Швейцарските вина

Швейцарските вина

В Швейцария не само се радват на емблематични вкусни ястия като фондю и раклет, на висококачествени сирена и световноизвестния швейцарски шоколад. По-неизвестен факт е, че хората от алпийската държава имат още една причина да се гордеят. И това са швейцарските вина. Националният асортимент е просто невероятен, а всяка чепка грозде се отглежда в екологично чистите земи на алпийската страна

Производството на швейцарските вина е в съответствие с най-високите стандарти на качество и затова, ако още не сте ги дегустирали, трябва бързо да поправите този пропуск.

Швейцарските вина

Сортове швейцарско грозде

В Швейцария се отглеждат над 50 различни сорта грозде, а според някои източници са много повече, на площ от около 15 000 хектара, осигурявайки широка гама от местни вина. Различният климат в различните части на страната дава възможност да се произвеждат както отлични бели, така и червени вина. В земите на днешна Швейцария започва да се отглежда грозде още през римската епоха. 

И досега винопроизводството е традиционна дейност за редица кантони като Женева, Нюшател, Тичино, Вале и Во (предимно южни и западни региони). 

Отглежданите в Швейцария сортове грозде могат да се разделят най-общо на три групи: 

  • местни
  • вносни
  • новосъздадени

Към местните сортове спадат Юман бланш, Амин, Юман руж, Бондола, Корнален и др. 

Може би най-известият местен сорт в Швейцария е шасла, който се отглежда и в съседните Франция и Германия. Смята се, че сортът произхожда от древните лозя по брега на Женевското езеро, въпреки че и други държави претендират за негова родина. Площите с този сорт не са големи, но може да се да се намери в почти всички райони на Швейцария – Во, Вале, Женева, Ньошател и др. 

Вината от сорта шасла са много свежи и деликатни. Те най-често са сухи вина с умерено количество алкохол. При отлежаване развиват чудесен букет с нотки на мед, карамел, сушени кайсии, канела, къри и трюфел

Швейцарските вина

Сред местните сортове заслужава да се отбележи и Петит арвин от регионът на Вале. Ценителите смятат, че той е един от най-добрите за производството на бели вина. От него се произвеждат сухи и пенливи вина, но от презрялото грозде Петит арвин се получават и отлични сладки вина. 

Вносните сортове, на които разчитат швейцарците, са Шардоне, Пино гри, Силванер, Пино ноар, Мерло, Сира, Гаме и др.

Използваните новосъздадени сортове са Ризлинг силванер, по познат в Германия като Мюлер-тургау, Дивико, Гараноар, Дорал, Галота, Каберне жюра, Гамаре, и др.

Отличителни характеристики на швейцарските вина

Швейцарското качество вече се е превърнало в неизменно правило за националната индустрия. Производството на вино не прави изключение. Конфедерацията има собствена система за контрол на производството на вино.

Вината на Швейцария са разделени в три категории:

  • Категория 1: произходът и качеството на вината се контролират, като се посочва името на района, в който е отглеждано гроздето и се поставя специален знак. 
  • Категория 2: местно вино с указание за региона на произход (Vin de Pays).
  • Категория 3: обикновени трапезни вина без указание за произход.

В Швейцария има 6 основни района за вино, които се отличават с различни климат и почви. Това прави вината много разнообразни. Страната преди беше по-известна с белите си вина, но сега производството на червени надхвърля половината от количествата.

Швейцарските вина

След като отбелязахме колко разнообразни и качествени са швейцарските вина, кои държави смятате, че са основните им потребители. Отговорът е съвсем ясен: няма такива. Швейцарците обичат виното си и предпочитат да го консумират сами (и не само да пият, а го използват и за приготвянето на емблематичното фондю). По-малко от 1% от цялата продукция се изнася.

Първо, трябва да признаем, че швейцарското вино е много скъпо, ако не сте швейцарски консуматор. Не приемайте обаче, че швейцарските вина няма да могат да се конкурират на международния пазар. Все пак те, макар и бавно, започват да достигат до ценителите в другите държави. Винарска изба Fläsch например изнася 30% от реколтата си в чужбина всяка година. 

Швейцарският винен гигант Provins от кантон Вале също продава част от продукцията си в чужбина. Възможно е в близко бъдеще швейцарското вино да придобие популярност като швейцарския шоколад и традиционните швейцарски ястия. И защо не? Няма нищо по-добро за фондю със сирене или раклет от студено швейцарско бяло вино.

Швейцарските вина

Винени региони на Швейцария

Днес швейцарското вино се произвежда в почти всички региони на Алпийската държава: от югозапад (кантони Вале, Во, Женева и Тичино) до североизток (кантони Аргау, Цюрих, Шафхаузен, Люцерн). Нека разгледаме по-отблизо някои от важните лозарски региони.

Кантон Вале

Кантонът Вале по право се счита за най-големия лозарски регион в Швейцария, защото има почти 5000 хектара лозя. Не е изненадващо, че местните винопроизводители могат да се похвалят с най-голямо разнообразие от сортове. Лозята във Вале се намират на 800 – 1 100 метра над морското равнище, което ги прави най-високите в света. 

Топлите сухи алпийски ветрове, мекият южен климат и близостта до Женевското езеро са важни предпоставки за винопроизводството на Вале. Кантонът Вале може да се похвали с над 50 вида вина. 

Най-популярните местни сортове грозде са: 

  • Pinot Noir (червено)
  • Chasselas (бяло)
  • Gamay (червено)

Сортове като Fendant (известен още като Chassela white), Pinot noir и Gamay датират от 19-ти век, а бялото грозде Humagne blanc и Resi (Rèze) от 1313 г. Друга гордост на кантона Вале е бялата Химберча, която се произвежда само там.

Кантон Во

Френскоговорящият кантон Во е вторият по големина лозарски регион в Швейцария. Местното винопроизводство датира от Средновековието по времето на цистерцианските монаси, оставили след себе си богато наследство. 

Терасовидните лозя във винарската област Лаво, разположени на езерото Женева в кантон Во, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Швейцарските вина

Над 65% процента от лозята в кантон Во са засадени с бяло грозде. Визитната картичка на региона е сортът Шасла. Местните винопроизводители могат да се похвалят също с вина от Пино Ноар, Gamay, Шардоне, Пино Блан, Гамаре и Гараноар.

Кантон Женева

Френскоговорящият кантон Женева е третият по големина винен регион в Швейцария. Шасла е основният специалитет на винарските производители в Женева. 

Този сорт представлява почти 40 процента от местните лозя. Следват го Gamay и Пино ноар. Също така местните винопроизводители могат да се похвалят с бели вина от Ризлинг силванер, Шардоне, Совиньон блан и други. Списъкът на местните червени вина включва Мерло, Гамарет, Гараноар и по-рядко Сира.

Кантон Тичино

Южният италианско говорящ кантон Тичино също е сред най-важните за швейцарското винопроизводство. Местните лозя не са толкова много, но в района има около 4 000 винарни. Отличителен за кантон Тичино е сортът Мерло, но се отглеждат също Пино ноар, Каберне совиньон и Каберне фран, а от белите Шардоне, Шасла и Совиньон.

Кантон Цюрих

Финансовата столица на Швейцария – Цюрих, е най-големият лозарски регион в немскоезичната част на конфедерацията. Винарите в Цюрих предпочитат червените вина. Най-популярният сорт е Пино Ноар, но местните лозари отглеждат също Гамарет и Гараноар.

Лидер сред местните бели сортове е Ризлинг силванер, но се отглеждат и Шардоне, Пино Гри, Пино Блан, Совиньон Блан.

Със свои достижения се гордеят също лозарският регион на кантон Шафхаузен със своите над 30 вида вина, кантон Ааргау, в който има 750 винарни и кантон Берн, където на брега на езерото Тун се отглежда първокласно грозде. 

Швейцарските вина