Фондю с морски дарове

Фондю с морски дарове

Идва лято, а с него се възражда и желанието ни да опитаме нещо прясно и вкусно, което да ни накара да се почувстваме освежени. Особено във времена, когато пътуванията в чужбина са по-сложни отвсякога, какво може да бъде по-добро за запаления пътешественик от интернационалната кухня? Въпреки че пандемията от КОВИД-19 като че ли все още не иска да си отиде от живота ни, подарете си незабравима вечеря в изискан ресторант.

По принцип родното място на фондюто е Швейцария. Днес то е доста разпространено също така в алпийските региони и на Италия и Франция. По оригиналните рецепти ястието се е приготвяло от вино и сирене

Това е било чудесен начин в тези планински места да се оползотворят останалите количества от хранителни запаси. След известно време на хладно в шкафа, сиренето започвало да отделя тежка миризма. 

Швейцарците знаели, че плесента е благородна и не се страхували от нея – просто я изстъргвали с нож, а малко хубаво вино отнемало неприятния дъх. Сухият хляб пък бил перфектен за топене в апетитната гореща смес. С времето това се превърнало в традиция, а постепенно възникнали и рецепти с бира или олио, например, в които къкрят късове свинско или телешко месо.

В по-топлите зони в подножието на Алпите и на юг по италианските брегове фондюто има свои характерни вариации. По тези места можете да го опитате, приготвено по наистина необичаен начин – с риба и други морски продукти.

В региона на Община Тремецина в Италия, например, се приготвя превъзходно фондю с морски дарове, от което можете да си оближете пръстите. Крехките рибни парченца, къкрещи в масления бульон, отделят чуден аромат и дори горещо, ястието носи свежест през топлите вечери.

Фондю с морски дарове

За морски дарове перфектно приляга фондю на маслена основа – например, зехтин или олио. Рибите, които могат да се използват, са риба тон, сьомга. 

Могат да се използват и морски дарове като скариди, раци, калмари, октопод и т.н. Най-големите майстори приготвят буябес фондю, вдъхновено от рибните специалитети на френската историческа област Прованс. За свеж привкус добавете пресен лук.

Вече няма нужда да търсите начин да пропътувате хиляди мили за една чудесна алпийска рецепта. Ресторант “Фондю” ще ви заведе на кулинарно пътешествие с отправна точка гр. Банско.

Възможно ли е да си приготвим фондю с морски продукти сами вкъщи?

Ето и нашата рецепта за страхотна фондю вечер с риба и морски деликатеси:

За да приготвим фондю, по принцип можем да използваме и тенджера и обикновен котлон. За предпочитане е тенджерата да е с керамично покритие. Но друго си е, когато приготвим нашето фондю в специален сервиз с котлонче на газ или на ток, което може да бъде поставено директно върху масата за хранене.

За да бъде фондюто наистина забавно преживяване, споделете го с приятели. Това е ултимативната храна за весела компания. Добрата новина е, че при него готвенето е част от купона. 

За тази гозба няма нужда да пресмятате колко време имате, преди да се появят гостите. Не са ви нужни дори някакви особени кулинарни умения. Ако държите да свършите всичко предварително, достатъчно е да нарежете гарнитурите. После ще мятате всичко в тенджерата или пота за фондю, докато си приказвате. 

Подготовка на рибата

След като предварително сме почистили рибата, необходимо е да осолим филето, както и другите морски деликатеси, които ще използваме за фондюто. Оставете ги така поне няколко часа или една нощ, за да могат да попият солта. Когато дойде време за вечерята, накълцайте я на дребни парченца с големината на хапки

Скаридите и калмарите можете да оставите цели. Мидите отделяме от черупките, а ако сме решили да използваме октопод, ще трябва добре да го почистим и нарежем. Искрено ви съветваме да не ползвате рачешки рулца, защото те ще се разпаднат в бульона, а и не допринасят особено за вкусовите качества на крайното ястие.

Фондю с морски дарове

В зависимост от вида на рибата, която сме решили да вземем, тя ще има нужда от съвсем малко време във врящия бульон, за да бъде готова за консумация. Не пускайте цялото количество наведнъж, а слагайте по малко, заедно с микс от гарнитурите.

Гарнитури

На френски думата “fondue” означава нещо разтопено. Традиционният начин да си го хапваме е, като топим вътре различни малки закуски. Ние само ще ви подскажем, че перфектната гарнитура за рибно ястие би могла да съдържа:

  • крутони
  • парченца картофи
  • карфиол
  • морков
  • броколи
  • аспержи
  • кисели краставички. 

Оттам нататък вие можете да развихрите въображението си, както пожелаете. За още повече богатство на вкуса можете да прибавите сос от масло и лимон. Идеалните подправки са чесън и копър, рибата си отива много и с девесил.

Обикновено сетовете за фондю разполагат с кошнички или малки панички, където могат да се нареждат различните хапки.

Презентация

За фондюто ще ви бъдат нужни специални вилички с издължена форма. С тях можете да набучите своята хапка и по безопасен начин да я потопите в горещата смес, без да има опасност от наранявания.

Ако сервизът ви има всичко необходимо – отделения за гарнитури и прибори, можете просто да поставите по една порцеланова чиния пред всеки гост. Нека фондюто остане в центъра на трапезата. Така всеки ще може да се пресяга и да си взима, за да не изгубите парченцата риба и морски дарове вътре в горещото фондю.

Бульон

Време е да приготвим бульона за нашето фондю. Сложете 100 мл олио, чаша бяло вино и вода, без да превишавате обозначения на съда максимум (внимавайте да не препълните тенджерата, защото сместа ще ври и ще се бърка). 

Използвайте зеленчуци от гарнитурата, за да овкусите ястието. Ако е необходимо или просто така предпочитате, добавете кубче бульон. Оставете да заври, след което може да намалите температурата и го оставете да си къкри. Ако забележите, че започва да изстива, засилете отново огъня за кратко.

Можем да пристъпваме към най-вкусната част – хапването!

Традиции

Швейцарците имат някои интересни и доста закачливи обичаи от едно време, когато ядем фондю с приятели. Ако джентълмен изтърве парченце в ястието, плаща сметката на цялата маса, ако събитието е в ресторант, или просто е длъжен да почерпи всички. Ако дама има неблагоразумието да си изпусне хапката, тя трябва да даде целувка по бузата на всеки от компанията.

Когато свършат картофите и рибните хапки, домакинът може да разпредели останалия бульон в купички и да ги сервира на гостите заедно с останалите крутони.