Швейцарската кухня по кантони

Швейцарската кухня по кантони

Швейцарската кухня, която всички ние свързваме най-често с фондю, раклет и рьощи е много повече от тези няколко ястия. Тя е разнообразна, вкусна и в зависимост от кантона, се усеща влиянието италианската, френската или немската кухня. Прибавете и щипка типична швейцарска креативност и ще получите вкусна селска кухня с елементи на гурме.

Като заговорихме за кантоните, знаете ли, че всеки един от 20 – те кантона и 6 – те полукантона на страната има своя регионална кухня и свое ястие, с което се гордее?

Някой от тези регионални ястия са станали известни и се радват на национална и световна популярност, но има и такива, които можете да опитате само в кантона, в който се приготвят.

Швейцарската кухня по кантони

Ще направим бърза обиколка из кантоните на Швейцария, за да ви запознаем с някой от най-популярните ястия на всеки кантон.

Ааргау

Кантон Ааргау се намира в Северна Швейцария и ние го наричаме кантонът на морковите. И то не, защото тук се произвеждат или изяждат най-много моркови на глава на населението, а защото най-популярния специалитет на швейцарската кухня на Ааргау е прочутата морковена торта.

Морковена торта можете да си хапнете навсякъде в Швейцария, но само тук, в кантон Ааргау ще ви я приготвят по оригинална рецепта с домашно приготвени бисквитени блатове и вкусни „моркови” от бял марципан.

Берн

Най-големият регионален специалитет от швейцарската кухня на кантон Берн е рьощи. Тази вкусна картофена палачинка отдавна е прехвърлила границите на кантона и днес е сред най-популярните национални ястия на Швейцария.

Фрибур

Кантон Фрибур не е сред най-популярните кантони на Швейцария, но за сметка на това може да се похвали със своята „Soupe de chalet”. Ястието е много популярно в Швейцария и често се предлага като алтернатива на фондю през студените зимни месеци.

„Soupe de chalet” е зимна гъста супичка от картофи, моркови, колбас, лук, праз, бейби спанак, боб от консерва и макарони.

Женева

Стане ли дума за кулинарните специалитети на кантон Женева, първото за което се сещаме е „Entrecôte Café de Paris”. И не, не става дума за френско кафене, а за сос, който е измислен и популяризиран през 1940 г. от собственика на „Café de Paris”.

Заведението се намирало (и все още се намира) в Женева, а сосът, който се използва за телешкия стек на скара станал толкова известен, че днес се използва по целия свят.

Швейцарска кухня кантон Женева

Гларус

Приносът на кантон Гларус към швейцарската кухня е сиренето Glarner Zigerhöräli. И преди да кажете, че всеки кантон на Швейцария може да се похвали с производство на сирене, при това доста по-популярни сирена от това ще ви кажем, че Glarner Zigerhöräli е наистина малко по-особено сирене. То се произвежда от краве мляко и се съхранява в дървени бурета.

В зависимост от продължителността си на зреене променя вкуса и наименованието си. Обикновено Glarner Zigerhöräli се използва за добавка към макарони, хапва се с препечен хляб или се добавя към сладкиши.

Граубюнден

Традиционното ястие на кантон Граубюнден еCapuns”. Приготвя се подобно на нашите сармички. Плънката се прави от брашно, пушено говеждо или колбас и яйца и се завиват „сармичките” в листа от спанак. За завършек се приготвя сос.

Юра

Швейцарската кухня на Юра ще ви изненада с най-популярния си десерт Toéché Jurassien. Този десерт се нарича още „пай на Сент Мартин” и най-грубо казано представлява вкусна торта с яйчено – сметанов крем.

Люцерн

Имате ли път към Люцерн, задължително опитайте най-популярното ястие на кантона – Lozärner Chügelipastete. Регионалното ястие от швейцарската кухня на Люцерн е не само много вкусно, но и красиво на външен вид. Формата му е сферична (направена е от хрупкаво тесто), а плънката му е от месо, гъби, стафиди и други.

Ньошател

Кантон Ньошател е раят на колбасите и наденичките, но колбасът, с който най-много се гордеят жителите му е колбас с абсент.

Обвалден и Нидвалден

И в двата полукантона на най-голяма почит е Nidwaldner Ofetori mit Spinat und Ei или казано по нашенски – ястие със спанак и яйце. Ястието се разпределя с купи и се пече във фурната.

Швиц

Ако ви се хапва нещо леко, пухкаво, ненатрапчиво и сладичко, регионалният десерт на кантон Швиц ще ви допадне. Fänz Muotathaler” е вид лек крем с боровинки, който е обичан и от малки, и от големи.

СанктГален

Една от най-популярните торти на швейцарската кухня идва от кантон Санкт Гален„Манастирска торта Свети Гален”. Тортата се приготвя от меко тесто и кайсиево сладко.

Швейцарска кухня кантон СанктГален

Золотурн

Специалитетът на кантон Золотурн, с който ще ви нагостят е „Soledurner Funggi”. Ястието най-лесно може да бъде обяснено като картофено пюре с ябълки и препечени крутони.

Тургау

Швейцарската кухня Тургау ще ви впечатли с разнообразните си ястия, но най-вече с прочутия си ябълков пай от Турау. Сладкишът е идеален за следобеден чай, закуска или просто за десерт, ако ви се хапва нещо сладичко след вечерята.

Тичино

Тичино е кантон в Италианската част на Швейцария, затова не е и никак чудно, че най-популярното му ястие е ризото с шафран и наденички.

Ури

Най-популярното ястие на кантон Ури е ориз с праз. Ястието се приготвя в кантона още от 18 век и е сред любимите ястия на жителите на Ури.

Во

Кухнята на кантон Во прилича много на френската и няма как да е иначе, след като до 13 век Во е бил част от владенията на Савоя. И днес населението на кантона е предимно френскоезично, затова не е и никак чудно, че най-популярното регионално ястие от швейцарската кухня на Во е „Salée sucrée vaudois” – вид френски сладкиш с пухкав крем.

Вале

Регионалното ястие на кантон Вале носи странното име „Холера”. „Холера” всъщност е една много вкусна зеленчукова торта, която се приготвя с праз, картофи, ябълки и сирене. Кантон Вале се счита и за родното място на националното ястие на Швейцария – фондю.

Швейцарска кухня кантон Цуг

Цуг

Кантон Цуг може да се похвали с най-разнообразните си ястия с риба, но гордостта му е „Felchen Zuger Art” – филе от риба със сос от бял винен крем с билки.

Цюрих

Специалитетът на кантон Цюрих безспорно еZurich Chatzegschrei” – макарони със сос от говеждо, зеленчуци, трюфели (гъби) и сирене.

Базел щат и Базел ланд

Любимото ястие на двата полукантона е Laubfrösche (Krautwickel). Ястието отново прилича на нашите сармички със зелеви листа. Много вкусно зимно ястие, което се поднася с печени картофи.

Апенцел Аусерроден и Апенцел Инерроден

Приносът към швейцарската кухня на полукантоните Апенцел са наденичките с пюре от ябълки.

Шафхаузен

В кантон Шафхаузен приготвят една много интересна супа с вино, която ще ви накара да си поискате втора порция.