Как се е наложило фондюто като традиционно швейцарско ястие

Как се е наложило фондюто като традиционно швейцарско ястие

История на Fondue – емблема на Швейцария 

Каквото и да си говорим, няма как да си изкривим душата и да отречем, че вкусът на добре приготвено фондю е именно традиционният вкус на Алпите. Макар и да е факт, че ястие от разтопено сирене, вино и брашно, е споменато още в епичната творба на древногръцкия поет Омир „Илиада“, ястието фондю се свързва най-вече с държавата Швейцария. Фондюто сякаш обединява в едно и надминава всички типични неща за страната. Но как е станало така, че именно то се е превърнало в емблема на планинската страна?

Оригиналното швейцарско солено фондю води началото си от края на Средновековието, когато швейцарците намерили този удобен начин да изяждат по-остарелите си сирена и хлябове. Името на ястието означавало „стопен(о)“, от френската дума fondre. То било споменато в „Готварската книга на Анна Маргарета Геснер“, датираща от XVII в. Нещо повече – чрез нагряване и прибавяне на вино тези продукти отново придобивали много добри, дори чудесни вкусови качества и можели да се консумират с удоволствие.

Това било добре дошло, като се има предвид колко много семейства по това време са имали проблеми с набавянето на прясна храна. Освен това фондюто от швейцарски сирена е силно засищащо и не предполага консумацията на много други храни.

В началото на XVIII в. рецептата за фондю била набрала най-голяма популярност сред планинското население в района Фрибург. Затова и най-популярното фондю днес е т. нар. „моатие-моатие“ (в буквален превод от френски – „50 на 50“). То се приготвя от равни части от местните уникални сирена грюйер и вашрин или пък грюйер и ементал.

Чесънът е една от най-често срещаните подправки, които се използват за овкусяването на фондю. Още по-голям напредък бележи фондю кухнята в началото на XX в., когато към рецептата се добавя и царевичното брашно.

Сирената се втвърдяват много бързо, ако бъдат свалени на огъня, но швейцарците измислили как да се справят и с това – поддържайки ги на постоянен тих огън в гърненце, най-често керамично. Ядящите се скупчвали наоколо и топят божествено вкусния сос в специални, издължени вилички. В наши дни виличките обикновено имат пластмасови или дървени дръжки, за да може да предпазват държащия ги от изгаряне.

Комплекти за приготвяне на фондю

Комплектите за фондю са изключително достъпни и няма швейцарско семейство, което да не притежава поне един такъв. През XX в. започва тяхното масово производство и международна продажба, вследствие на което и много хора по света успяват да се сдобят с пълно бойно фондю снаряжение. Днес тези комплекти се предлагат дори в супермаркетите у нас, а цените им започват от не повече от 20 лв., макар да има и много по-луксозни фондю сетове.

Месно фондю

Класическата рецепта за фондю

В класическия си вариант рецептата за фондю се изпълнява основно със сирена, макар да има и доста вариации. Тъкмо по тази причина има някои скептици, които твърдят, че рецептата за фондю е била изкуствено наложена като национално ястие на Швейцария през 30-те години на миналия век. Според тях това било местно ястие с не особено голям импакт фактор, което обаче било видяно от търговската съсловна организация Швейцарски съюз на сиренето (ШСС) като шанс да се стимулират швейцарците да консумират повече сирена – тъй като по това време е бил разгарът на

Голямата депресия в САЩ, която повлиява на цялата световна икономика. Не може да се отрече, че със своите кампании ШСС е съдействал за утвърждаването на фондюто като традиционна рецепта за страната, както е факт и това, че организацията е разпусната в края на миналия век заради подозрения, че всъщност е представлявала картелна спогодба, която потиска пазара.

В същото време обаче не можем да твърдим, че ястието се е утвърдило като влияние единствено благодарение на подкрепата на съсловието. Не случайно ШСС е избрал точно фондюто, за да промотира своята продукция – то просто обединява всичко любимо на тази страна в едно!

Въпреки всички спекулации швейцарският народ и до ден днешен приема фондюто много радушно, може би защото то обединява някои от най-любимите му неща – вино, ликьор, сирена и много други в зависимост от разновидността. То запазва своята популярност и продължава да набира все повече почитатели след Втората световна война, в която Швейцария остава вярна на неутралитета си и приема бежанци, търсещи спасение от нацистките войски.

През всички тези смутни времена фондюто остава като символ на единството на страната – именно защото това е храна, която всички хапват заедно, скупчени около гърненцето с къкрещи изкушения. Най-голям напредък от маркетингова гледна точка фондюто бележи през 70-те и 80-те години на миналия век.

Освен в исторически план фондюто се е наложило в Швейцария също и като идеалната храна за консумация по време на любимия както на местни, така и туристи сезон на зимните спортове. Няма нищо по-приятно и емблематично за швейцарските Алпи от това да похапнем топлично фондю в подножието на някой планински връх или след дълъг ден, изпълнен със ски скокове и силни усещания.

От Швейцария традицията дори е изтекла и в чужбина – в най-големите зимни курорти в Северна Америка и в други части на света, фондюто се е превърнало в неизменна част от преживяването.

Рачете топено

В днешни дни ястието фондю има редица разновидности

То може да бъде класическо фондю от сирена, вино и подправки с хапки от хляб или зеленчуци или пък раклет – с яйца. Или пък маслено фондю с апетитни парченца месо (т.нар. фондю бургуньон). Или фондю по китайски в бульон, уникална бленда между традиционната кухня на две толкова различни нации. Или, разбира се, изкусително шоколадово фондю с най-различни с претцели, бонбони, бишкоти и т.н.

Независимо каква е конкретната вариация, фондюто винаги и навсякъде по света носи специфичния полъх на националната швейцарска кухня. Не бива да пропускаме да споменем и това колко лесна и бърза за приготвяне е една фондю вечеря. Всеки би могъл да приготви сирената, подправките и другите съставки за стопилката, като трябва само да се придържа към някои основни положения, както традициите повеляват. Което съвсем не означава, че няма как да блеснете в ролята на домакина на подобно събитие!

Fondue – култура, покана за парти и стил на живот

Швейцарското фондю наистина смайва със своята простота, но е нещо повече от просто храна – яденето му е едновременно култура, покана за парти и стил на живот. Консумация му е свързана с някои много характерни местни ритуали, които засилват чувството за общност и запечатват докосването до швейцарската култура като едно наистина незабравимо изживяване.

Най-хубавото е, че тези традиции не са само някаква измишльотина за пред туристите. Напротив – те наистина се спазват и от местните в страната, при това във всекидневния живот, а не само по празници. По традиция фондю сбирките са съпроводени с консумацията на алкохол и приятни дружески разговори. Но тъй като се хапва винаги колективно и то направо от общото гърненце, например е прието да понесете определено символично „наказание“, ако при опита си да я потопите изпуснете хапката си в общия съд.

Най-често джентълмените са принудени да закупят питиета на цялата група, докато представителките на нежния пол обикновено заплащат „провинението“ си, като дадат целувки на най-близко стоящите кавалери. Всичко това става в рамките на шегата и внася още повече забавление във вечерите, посветени на фондю.

Швейцарците имат традиция и по отношение на това какво следва да се пийва заедно с фондю – и тя е доста строга: не е прието питието да бъде вода, нито пък… червено вино! Следва да пийваме само бяло вино, или пък, ако сме въздържатели – чай – защото такава е традицията. Десертът е прието да бъде възможно най-лек, например плодове, тъй като фондюто само по себе си – било то от сирена, масло или месо, най-често е доста тежка храна.