Швейцарската кухня съчетава влияния от немската, френската и северноиталианската кухня, но също така предлага ястия, характерни за Швейцария. Исторически тя е била страна на земеделски производители, затова традиционните швейцарски ястия са по-обикновени, с основни съставки картофи и сирене. Храните, които често се асоциират със Швейцария, включват конкретни видове сирена и млечен шоколад.
Швейцарско сирене
Всеки район има свои собствени видове сирене – разнообразието от продукти е изумително! Такива са например мекото и топено сирене Vacherin. Ароматният Appenzeller. Пълноценният аромат на Sbrinz. Ементалерът, известен с големите си дупки. Всички тези – и още около 450 други сирена създават едно чудесно кулинарно изживяване.
Най-популярните ястия със сирене са фондю и раклет. И двете първоначално са били регионални ястия, които са популяризирани от Швейцарския съюз на сиренето, за да стимулират продажбите им.
Фондю – Топено сирене с кубчета хляб.
Кубчетата хляб се слагат на вилица и се завъртат в разтопеното сирене, което се сервира в традиционен керамичен фондю съд, наречен „caquelon“.
Раклет – Топено сирене, сервирано с „Gschwellti„, коктейлни корнишони и лук, както и кисели плодове.
Швейцарски шоколад
Шоколадът идва в Европа през 16-ти век, а през 17-ти век става известен и започва да се произвежда и в Швейцария. През втората половина на 19 век швейцарският шоколад започва да придобива репутация в чужбина. Изобретението на млечния шоколад от Даниел Питър, както и развитието на конширането (фондан шоколад) от Родолф Линд, са тясно свързани с нарастването на известността на швейцарския шоколад.
Но Швейцария не само е изнасяла и изнася шоколад, но шоколадовите ѝ изделия излизат в чужбина, а имената на производителите им остават известни и до днес. Братята Джости откриват известния си магазин за шоколад в Берлин. Саломон Волф и Тобиас Берангер управлявали прочутото си кафене в Чиной в Сейнт Петербург. Братята Cloetta отворили шоколадови фабрики в Скандинавия, а Карл Фазер създава първия сладкарски магазин в Хелзинки; по-късно неговите продукти стават известни под марката Cloetta-Fazer. Дори белгийският шоколад има швейцарски корени. Жан Нойхаус отваря сладкарски магазин в Брюксел, а синът му Фредерик изобретява шоколада с пралин през 1912 г.
В Швейцария има много регионални ястия. Един пример е Zürcher Geschnetzeltes – телешко ястие, понякога съдържащо телешки черен дроб и гъби, сервирано със сметанов сос и рошти (Rösti), добре познато в цяла Швейцария.
Рошти е популярно картофено ястие, което се яде в цяла Швейцария. То е плоско кюфте, направено от настъргани, варени или сурови картофи и пържено в гореща мазнина. Първоначално се е ядяло за закуска, но после е заменено с мюсли, което в някои региони на Швейцария се знае под името „Бърчмюсли“ („Birchermüesli“). То е създадено от швейцарския лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бренероколо през 1900 г., което съдържа овесени люспи, лимонов сок, кондензирано мляко, настъргани ябълки, лешници или бадеми.
За закуска и вечеря много швейцарци се наслаждават на нарязан хляб с масло и сладко. В Швейцария има голямо разнообразие от хлебчета. Хлябът и сиренето са популярно ястие за вечеря.
Специалитети от различни региони на Швейцария
Рецепти от италианската част на Швейцария
Полента
От векове на това ястие се гледа като на бедняшка храна. То се прави от царевично пюре, което в тази област се смесва със сирене и се сервира като основно ястие или като гарнитура на заек, нарязан на ивици. През зимните месеци сладките кестени марони (Marroni) се предлагат в цяла Швейцария. Те се продават или печени и горещи край пътя, или под формата на вермицели (варени, смесени със захар) като десерт.
Цяла гама продукти, направени с кестени, се предлагат по време на многото кестенови празници в Ticino. Те включват хляб, тестени изделия, шоколадови бонбони с пралин и др. Цинкарлинът във формата на руло е типично прясно сирене от Вале ди Муджио. Прави се от краве или козе мляко и подправено с черен пипер.
Amaretti са вкусни, малки италиански макарони, направени от бит яйчен белтък, захар, смлени бадеми и/или кайсиеви ядки. Те са чудесни ефирни и хрупкави бисквити.
Романди (във френскоговоряща Швейцария)
Има един вид зеленчуков тарт, наречен Холера – който е от Вале. Той вероятно дължи името си на факта, че е създаден по време на епидемията от холера. Рибните ястия са популярни около Женевските езера, Новшател и Биел, като най-често се сервират пуран, костур и пъстърва. Фестивалът Бенишон, който се провежда през есента, предлага чудесна възможност човек да се наслади на специалитетите от този регион.
Още рецепти от френската част на Швейцария:
- Карач: швейцарски шоколад с тънка кора.
- „Papet vaudois“, от кантона Vaud, е ястие от праз и картофи (оттук и името му „vaudois“). Обикновено се сервира с наденица със зеле (Saucisse au chou).
- Ракет: сирене, настъргано върху картофи, поднесено с малки корнишони, консервиран лук и др.
- Kalberwurst е колбас с кремообразна текстура, създаден в кантона Гларус. Kalberwurst се прави с телешко, мляко, смлени бисквити и подправки. Въпреки че повечето колбаси са пушени, kalberwurst не е един от тях. Често се готви с лучен сос.
Рецепти от немската част на Швейцария
- Älplermagronen. (Храната на алпийските овчари) Това е ястие съдържащо всичко, което овчарите имат под ръка вкъщи: макарони, картофи, лук, малки парченца бекон и топено сирене. Традиционно Älplermagronen се сервира с ябълков сос, вместо със зеленчуци или салата
- Zürcher Geschnetzeltes е ястие, направено от нарязано месо, варено в кремообразен сос от бяло вино и често се сервира с рошти
- Рошти с ементал е ястие направено от стар хляб, ябълка и захар. Това е много популярно сладко ястие, произведено от остатъци. Рецептата идва от Ементал („долината Емен“) в кантон Берн, родното място на известното сирене Ементалер
- Landjäger е полусуха наденица, която традиционно се прави в Швейцария, но също и в Южна Германия, Австрия и Елзас. Популярна е като храна за закуски по време на излети след природата. Тя също се нарича войнишка храна, тъй като не се нуждае от охлаждане в хладилник
- Риз Казимир е оризово ястие със сос от къри и мляно свинско месо, съчетано с тропически плодове: ананас, банан и череши, понякога с гроздове от касис
- Тиргел са традиционни коледни бисквити от Цюрих, замесени от брашно и мед. Те са тънки, твърди и сладки
- Зопф (Zopf) е хляб. В Швейцария има десетки видове хляб, като този е типично швейцарски специалитет, който швейцарците обикновено сервират на трапезата в неделя
Цюрих и Зуг
- Zürcher Geschnetzelte е телешко ястие, понякога съдържащо телешки черен дроб и гъби, сервирано със сметанов сос и рошти, което е добре познато в цяла Швейцария.
- Хюпен (Hüppen) са бисквити, разточени във формата на руло и обикновено пълни с шоколадова смес. Хюпен са част от семейството на вафлите, които са често срещани в Швейцария.
- Други вафлени бисквити, свързани с Цюрих, са офленен (Offleten). Те представляват еднакви по големина кръгчета, които са изключително тънки и и крехки. Обикновено се приготвят без пълнеж. Те са противоположни на меките вафли, които се ядат най-добре топли.
- Zuger Kirschtorte е кръгла, приблизително пет сантиметра в диаметър торта, която се състои от два бисквитени блата, напоени в кирш. В средата те са слепени с маслен крем и облепени по края с филирани бадеми. В масления крем също се съдържа кирш и с него се намазва сладкишът от всички страни.
Вкусът на Zuger Kirschtorte е деликатен, текстурата му е кремообразна, хрупкава по краищата, с доминиращ аромат на кирш – един приятен завършек на всеки празник или среща с приятели!