Как се сервира и консумира фондю

Как се сервира и консумира фондю

Консумацията на фондю е свързана с някои основни положения, които няма как да си спестим, в случай че сме решили да си организираме угощение в домашна обстановка. За да сме сигурни, че правилно сме подгряли швейцарското сирене за фондю, на първо място е необходимо да се подсигурим с правилния съд за целта.

Със сигурност избягвайте да използвате обикновена тенджера, чието дъно може да се окаже непригодно за подгряване с пламък за по-продължителен период от време. При използване на неподходящ съд, сиренето може да загори и да развали вкуса на цялото ястие.

В наши дни има много видове налични сервизи за фондю, вариращи от такива с модерни електрически нагреватели до по-традиционни комплекти, които се захранват с гориво. Традиционният фондю сервиз включва керамичен или метален съд за разтапяне на сместа, стойка, вилици и държач за горивото.

В търговската мрежа могат да се намерят както китайски фондю сетове, така и оригинални швейцарски комплекти, понякога в промоционални опаковки с оригинален шоколад или подправки като черен пипер и индийско орехче.

Какво представлява фондю горелката?

Продават се и специални горива под формата на гел или течност, но винаги проверявайте дали вашият фондю комплект е пригоден за това гориво, което сте решили да закупите. Например, ако капачката се отвива и има празна камера, вероятно се използва гел-вложка или гелообразно гориво. И обратното – ако капакът на горелката не се отвива и можете да видите малко филц или памук в камерата, то вероятно горелката ви използва течно гориво.

Ако вашата фондю горелка работи с течно гориво, можете да използвате метилхидрат, по-известен също като метанол или дървесен спирт вместо специално горивото за фондю, което обикновено съдържа просто метанол с добавена синя боя. Основната съставка може да бъде закупена в насипно състояние като разредител за бои в железарии и строителни магазини. Това може би ще бъде по-евтиният вариант.

Имайте предвид обаче, че липсата на боя може да се окаже и опасна. Веднъж запалена, фондю горелката често гори с прозрачен пламък, ако към метанола не са добавени оцветители. Поради това трябва да бъдете особено внимателни, ако приготвяте по този начин фондю в домашни условия и особено в присъствието на деца. Шоколадовите фондю ястия се подгряват значително по-лесно и сравнително безопасно – със свещ.

И идва заветният момент, в който опитваме от лелеяното фондю!

Препоръчително е винаги да топваме хляба си в средата на специалния фондю пота и завъртаме под формата на цифрата осем. Това движение според швейцарците обрисува във въздуха кръста от знамето на държавата им и се е превърнало в традиционния начин за консумация на фондю.

как се сервира фондю

Когато става въпрос за сервиране и похапване на фондю, има няколко традиции, които трябва задължително да бъдат спазени. Както знаем, това е една изключително социална храна, която почти винаги споделяме в тесен кръг от близки и приятели. Затова е прието, че ако сте мъж и изпуснете залъка си от върха на вилицата и той падне в общия съд, от вас се очаква да купите питиета за всички присъстващи.

Ако пък някоя от дамите при хранене допусне да падне хапката във фондюто, то тя е длъжна да даде целувка на всеки един от съседите си по място. Друга традиция, която швейцарците спазват при удобен случай, например е да се изпие набързо малко количество ракия от вишни (наричана кирш или киршвасер) по средата на храненето.

Често се използват фини удължени вилици, за да натопим вкусна хапка в готовото фондю. И докато хлябът и варените картофи са най-често срещаните храни, които можем да топнем в гърненцето, всъщност може да се каже, че граници няма.

Гъби, парчета ябълка, печени зеленчуци… Всичко, което може да се задържи на върха и да бъде потопено в горещо сирене, е добре дошло да го направи. Ако все пак сте класици и предпочитате да топите в сиренето си само хляб – което е семпла, но същевременно грандиозна идея, е от особено значение да подберете идеалния хляб за целта. Той трябва да бъде максимално хрупкав и да бъде нарязан така, че всяка хапчица да съдържа известно количество кора.

Напитките и фондюто

Що се отнася до напитките, които подхождат на консумацията на фондю, най-често това е добре охладеното бяло сухо вино, например виното фендан, характерно за швейцарския кантон Вале, или блан дьо ла Кот – от кантона Во. Също обичайна е консумацията на ликьора киршвасер.

как се сервира фондю

Възможно е също да се опита фондю в комбинация с горещ черен или плодов чай, колкото и странно да изглежда това на пръв поглед. Особено важно е да не консумирате заедно с фондюто студени напитки – те не могат да ви създадат кой знае колко сериозни проблеми със здравето, но швейцарците отдавна са открили, че те коагулират заедно със сиренето в стомаха ни и могат да причинят неразположение.

В случай че сте избрали да консумирате алкохол с фондюто, запомнете, че традицията в Швейцария е преди първото отпиване всички гости да вдигнат наздравица, като всички вдигат индивидуални тостове помежду си.

Едно от най-хубавите неща при фондюто – това е коричката, която се образува на дъното на съда, в който разтапяме сиренето. Всъщност тя се появява само ако правилно сме подгряли и поддържаме температурата на фондю съда. Тази коричка при никакви обстоятелства не бива да се хвърля. Напротив – със съвсем малка доза усилия и внимателно приплъзване тя може да се извади и изяде.

как се сервира фондю

Тъй като е изключително приятна на вкус, коричката се предлага на почетния гост на угощението като благодарност за присъствието. Ако такъв гост в момента няма, гърнето, заедно с коричката по стената му, може да се запази топло при изяждането на фондюто, след което в него да се разбият няколко яйца за омлет.

Тъй като фондюто е тежка храна, е добре да го съчетаете с възможно по-леки предястия и за предпочитане плодов десерт. А ако сте решили да предложите шоколадово фондю в края на храненето, подсигурете се с леки храни, за да имат гостите място за грандиозния финал. Освен това, когато похапваме шоколадово фондю, е добре да го разбъркваме честичко, за да сме сигурни, че дъното не е загоряло от топлината на свещта.

Все пак имайте предвид неписаното правило, че когато каните на фондю, е редно да предупреждавате за плановете си менюто да е именно такова. Може да се учудите, но дори част от швейцарците не понасят даже миризмата на сирене, затова си направете услуга и ги уведомете за намеренията си. Така ще имате възможността да обсъдите или промяна в менюто, или отмяна на поканата.как се сервира фондю.