Когато става въпрос за салати, Швейцария има с какво да ни изненада. В националната кухня на Швейцария присъства богато разнообразие от вкусни ястия, характерни за веки регион. Но освен богатият си избор от сирена, шоколад и вина, швейцарската кухня представя своята здравословна и свежа страна с разнообразието си от салати за всеки сезон.
В традиционната кухня на Швейцария има разнообразие от салати, които впечатляват с вкуса си дори най-капризните гастрономи. Никога не подценявайте силата на салатата. Когато е направена както трябва с внимателно подбрани свежи продукти и дресинг, салатата е едно наистина вкусно и засищащо ястие. Дори и да са малко на брой продуктите в салатата, ако те са съчетани по правилен начин се получава един неповторим вкус.
В тях присъстват достъпни съставки като зеле, домати, краставици, които се откриват във всяка домашна градина. Салатите не отнемат много време за приготвяне и всеки може да си ги направи сам у дома. Подправени с оригинално швейцарско сирене, салатите се превръщато в едно завършено ястие за всеки повод.
Всъщност за типичен мултифункционален швейцарски дресинг се счита най-вече комбинацията от:
- половин чаша винен оцет
- половин чаша зехтин
- половин чаша шафранено или слънчогледово олио
- половин чаена лъжичка сол
- пипер
- дижонска горчица
- ситно нарязан обикновен или зелен лук
- две чаени лъжички дижонска горчица
- половин чаша майонеза.
След като се приготви се слага да се охлади в хладилник. Типичната швейцарска салата е доста семпла и се приготвя лесно. Нарязваме маруля, моркови, краставици, домати, царевица, червен или бял зрял фасул (а може и зелен), червено цвекло, можем да добавим смес от зеле, моркови и майонеза. За поръсване върху салатите се използват популярните швейцарски сирената като Пармезан, Гран Падано, Пекорино.
Един трик при приготвяне на салата е след като измием зелените места да ги оставим някъде да се оцедят добре и да ги подсушим леко с чиста кърпа.
Открийте зелената страна на традиционната щвейцарска кухня и няма да съжалявате. Ще Ви изброим едни от най-популярните швейцарски салати, които се срещат във всеки швейцарски ресторант:
Топ най-популярни швейцарски салати
Gurkensalat (Салата от краставици)
Тази салата произхожда от Германия, но се е популяризирала в Швейцария. Приготвя се от тънко нарязани на филийки краставици, които се поръсват със захар, оцет, сол и пипер на вкус и се оставят да се мариноват за около 20 минути.
Като са готови се разбъркват със заквасена сметана. Подправят се с пресен копър.
Salade niçoise (Салата Никозия)
Тази популярна лятна швейцарска салата произхожда от региона на град Ница в югоизточна Франция. Традиционно се прави от домати, твърдо сварени яйца, маслини, аншоа, червени чушки, зелен лук, сърца от артишок и дресинг от зехтин. Може да се сервира както подредена, така и разбъркана.
При някои модерни версии на салатата присъстват риба тон, крехък пролетен зелен фасул и картофи. Важно условие е при традиционната салата всички зеленчуци да са сурови, в оригиналната салата не се слагат варени зеленчуци.
Rotkraustsalаt (салата с червено зеле)
Още една лека швейцарска салата, подходяща за летния сезон Тя се прави от червено зеле, резени бекон, захар, оцет, сол, пипер, кимион, зехтин, червено или бяло вино. Някои рецепти включват и други зеленчуци като броколи например. Беконът се запържва докато не стане хрупкав.
Прави се салатен дресинг като се разбъркат оцета, зехтина, захарта и избраното виното. Нарязаното червено зеле се залива с дресинга. Подправя се със семена от кимион и сол и пипер на вкус. Може да се използва и сусам.
Отгоре върху салатата се поръсват кубчета бекон и се сервира при стайна температура.
Sauerkrautsalat mit schinken (салата с червено цвекло и шунка)
Приготвя се от едро нарязано червено цвекло, нарязана на жулиени шунка, чаша йогурт, Подправя се с бял пипер, сол и чаена лъжичка мед. Добавят се зрънца червено грозде, чийто семена сме махнали премахнали.
Смесваме червеното цвекло с нарязаните наполовина зрънца червено грозде и жулиените шунка. Заливаме тези три съставки с вече готовия дресинг и ги оставяме да се мариноват за 10 мин. Добавяме още сол и пипер, ако е необходимо.
Nüsslisalat (швейцарска зелена салата с кремообразен дресинг)
Необходимите зеленчуци за тази салата са крехък спанак, маруля, твърдо сварени яйца, зелен лук. За дресинга са ни нужни дижонска горчица, винен оцет, олио от авокадо или друго олио по избор, малки скилидки чесън, майонеза, сол, пипер…
В малка купа или буркан разбъркваме майонезата с малко оцет до постигане на гладка консистенция, добавяме постепенно олиото, настъргания чесън, горчицата, солта и пипера. Затваряме капака на буркана и разтръскваме до получаването на подобна на крем еднородна консистенция. Добавяме към нарязаните зеленчуци и сме готови.
Gourmet salad (Салата гурме)
Тази салата съдържа богатство от кисели, солени и сладки вкусове. Подходяща е за зимните дни. Необходимите съставки за нея са: горчица, сол, захар, пипер, настърган лук, чесън, ябълков оцет, олио, крехка маруля, нар, зимна круша, американски орех настъргано швейцарско сирене, маково семе
Дресинга се приготвя като в тиган слагаме захарта, горчицата, солта и ябълковия оцет на среден огън. Бъркаме за около 5 мин. докато захарта не се разтвори. Бавно добавяме към сместа две чаши олио След като свалим от огъня добавяме настърган лук, маково семе, разбъркваме сместта добре и след като изстине я слагаме в хладилника да се охлади.
Нарязваме на едро марулята, крушата няразваме на тънки лентички, надробяваме американския орех на едри парченца, добавяме и зрънца от нар. Разбъркваме всичко и настъргваме наситно отгоре швейцарско сирене. Сервираме в отделни чинии и поръсваме отгоре с дресинга с маково семе.
Версиите за приготвяне на гурме салата са изключително разнообразни. В някои рецепти се използват продукти като яйчни жълтъци, орехово или фъстъчено олио, майонеза, босилек, пилешки бульон, ягоди, ядки, сирене Моцарела.
Swiss chard (Салата с манголд и печени орехи)
Тази освежаваща швейцарска салата, подходяща за топлите дни, ще Ви засити задълго. Приготвя се от нарязан наситно манголд, зелен лук, чесън, пресен розмарин, масло от авокадо, сол, черен пипер, нарязани наполовина орехи, ябълков оцет, лимонов сок.
Сладко-кисело червено зеле
Още една традиционна швейцарска салата с билки от градината на баба. Тя се прави от варено червено зеле и е по-подходяща за зимния сезон. В нея присъства вкусната комбинация между преплитащите се солено, кисело и сладко.
Нужните съставки за рецептата са червен лук, белени ябълки, неосолено масло, кафява захар, дафинов лист, оцет, червено вино, сока на един лимон, 4 стръка карамфил (подправка).
Приготвянето на салатата става като разтопим масло и задушим в него ябълките и лука. Добавяме ситно нарязано зеле, червено вино, захарта, карамфила и дафиновия лист.
Оставяме сместа покрита с капак да ври на слаб огън за около 1 час. След това добавяме лимоновия сок, оцета, и разбъркваме. Махаме клонките карамфил и дафиновия лист и сервираме.
Можем да добавим синьо сирене.
Швейцарска салата с гъби и бекон
Прави се от крехък бейби спанак, гъби, хрупкав бекон, извара, швейцарско сирене, червен лук. Комбинацията между швейцарско сирене, бекон и извара придава на салатата мек и апетитен вкус.
Към салатата добавяме и дресинг с маково семе, който ѝ придава сладникав вкус. Той се прави от половин чаша слънчогледово олио, една четвърт чаша винен оцет, 2 суп. л. захар, 2 суп.л. нарязан наситно червен лук, сол и пипер, 1 ч.л. дижонска горчица, половин супена лъжица маково семе.
Швейцарска салата с пуешко
Тази салата в швейцарски стил се прави от нарязан лук, настъргана целина, нарязани на кубчета швейцарско сирене, нарязано на кубчета пуешко месо, мариновани краставички, филирани бадеми (по желание). Към всички тези продукти добавяме дресинг, който се прави от заквасена сметана, 1 чаена лъжичка лимонов сок, една трета чаша майонеза или салатен дресинг, сол, две чаени лъжички горчица, малко сос Табаско. Могат да се добавят и ябълки. Охлаждаме 2 до 3 часа преди да сервираме.