Много неща в Швейцария разнасят славата на тази страна по света – банковата тайна, швейцарското ножче и т.н. Списъкът е дълъг, но всичко започва със закуската. Това е най-важното ядене, а швейцарската закуска дава на деня ни един чудесно, питателно и вкусно начало. Предлагаме на вашето внимание няколко лесни за реализация идеи, по които може чрез храната да се почувствате като швейцарци някоя сутрин, а защо не и всяка сутрин? Следва примерно седмично меню с различни традиционни швейцарски закуски и техни вариации:
Понеделник – типично швейцарско мюсли по Бирхер-Бенер
Както и в други части на света, и много от швейцарците в днешно време избират да започнат деня си със зърнена закуска. Всъщност Швейцария е родината на мюслито – такова, каквото го познаваме днес. То е измислено преди повече от сто години от местния диетолог Максимилиан Бирхер-Бенер. Първоначално то се е използвало като възстановителна храна за пациентите на Бирхер-Бенер, който настоявал те да приемат повече плодове. Днес мюслитe е една от най-популярните закуски в световен мащаб.
Вместо да купуват готови мюсли смеси от магазина, швейцарците често предпочитат да слагат сушени плодове в най-обикновени овесени ядки, които задължително се накисват в малко вода, мляко или плодов сок през нощта преди консумация. Можете да гарнирате и с цели или накълцани сурови ядки по избор. По този начин купичката със сутрешната ни закуска се превръща в истински свеж старт на деня. В комбинация с чаша прясно изцеден портокалов сок, това хапване се превръща във вашата напълно заредена батерия в готовност за новия ден.
Вторник – просто и семпло: хляб с масло
Макар и мюслито да е превзело класациите през последния век, и до ден днешен хлябът, намазан с масло, си остава една от емблемите на швейцарската утринна закуска. Той може да се хапва както със сирена и солени апетитки, така и с мармалад, мед и дори течен шоколад, в комбинация с чаша ароматен чай или кафе. Онези, които все пак биха предпочели диетичното хранене, могат да се опитат да намалят количеството хляб и на негово място да допълнят закуската с пресни плодове или зеленчуци.
Швейцария е известна по света с огромното разнообразие на традиционни домашни хлябове и други швейцарски тестени изделия – общият им брой възлиза на над 200. Във всеки кантон има различни рецепти за приготвянето на хляб. Общото при повечето от тях е, че се отличават с характерната си хрупкава коричка.
Сряда – яйца за прилив на протеини
Яйцата са любима част от традиционната закуска на много народи по света. Някои ги харесват варени, други пържени, а швейцарците често ги предпочитат под формата на пухкав омлет. Той може да бъде приготвен както натюр, така и с пълнеж от всякакви видове швейцарски сирена, със зеленчуци (брюкселско зеле, гъби, лук) и др. Една от особеностите на швейцарския омлет е, че той е доста по-бухнал и по-обемен в сравнение с американския, например. Това е така, защото в него задължително се слага и малко количество брашно.
Плюсът при омлетите е, че винаги можем да използваме продукти от вечерята за тяхното приготвяне – били те остатъци от пилешко или пуешко месо, последните два листа маруля, които и без това не стигат за салата, или една-две кисели краставички. Обикновено тези по-сложни омлети се приготвят, когато имаме възможността да отделим малко повече време за това, или можем да си позволим да закусваме по-късно.
Друг начин да подходим е да поставим яйцата в мултикукър или във фурната в гювеч заедно с микс от свежи зеленчуци, подправки и швейцарски сирена. Това обаче отнема малко повече време за приготвяне и може би е по-добра идея да се остави като вариант за закуска през уикенда.
Четвъртък – гипфели (швейцарски кроасани)
Швейцарските кроасани се наричат гипфели. Обикновено те имат неутрален вкус или пък са леко подсладени и със сигурност са най-добрият акомпанимент към сутрешното ви кафе. Правят се от домашно или готово тесто и имат сравнително голяма трайност във времето, затова могат да се приготвят през уикенда и да се консумират като готова бърза закуска всеки ден.
А ако през работната седмица не сте успели да изядете всички и се тревожите, че останалите кроасани са вече изсъхнали, можете да ги нарежете на едри парчета и да ги изпечете със заливка от яйца, микс от швейцарски сирена и подправки.
Обикновените кроасани с масло обикновено се наричат бутергипфели. А кралят на кроасаните е Негово Величество нусгипфелът – това е сладка кифличка, пълна с крем от орехи и щедро покрита с глазура отгоре.
Петък – рьощи (картофена палачинка)
Една от най-популярните закуски в Швейцария и прекрасен начин да завършим седмицата е т.нар. рьощи. Това ястие е нещо като палачинка, която се приготвя от настъргани картофи. Оригинално възникнало в кантона Берн, днес то е популярно по целия свят. Най-хубавото на рьощи е, че може да се съчетае с всяка друга закуска като яйца, бекон и др.
Рьощи се сервира обикноено с магданоз или друга зелена подправка за украса и свежест. „Тайната“ му съставка е индийското орехче, което е една от най-ценените подправки за швейцарците.
Събота – време е да се поглезим
В събота и неделя или съответните почивни дни обикновено можем да си позволим да отделим повече време, за да приготвим закуската си и да й се насладим. Затова и утринната ни трапеза през уикенда е много по-богата, отколкото тази през работните дни. В първия почивен ден можем да се поглезим например с брецели, които могат да бъдат най-различни – например с козе сирене и билки.
Друга рецепта, с която можем да започнем уикенда, е полентата – ястие, подобно на нашия качамак, с краве мляко, масло и пармезан. Полентата е типична храна за швейцарския кантон Тичино, където се говори предимно италиански език.
За десерт може да се приготви т.нар. рюблиторте – кекс с моркови. Той е прекрасна идея, тъй като освен вкусен, е и доста хранителен и може да се консумира от закуската в събота чак до вечерята в неделя. Историята на този сладкиш води началото си още от Средновековието, когато готвачите и домакините са използвали морковите като подсладител в храната. Характерна за рюблиторте е украсата от малки марципанови морковчета. Тази традиционна сладкарска декорация може да бъде намерена почти във всеки супермаркет в Швейцария.
Неделя – тестени изделия и шоколадови изкушения
В неделя обикновено човек се стреми към изобилието и чувството за благоденствие. Едно от нещата, които почти винаги присъстват в менюто за закуска през уикенда в Швейцария, е традиционният плетен хляб, наречен цопф. Както и най-обикновеният тостерен хляб, цопфът се гарнира с мармалад и сирена. Хубавото при него е, че процесът на втасването изисква сравнително кратко време, а изпичането му не отнема повече от час.
Ако наистина не бързате за излизане и сте склонни да превърнете неделната закуска в брънч с участието на по-пищни ястия, защо да не приготвите рибен пай със сьомга? За целта се нуждаете от малко тесто за формата, а в пълнежа към рибата може да се сложи смес от лук, яйца, настърган ементал или друго твърдо швейцарско сирене, зелени пиперки, лъжица брашно и малко лимонов сок.
Палачинките, които швейцарците приготвят през почивните дни, всъщност са до голяма степен подобни на познатите и у нас – те са тънки, крехки и ефирни. Сервират се с пресни или консервирани плодове, сирена и др.
И тъй като в неделя не бързаме за никъде, можем да си позволим в този ден да заменим кафето с чаша горещ шоколад, а защо не и студен. Швейцарците често подправят шоколада си с канела и понякога го сервират с бита сметана отгоре.