Фондю и супи от сирена

Фондю и супи от сирена

Със сирене всяко ястие става по-вкусно и ароматно – факт, с който всеки кулинарен майстор би се съгласил. А когато става дума за ястия от швейцарската или френската кухня, сиренето играе много важна, дори основна роля.

Затова и едва ли някой ще се изненада, че подхващаме темата за сирената, когато говорим за Fondue меню, но все пак…

Решихме да ви запознаем с някой от най-популярните видове сирена, с които се приготвят класическо фондю и супи, защото тъкмо от влагането на точно определени сирена зависи финия вкус на тези страхотни ястия, на които всички се възхищаваме, докато си хапваме фондю или супа в някой от ресторантите в Банско.

Видове сирена, подходящи за приготвяне на класическо фондю и супи от сирена

Ементал

Започваме с Ементал, защото това сирене е сред най-популярните швейцарски сирена и едно от най-добрите за приготвяне на класическо Fondue.

Сирене Ементал - снимка | Fondue.bg

Ементал е твърдо швейцарско сирене, което се произвежда от естествено сурово краве прясно мляко. Интересното е, че кравите, от които се добива млякото за производството на сиренето се хранят само на пасища, а в храната им няма никакви допълнителни хранителни добавки.

Ементал е жълто на цвят, с плътна консистенция и винаги можете да го познаете по големите дупки, които има по него. Всъщност, дупките се дължат на въздуха, който се освобождава, докато сиренето ферментира.

Това, което не всеки знае за това сирене е, че изисква много дълъг период на зреене (от 120 дни до 18 месеца), произвежда се в гигантски размери (във форми от по 75 до 120 кг.), а за производството на 1 кг. сирене се изразходват 12 литра натурално прясно мляко. Може да се консумира след 4 – 5 месеца, а вкусът му оставя лек привкус на ядки.

За приготвянето на фондю това е най-популярният сорт, тъй като бързо се топи и има отличен вкус и аромат. В класическите рецепти, фондю се приготвя задължително от Ементал и Guyer (друг твърд сорт сирене).

Грюер

В Швейцария този сорт сирене се произвежда от 1115 година и оттогава до днес е едно от най-обичаните и популярни сирена не само в Алпите, но и в света. Грюер има плътна консистенция, пикантен аромат и лек плодово – орехов вкус. В сравнение с Ементал има по-малки дупки и малко по-тъмен цвят.

Сирене Грюер - снимка | Fondue.bg

Характерното за този вид сирене е, че не съдържа лактоза, което го прави много подходящо както за малки деца, така и за хора, които са алергични към лактоза. Освен това съдържа много полезни за организма вещества: минерални соли, мазнини, витамини и т.н.

Тъй като Грюер има много приятна, мека текстура, от него могат да се приготвят различни ястия като сосове, супи, суфлета и други, но всички специалисти признават, че с него фондюто става наистина уникално вкусно.

Докато си говорим за сиренето Грюер, няма как да не споменем „участието” на това сирене в приготвянето на най-уникалната и популярна супа „Soupe à l’oignon” или казано по нашенски – френска лучена супа.

Има една легенда, според която един от главните готвачи във Франция, докато приготвял вечеря случайно изпуснал парче сирене Грюер в горещ бульон. В началото готвачът се разстроил много, защото си помислил, че трябва да изхвърли всичко и да започне всичко отначало. Преди да го направи обаче, решил да опита бульона, в който сиренето вече се било разтопило и останал изненадан от вкуса и нежността на получения бульон.

Малко след тази случка започнал да експериментира с различни сирена, вкусове и компоненти и всеки път резултатът му харесвал. Така според легендата са се „родили” френските супи, които и до днес са едни от най-вкусните супи в света.

Разбира се, през годините класическата рецепта на това уникално френско ястие се е видоизменила и днес прочутата френска супа се приготвя от почти всички видове сирена, но истината е една – ако искате да опитате истинска, оригинална лучена супа, тя става само с Грюер или Ементал. Тъкмо тези две сирена вкарват финалната нотка и правят вкуса на супата толкова неповторим.

С Gruyère се приготвя и една от най-популярните в Швейцария супи – Базелска супа (Basler Mehlsuppe) или супа с брашно и сирене, ако трябва да сме по-конкретни.

Раклет (Raclette) и Апенцелер

Раклет и Апенцелер са полутвърди швейцарски сирена, които се произвеждат от прясно или пастьоризирано мляко. Периодът им на зреене е от 3 до 6 месеца. И двата вида са много подходящи за приготвяне на супи от сирена и фондю.

Сирене Раклет - снимка | Fondue.bg

Раклет е едно от най-обичаните полутвърди сирена, което се произвежда на пити по 6 килограма. Raclette е много вкусно сирене, което швейцарците хапват по много интересен начин. Ако отидете в Швейцария и си поръчате Раклет, ще ви разрежат питата през средата, ще нагреят сиренето и ще ви го сервират топло, размекнато и с краставички и варен картоф.

Прясно запечен Raclette можете да опитате и в някой ресторанти в Банско. Ако пък не ви се опитва по този начин, можете да си поръчате фондю или супа със сирена и можете да бъдете сигурни, че едно от сирената, които ще присъстват в ястията ще е точно сирене Raclette.

С Анпенцелер пък се приготвя една от най-вкусните супи със сирена в швейцарската кухня – Appenzeller Käsesuppe (Гъста крем супа от лук, вино, черен хляб, сирене Анпенцелер, масло и заквасена сметната. Сервира се топла).

Бри

Много вкусно френско меко сирене, което идеално се комбинира и с Ементал и с Грюер и също е много подходящо за приготвяне на Fondue меню. Характеризира се с плътен, млечен вкус, а повърхността му е покрита с тънка коричка бяла плесен.

Сирене Бри - снимка | Fondue.bg

Едам

Популярно холандско твърдо сирене, което се характеризира с наситен вкус, напомнящ вкуса на лешници. Този вид сирене лесно се разпознава, тъй като има жълта или черна восъчна кора. Въпреки, че Едам има висока точка на топене е подходящо за приготвяне на фондю, тъй като е с много наситен аромат и вкус.

Сирене Едам - снимка | Fondue.bg

Горгондзола

Formaggio Gorgonzola е може би най-популярното италианско сирене, което всички познаваме и обичаме. Произвежда се от краве или козе мляко и е сред най-ароматните сини сирена. Вкусът на този вид сирене е пикантен и много богат заради синята плесен, която прониква навсякъде по сиренето. Тъкмо този му специфичен вкус и аромат го прави много подходящо за приготвяне на сосове, за салати, фондю или за супи от сирена.

Синьо сирене Горгонзола - снимка | Fondue.bg

Сред някой от най-популярните супи със сирене, която можете да опитате и в някой ресторанти в Банско е карфиолена крем супа с Горгонзола.

Чедър (Cheddar)

Традиционно английско сирене, което е и най-популярното английско сирене по света. Произвежда се от краве мляко и спада към полутвърдите сирена. Цветът му е може да е както бледо жълтеникав, така и бял, а вкусът му наподобява пушените сирена. Много подходящо е за приготвянето на различни сосове, сандвичи, мъфини и най-вече супи.

Сирене Чедър - снимка | Fondue.bg

Пармезан

Parmigiano e популярно италианско сирене с плътен и нежен вкус. Не е много подходящо за фондю, но пък за сметка на това от него стават страхотни супи от сирена.

Сирене Пармезан - снимка | Fondue.bg

Разбира се, има и сирена, които са много вкусни, но не са подходящи за приготвяне на супи или фондю. Такива сирена са Фета (сирене, типично за Гърция) и Моцарела, които са пресни и меки и нямат онзи наситен и плътен вкус и аромат, който е задължителен за Fondue меню.

Сирената с много силен аромат като Епоаз, Мюнстер или Талеждио също не са подходящи, тъй като са наистина „силни” и другите съставки в супата или фондюто няма да се усещат.