Най-неустоимите френски десерти

Най-неустоимите френски десерти

Ако сте във Франция, веднага забравете за всички диети. Невъзможно е да си представим изисканата френска кухня без нейните неустоими сладки изкушения. Най-френското нещо, което можете да опитате в родината на печивата е известният Croissant. 

Най-свежите и вкусни кроасани ще намерите сутрин във всяка пекарна. Комбинирайте с чаша еспресо и имате истинска френска закуска. Това обаче е само началото на дългия списък френски десерти и сладкиши, които трябва да опитате, но все пак някои от тях са с предимство.

Най-неустоимите френски десерти

Крем брюле

За произхода на този известен десерт все още се спори. А някои дори си мислят, че това е просто вкусът на сладолед. Английският колеж „Тринити“ в Кеймбридж твърди, че кремът е техен специалитет още от 17 век. Наричали го Cambridge burnt creme, a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа. За пръв път обаче рецептата се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело от 1691 г.

Крем брюлето е най-деликатният яйчен крем с карамелена коричка, а за да се получи тя, повърхността се карамелизира с ръчна готварска горелка.

Най-неустоимите френски десерти

Всъщност самото име на десерта crème brûlée означава „горѐн крем“. Десертът се поднася изстуден в керамични купички. В оригиналната рецепта кремът се подправя само с ванилия, но съществуват и по-нови варианти с шоколадликьорплодовеуискимента и др.

Профитероли и еклери

Не можете да отидете в Париж и да не опитате Profiterole. Те представляват малки топчета от шу тесто, пълнени с вкусен крем или сладолед с различни вкусове. Топчетата могат да бъдат полети с шоколадов сос или карамел, както и да бъдат поръсени с захар.

Първоначално във Франция профитеролите се сервирали без пълнеж като предястие или заедно с бульон. След това започнали да ги пълнят със сирене, гъби или картофи. Едва по-късно се появяват сладки профитероли с различни пълнежи. Постепенно десертните профитроли стават все по-популярни.

Най-неустоимите френски десерти

Първо се приготвя шу тестото, което представлява леко сладкарско тесто, използвано в много сладки изделия. То съдържа само масло, вода, брашно и яйца. Не се използва набухвател, а ефектът се постига от високото съдържание на влага и начина на приготвяне. Първо се заваряват водата и маслото, след което се добавя брашното. Сместа се готви няколко минути, след това се охлажда и се добавят яйцата до постигане на желаната консистенция. След като се изпекат „черупките” на профитгеролите, те се пълнят с помощта на сладкарски плик.

Еклерите, които също са френско явление, се смятат за „потомци” на профитеролите, защото са измислени по-късно. Те също са приготвени от парено тесто. Отличават се с продълговатата си форма и за разлика от топчестите си предшественици винаги са се правили със сладък пълнеж – крем, шоколад, сладолед и др.

Най-неустоимите френски десерти

Френски макарон

Известният френски Macaron се състои от две бадемови бисквити, съединени с богати кремове от масло, сметана, пресни плодове, фин ганаш или сладко.  Перфектният макарон има финна хрупкава коричка и мека вкусна сърцевина. Това сладко изкушение се отличава с огромно разнообразие от цветове и вкусове – ванилия, лимон, кафе, крем брюле, нутела, шоколад, малина, нар, кайсия, мандарина и дори лавандула. Има също макарони с комплексни вкусове, като чийзкейк с боровинки или особено аристократично звучащия шампанско и ягоди.

Най-неустоимите френски десерти

За самите бисквитки се използват съвсем достъпни и прости съставки: захар и пудра захар, смлени бадеми и белтъци. Приготвянето на макарони е истинско изкуство, което се подчинява на строги правила. Тестото се изстисква в специални форми със сладкарски плик, за да се получат идеално заоблени сладки.

Френските макарони трябва да са с диаметър около 3-5 см, да имат изпъкнал връх, пореста гофрирана основа и идеална текстура: лека и в същото време плътна. Сладкарите демонстрират чудеса на изобретателността по отношение на вкусовете. В Париж дори експериментират с гъши дроб,  а в света вече има вариации с доматено пюре, сьомга, сирена и дори уасаби.

Суфле

Суфле (soufflé) е сред най-известните представители на френската кухня, а в основата му са яйчни жълтъци и разбити на сняг белтъци. Може да се комбинира с разнообразни други продукти и да се поднася като солено  ястие или като десерт. Думата суфле произхожда от френския глагол souffler, който означава дишам или бухвам.

Много популярен десерт е шоколадовото суфле. Тайната му се крие в печенето, при което външните страни на десерта се изпичат, а вътрешността остава кремообразна и при гребване с лъжичка, се хапва едновременно от изпечената обвивка и от вълшебния шоколадов крем.

За да си приготвите вкусно шоколадово суфле са ви необходими: натурален шоколад, масло, малко количество брашно, захар, яйца и ванилия. Суфлето се приготвя непосредствено преди сервиране и се консумира веднага, 5 минути след изваждането от фурната. Този десерт е много подходящ, когато очаквате гости, защото можете да го приготвите предварително и да го замразите, а след това да го изпечете докато вече сте седнали на масата.

Най-неустоимите френски десерти

Мадлени

Бисквитите под формата на черупки или миди, наречени Madeleine, са прости и изискани едновременно. Интересното е, че в началото тези бисквитки са се изпичали в истински черупки, но сега има специални форми. В класическата рецепта нищо не отвлича вниманието от вкуса на самите бисквитки, но днес десертът има и различни вариации: с шоколадова глазура, с плодове, мак, мед или пудра захар.

Най-неустоимите френски десерти

Френските ванилови кексчета са много фини и нежни. Те имат въздушна констиненция, хрупкави ръбчета и характерна издутина в центъра. Съществуват много рецепти за приготвяне на мадлени, но основните  продукти си остават брашно, захар, масло и яйца.

Тестото се определя като разновидност на пандишпана, но за приготвянето на мадлените се добавя топло разтопено масло. След това тестото се пълни в специални формички и се изпича. Мадлените са най-вкусни прясно изпечени, а ако решите да ги съхранявате, ги поставете в кутия с капак.

Парфе

Френското парфе представлява крем, направен от жълтъци и захар, покрит с бита сметана и украсен с плодове и плодово пюре. Това е наистина идеалният десерт. И това съвършенство се проявява не само в името (фр. Parfait – перфектен, безупречен), но и в самия резултат от една на пръв поглед проста рецепта. Парфето се сервира във висока чаша с ниско столче.

Този френски десерт отдавна е завладял целия свят. Най-често се приготвя като  желиран крем от яйца, сметана, плодово пюре и захар, който може да се използва и като пълнеж за торти. Подправете всичко с пресни плодове или шоколад и ще получите самото кулинарно съвършенство.

Десертът не е част от висшата френска кухня и можете да си го приготвите у дома, без за това да се изискват специални пособия или умения. Но с малко въображение бихте могли да създадете много апетитна композиция в елегантни чаши.

Най-неустоимите френски десерти

Снимки: pixabay.com