно гориво.

Ако вашата фондю горелка работи с течно гориво, можете да използвате метилхидрат, по-известен също като метанол или дървесен спирт вместо специално горивото за фондю, което обикновено съдържа просто метанол с добавена синя боя. Основната съставка може да бъде закупена в насипно състояние като разредител за бои в железарии и строителни магазини. Това може би ще бъде по-евтиният вариант.

Имайте предвид обаче, че липсата на боя може да се окаже и опасна. Веднъж запалена, фондю горелката често гори с прозрачен пламък, ако към метанола не са добавени оцветители. Поради това трябва да бъдете особено внимателни, ако приготвяте по този начин фондю в домашни условия и особено в присъствието на деца. Шоколадовите фондю ястия се подгряват значително по-лесно и сравнително безопасно – със свещ.

И идва заветният момент, в който опитваме от лелеяното фондю!

Препоръчително е винаги да топваме хляба си в средата на специалния фондю пота и завъртаме под формата на цифрата осем. Това движение според швейцарците обрисува във въздуха кръста от знамето на държавата им и се е превърнало в традиционния начин за консумация на фондю.

как се сервира фондю

Когато става въпрос за сервиране и похапване на фондю, има няколко традиции, които трябва задължително да бъдат спазени. Както знаем, това е една изключително социална храна, която почти винаги споделяме в тесен кръг от близки и приятели. Затова е прието, че ако сте мъж и изпуснете залъка си от върха на вилицата и той падне в общия съд, от вас се очаква да купите питиета за всички присъстващи.

Ако пък някоя от дамите при хранене допусне да падне хапката във фондюто, то тя е длъжна да даде целувка на всеки един от съседите си по място. Друга традиция, която швейцарците спазват при удобен случай, например е да се изпие набързо малко количество ракия от вишни (наричана кирш или киршвасер) по средата на храненето.

Често се използват фини удължени вилици, за да натопим вкусна хапка в готовото фондю. И докато хлябът и варените картофи са най-често срещаните храни, които можем да топнем в гърненцето, всъщност може да се каже, че граници няма.

Гъби, парчета ябълка, печени зеленчуци… Всичко, което може да се задържи на върха и да бъде потопено в горещо сирене, е добре дошло да го направи. Ако все пак сте класици и предпочитате да топите в сиренето си само хляб – което е семпла, но същевременно грандиозна идея, е от особено значение да подберете идеалния хляб за целта. Той трябва да бъде максимално хрупкав и да бъде нарязан така, че всяка хапчица да съдържа известно количество кора.

Напитките и фондюто

Що се отнася до напитките, които подхождат на консумацията на фондю, най-често това е добре охладеното бяло сухо вино, например виното фендан, характерно за швейцарския кантон Вале, или блан дьо ла Кот – от кантона Во. Също обичайна е консумацията на ликьора киршвасер.

как се сервира фондю

Възможно е също да се опита фондю в комбинация с горещ черен или плодов чай, колкото и странно да изглежда това на пръв поглед. Особено важно е да не консумирате заедно с фондюто студени напитки – те не могат да ви създадат кой знае колко сериозни проблеми със здравето, но швейцарците отдавна са открили, че те коагулират заедно със сиренето в стомаха ни и могат да причинят неразположение.

В случай че сте избрали да консумирате алкохол с фондюто, запомнете, че традицията в Швейцария е преди първото отпиване всички гости да вдигнат наздравица, като всички вдигат индивидуални тостове помежду си.

Едно от най-хубавите неща при фондюто – това е коричката, която се образува на дъното на съда, в който разтапяме сиренето. Всъщност тя се появява само ако правилно сме подгряли и поддържаме температурата на фондю съда. Тази коричка при никакви обстоятелства не бива да се хвърля. Напротив – със съвсем малка доза усилия и внимателно приплъзване тя може да се извади и изяде.

как се сервира фондю

Тъй като е изключително приятна на вкус, коричката се предлага на почетния гост на угощението като благодарност за присъствието. Ако такъв гост в момента няма, гърнето, заедно с коричката по стената му, може да се запази топло при изяждането на фондюто, след което в него да се разбият няколко яйца за омлет.

Тъй като фондюто е тежка храна, е добре да го съчетаете с възможно по-леки предястия и за предпочитане плодов десерт. А ако сте решили да предложите шоколадово фондю в края на храненето, подсигурете се с леки храни, за да имат гостите място за грандиозния финал. Освен това, когато похапваме шоколадово фондю, е добре да го разбъркваме честичко, за да сме сигурни, че дъното не е загоряло от топлината на свещта.

Все пак имайте предвид неписаното правило, че когато каните на фондю, е редно да предупреждавате за плановете си менюто да е именно такова. Може да се учудите, но дори част от швейцарците не понасят даже миризмата на сирене, затова си направете услуга и ги уведомете за намеренията си. Така ще имате възможността да обсъдите или промяна в менюто, или отмяна на поканата.как се сервира фондю.

Since the fondue is a heavy meal, it is best to combine it with light appetizers as the best option is the fruit dessert. And if you have decided to serve a chocolate fondue, prepare some light foods for the grandiose end of the dinner. In addition, when we eat a chocolate fondue, it is recommended to stir it frequently in order to make sure that it won’t burnby the heat of the candle.

However, keep in mind the unwritten rule that when you invite guests to fondue, you should warn them about that. You might be surprised, but some of the Swiss can’t stand even the smell of cheese, so be prepared and notify them about the main dish. This will give you the opportunity to discuss either a change in the menu or cancellation of the invitation.[:]