Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Умореният турист винаги ще намери нещо, за да утоли жаждата си в Швейцария. 

Изборът на напитки в алпийската държава е щедър: 

  • има освежаващи
  • има затоплящи
  • има слабо и по-силно алкохолни, които можете да пиете чисти или в различни комбинации. 

Какво по-добро от чаша вино към класическото фондю, отлична крафт бира, ароматен шнапс или пък свеж коктейл? Предлаганите традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки могат да задоволят всички вкусове.

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Швейцарски вина

Асортиментът на швейцарските вина е наистина много голям. Производството им е в съответствие с най-високите стандарти на качество, а гроздето се отглежда в екологично чисти земи. В алпийската държава се отглеждат над 50 сорта грозде на площ около 15 000 хектара. Разликата в климатичните особености в различните кантони е предпоставка за производството на качествени бели и червени вина. 

В Швейцария се отглеждат местни сортове, като най-известният от тях е Шасла. Лозовите масиви не са големи, но това грозде може да се намери в почти всички райони на Швейцария. Вината от Шасла са свежи и деликатни. Най-често се произвеждат сухи вина с умерено количество алкохол. При отлежаване тези вина развиват прекрасен букет с нотки на мед, карамел, канела, сушени кайсии, къри и трюфел. 

Сред местните сортове внимание заслужава и Петит арвин от региона на Вале. Той се смята за е един от най-добрите за бели вина. От Петит арвин се произвеждат сухи и пенливи вина, а от презряло грозде се получават и чудесни сладки вина. 

Вносните винени сортове, които отглеждат швейцарците, са Шардоне, Мерло, Пино гри, Пино ноар, Силванер, Сира, Гаме и др. Има и новосъздадени сортове, каквито са Ризлинг силванер, Мюлер-тургау, Галота, Дивико, Гараноар, Каберне жюра, Гамаре, Дорал и др.

Качеството на швейцарските вина е гарантирано от строга система за контрол на производството.

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

В Швейцария има 6 основни района за вино. Те се отличават с различни климат и почви, което прави вината много разнообразни. Преди конфедерацията беше по-известна с белите си вина, но производството на червени вече е повече от половината от количествата. Според ценителите, швейцарските розета също не са за подценяване.

Швейцария е известна и с известното греяно вино, което ще добави специален чар към вашето пътуване до алпийската страна. Ароматна и с наситен вкус, тази напитка ще създаде усещане за комфорт и хармония по всяко време на годината. 

Пиво

Бирата е на второ място по консумация сред алкохолните напитки в Швейцария след виното, а в някои немскоезични части на страната е дори на първо място.

Това обаче не винаги е било така. До XIX век в алпийската страна се е произвеждало и консумирало основно вино. Тогава болест поразява швейцарските лозя и съсипва цялата реколта. В резултат на недостига на любимото за местните хора вино, в немскоговорящата част на Швейцария започват да произвеждат пиво. Технологията не случайно идва от съседна Германия, която се слави с вековни традиции в производството на пенливата напитка.

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Днес в Швейцария се произвеждат много местни марки светло и тъмно пиво, които са с отлично качество. В дългия списък на швейцарските марки влизат и крафт бирите, които са висококачествени и впечатляващо иновативни. 

Местните пивовари правят интересни занаятчийски бири, например с кестен, алпийски билки, розмарин, анасон, хвойна или вербена. Има дори швейцарско пиво, напомнящо по вкуса си абсент.

Абсент

Историята на прочутия абсент тръгва от Швейцария. За родно място на алкохолната напитка се смята Куве, на границата между Швейцария и Франция. Легендата гласи, че за първи път абсент е бил приготвен през 1792 година от френския лекар Пиер Ординар, който живеел в Швейцария. Пет години по-късно Анри-Луи Перно открива първия завод за абсент в Швейцария, а едва след това построява голяма фабрика във Франция. Зелената напитка става любима за западноевропейската бохема и представителите на буржоазията.

Абсентът е високо алкохолна напитка, която дължи аромата и вкуса си на влаганите в нея пелин, зелен анасон, сладък копър и много други билки.

В началото на ХХ век „зелената фея”, както наричали абсента, била забранена в много държави, защото обвинили напитката, че има халюциногенни свойства и вреди на мозъка. Едва през 2004 г. парламентът в Швейцария отменя закона от 1907 г., който забранява абсента. Според ограничение, въведено от ЕС, пелинът в напитката не трябва да надвишава 10 мг на литър

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Шнапс и Кирш

Разбира се, когато говорим за Швейцария, не може да не споменем и шнапса, който представлява дестилат най-често от плодове. Обичайно е да се наричат шнапс всички безцветни напитки до 40 градуса

Разпространена разновидност на високоалкохолните напитки е традиционният Кирш. Тази плодова ракия, известна още като Kirchswasser (черешова вода), има приятен черешов и бадемов аромат и сила около 40 градуса. Високият градус я нарежда редом с шнапса, въпреки че някои я смятат за вид ликьор заради силния аромат. 

Истинският Кирш е прозрачен черешов дестилат, който се приготвя от черни череши от сорта Морело, но днес е по-вероятно производителите да използват червени череши. Дестилатът не отлежава в дъбови бъчви, а в стъклени съдове, за да остане безцветен.

Черешовата ракия се използва в състава на много коктейли и като ароматна добавка за сладкиши.

Apfelwein

Друго леко и приятно питие, вероятно непознато за обикновения гост в Швейцария, е Мост. Тази напитка се прави от ябълки и има безалкохолен и слабоалкохолен вариант. Газираният ябълков сок представлява безалкохолната напитка Zus Most, а ферментиралият сок се превръща в напитка, напомняща на класическия ябълков сайдер. Тя е с нисък процент алкохол и се нарича Apfelwein или Saurer Most. 

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Швейцарски коктейли

През лятото хората са в настроение за приятни прохладни коктейли. Швейцарците не правят изключение. Тенденцията при приготвянето им е да се ползват предимно към швейцарски съставки – например джин от Базел, домашно приготвени сиропи и съвсем малко алкохол. 

Традиционни швейцарски алкохолни и коктейлни напитки

Люцернски залез

Съставки:

40 мл. швейцарска водка Xellent 

60 мл. сок от розов грейпфрут 

20 мл. сок от лайм 

20 мл. ликьор Mount Rigi

Приготвяне:

Смесете добре всички съставки в шейкър и сервирайте в чаша за хайбол или друга коктейлва чаша. Украсете с дълъг дървен шиш с резен розов грейпфурт или с коктейлна череша.

Бяло цвете

Съставки:

40 мл. Джин на Hendrick’s 

20 мл. сироп от лимонена трева 

40 мл. чай от жасмин 

10 мл. сок от лайм

Приготвяне:

Смесете всички съставки в шейкър и добавете лед. Разклатете и изсипете в чаша за коктейли върху лед. Декорира се с бели „ядливи“ цветя, от които е  коктейлът е получил името си.