5-те най-известни фондю ресторанта в цял свят

5-те най-известни фондю ресторанта в цял свят

Отдавна националното ястие на Швейцария – фондю е излязло извън пределите на страната и се е превърнало в едно от най-обичаните и популярни ястия в цял свят. Днес, в която и част на света да отидете, можете да откриете добри Fondue ресторанти и всички могат да ви предложат много голямо разнообразие от видове фондю.

Ако и вие сте фенове на фондю, можете да му се насладите в някой от ресторантите в Банско, където то се приготвя по оригинални рецепти от швейцарската и френската кухня.

Ако пък ви предстои пътуване, ние сме ви подготвили кратък списък на 5 – те най-известни и популярни Fondue ресторанта в света.

5. Taureau – Ню Йорк (САЩ)

Ако имате път зад Океана и се озовете в един от най-красивите и космополитни градове в света – Ню Йорк, попитайте къде се намира фондю ресторант Taureau.

Фондю ресторант Taureau в Ню Йорк | Fondue.bg

Ако си представяте, че Taureau е огромен ресторант, ще останете излъгани. Въпреки, че е един от най-добрите и известни фондю ресторанти не само в САЩ, но и в света, Taureau е малък френски ресторант, който трудно можете да откриете, ако просто се разхождате безцелно из града.

Веднъж откриете ли го обаче, ще останете очаровани както от обстановката, така и от разнообразните блюда от швейцарската и френската кухня.

Заслуга за голямата популярност на Taureau има главният готвач Дидие, който е усъвършенствал приготвянето на фондю до съвършенство и със сигурност ще ви се прииска да опитате както традиционното швейцарско Fondue с няколко вида сирена, така и от месното фондю, което е по-известно като Bourguignonne Fondue.

Единствено в Taureau ще ви предложат да опитате месно фондю от френската кухня, което се приготвя от свинско филе, филе миньон, пилешки гърди, потопени в горещо масло и сервирани с домашно приготвени сосове от трюфели и синьо сирене. Вечерята ви може да завърши с шоколадово фондю от млечен или тъмен шоколад, плодове, сладък хляб или кейк за потапяне.

Обстановката, която ще ви посрещне в ресторанта е домашна, декорацията е решена в два цвята – бяло и червено, а фондюто се приготвя буквално пред вас на масата.

От години Taureau е предпочитано място за семейни и романтични вечери, както и за вечери с приятели, затова, озовете ли се в Ню Йорк, отделете една вечер и посетете най-известния фондю ресторант в града – Taureau. Няма да се разочаровате.

4. Wine and Cheese Bar – Торонто (Канада)

Wine and Cheese Bar е малко, сладко френско бистро, което обаче се нарежда сред най-известните фондю ресторанти не само в Торонто, но и в света. Тук можете да опитате както някой от фондю специалитетите на ресторанта, така и изискани вина от цял свят.

Фондю ресторант Wine and Cheese Bar в Торонто | Fondue.bg

А ако сте в Торонто и посетите бистрото в неделя, ще можете да се възползвате от специалните неделни оферти и да опитате от специалните предложения на Fondux au Fromage само за $ 24.

3. ST MORITZ – Лондон (Великобритания)

ST MORITZ е не само един от най-известните фондю ресторанти в света, но е и най-старият швейцарски ресторант, разположен в сърцето на Лондон.

Фондю ресторант St Moritz в Лондон | Fondue.bg

Открит през 1974 година, ST MORITZ предлага истинска традиционна швейцарска кухня, подготвена лично от известния собственик и готвач Armin Loetscher.

Ресторантът предлага истинско изобилие от варианти на класическо фондю: с gruyere, ementhal или vacherin с хрупкав хляб, картофи или зеленчуци.

Ако пък си падате по фондюто с месо, тук ще ви приготвят фондю с кубчета първокласно говеждо, потопено в горещо масло, което ще ви накара направо ще си оближете… виличката.

Fondues, Veau Zurichoise, Bratwurst и най-добрите Rosti извън Швейцария са само някои от ястията в менюто, които можете да опитате в ST MORITZ.

2. L’Assiette aux Fromages – Париж (Франция)

Разположен в Париж, близо до Пантеона в историческия квартал Mouffetard, ресторантът предлага изискана кухня от разнообразни ястия със сирена, на които можете да се насладите, докато сте на екскурзия или почивка в Париж.

Фондю ресторант L'Assiette aux Fromages в Париж | Fondue.bg

L’Assiette aux Fromages предлага ястия и фондю от френската кухня, ястия от регионалната кухня, собствен асортимент от популярни френски сирена и богат асортимент от френски вина.

Обстановката, която ще ви посрещне, ако решите да посетите най-популярния в Париж фондю ресторант L’Assiette aux Fromages е много приятна и релаксираща, а селекцията от сирена и вина ще ви допадне със сигурност.

1. Café du Soleil – Женева (Швейцария)

Напълно логично е тъкмо в Женева да се намират най-добрите ресторанти в света, а според любителите на фондю Café du Soleil е сред най-добрите от най-добрите.

Фондю ресторант Cafe du Soleil в Женева | Fondue.bg

Café du Soleil почти винаги е пълен и е трудно да го посетите без предварителна резервация, но ако след дългото чакане успеете да влезете, ще се озовете в изисканата, стилна обстановка на най-стария ресторант в Женева с близо 400 годишна история.

Café du Soleil ще ви предложи богато меню от традиционни ястия от швейцарската кухня (разбира се основното меню включва фондю със сирена и фондю с шоколад) и богата листа от редки швейцарски и френски вина.

Един съвет: Докато сте в Café du Soleil опитайте фондю със сирене raclette. Въпреки, че тъкмо това сирене е символ на швейцарската традиция, то е малко познато в света и почти никъде не се приготвя от него фондю.

Казахме, че ще ви предложим списък на 5 – те най-известни и популярни фондю ресторанти в света, но някак си не върви да не добавим в списъка си поне още един популярен Fondue ресторант от родината на това вкусно ястие.

+1. Pinte Besson – Лозана

Ако искате да опитате типичното швейцарско фондю в ресторант със средновековна атмосфера, тогава Pinte Besson е вашето място. Ресторантът е един от най-известните и стари ресторанти в Швейцария и тук наистина можете да усетите истинското швейцарско гостоприемство.

Фондю ресторант Pinte Besson в Лозана | Fondue.bg

Под великолепните каменни стени на ресторанта можете да се насладите на фондю, направено според традиционните рецепти, както и голям асортимент от изискани вина и напитки.

Всъщност, можем да изброяваме още фондю ресторанти, но тези, които ви представихме се ползват с голяма популярност и сред клиентите, и сред кулинарните критици.

Разбира се, всеки има свои вкусове и предпочитания, а списъкът, който ви подготвихме е според нашите предпочитания, така че ако имате възможност и посетите някой друг популярен фондю ресторант по света, той може да е също толкова добър, както тези, с които ви запознахме току-що.

Fondue е храна за приятелите, за семейството, за студените зимни вечери, както и за всички, които обичат добрата компания и простичката, но добра и вкусна храна. Да си хапнете с удоволствие вкусно фондю не се налага непременно да обикаляте света в търсене на най-добрите ресторанти.

Не е казано, и че непременно трябва да посетите точно тези ресторанти, за да опитате вкусното фондю в различните му варианти. В някой ресторанти в Банско могат да ви приготвят всички популярни рецепти за фондю от швейцарската и френската кухня, а листа с вината, които предлагат, по нищо не се различават от тези, които ще ви предложат в ресторантите в Женева, Париж, Лондон или САЩ.

Да седнете на масата с добри приятели, а от какелона в средата на масата да се носи уханен аромат на фондю със сирена или шоколад е нещо, което си струва да опитате, ако до сега не ви се е отдавало такъв случай.

Гарантираме ви, че веднъж опитате ли фондю по оригинална рецепта от френската кухня, не само никога няма да го забравите, но и ще се влюбите в тази толкова простичка, но много вкусна храна.