Често с вас се учим как да приготвяме различни ястия от дебрите на Алпите, но досега не сме разглеждали една от най-популярните рецепти от региона.
Става дума за картофеното рьощи, което в днешни дни гордо държи титлата на класиката в жанра на швейцарската кухня. Днес ще видим как можем да си го приготвим сами у дома, а и къде можем да посетим алпийски ресторант на световно ниво.
Според оригиналната рецепта за него тази гозба произлиза от кантона Берн в немската част на страната. Неговите познавачи, цитирайки ранни източници – най-вече старинни готварски книги, казват, че в началото рьощи било възприемано като семпло ястие за закуска или поне за консумация в първата част на деня.
Някога любимо селско ястие на бернските фермери, днес то се сервира навсякъде по света и по всяко време, а неговият разкошен вкус напомня за тучните склонове на Алпите.
Рьощи е чуден избор както за домашна вечеря със семейството, така и за вечеринка с приятелска компания. А защо да не го приготвим и когато сме сами вкъщи и ни се иска да хапнем нещо вкусничко и хрупкаво?
Фактът, че се приготвя сравнително бързо и с популярни, го прави доста удобно дори и за хора с по-натоварено ежедневие. Всички продукти от него са сравнително достъпни за всеки джоб.
Рецепта за телешко с рьощи, приготвено по алпийски маниер
Нека да се научим как се готви класическо швейцарско рьощи по оригинална рецепта от Алпите.
За да приготвим с него апетитна вечеря за четирима души, ще ни бъдат необходими следните продукти:
- между 300 и 500 г крехко телешко месо в зависимост от рецептата, която ще изберем ( ще ви предложим няколко неща)
- 1/2 кг картофи
- половин глава лук
- 1 с. л. брашно
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат или 1 л. бакпулвер
- яйце (1 бр.)
- растителна мазнина или гхи (5 – 6 с. л.).
Начин на приготвяне – няколко варианта
Класическо рьощи
Най-напред започваме с картофите, като ги обелваме и настъргваме, като по време или след това трябва да ги оставим за известно време потопени в хладка вода. След това ги увиваме в марля, за да можем да отцедим цялата излишна течност от тях.
Това е важно за добрата консистенция на нашето ястие. Когато сме готови, смесваме картофите с 2-3 с. л. от мазнината, яйцето, брашното, набухвателя и лука. Правим ги на плоски дискове и пържим в намазнен тиган.
При пърженето на нашето рьощи има някои важни тънкости, от които зависи да го направим хрупкаво, но без да се разпада. Основната хитрина е да започнем да го приготвяме на затворен тиган, а след това да го отворим. Термичната обработка трае около 7 до 10 минути в зависимост от силата на котлона.
Има няколко начина да поднесем телешкото с рьощи и швейцарски стил. Можете да използвате телешка пастърма, като я сервирате заедно с картофеното ястие.
Друг вариант е да си направим класически телешки стек – това определено е по-атрактивният вариант, ако възнамеряваме да посрещаме гости, или пък сме решили да се поглезим. Един от най-швейцарските начини да сервираме месо е на апетитни късчета.
Месно рьощи за ценители
А защо да не сложим телешко вътре в нашето рьощи? Можем да използваме дърпано телешко месо, а също и дребни късчета телешка пастърма. Получават се чудни хрупкави месно-картофени палачинки.
Рьощи под формата на ароматни кошнички
А защо да не заложим на нещо по-екстравагантно и интересно, като предложим рьощи кошнички с телешко месо. Направете сместа за картофената палачинка и вместо да я изсипете в тигана, я разпределете в мини формички за мъфини, които предварително сте намазнили и поръсили с малко брашно.
Сложете ги на умерена фурна за около половин час, докато се изпекат до образуване на златиста коричка, а междувременно вие ще имате достатъчно време да се подготвите с плънката. Вземете телешкото месо, което сте избрали и го смесете заедно с 1 сварен картоф, намачкан на пюре, 1/2 чаша готварска сметана.
Добавете подправки по ваш вкус – копър, магданоз, сол и черен пипер. Можете да поднесете с топинг от зеленчуков мус с билки и чипс от моркови.
Презентация
Можем да сервираме готовото рьощи още топло и гарнирано със свежи билки. Предложете на гостите си хубаво швейцарско вино за акомпанимент и някакъв дижестив или десерт с алкохолна есенция за след вечерята.
Швейцарски ястия с телешко месо
Рьощи не е единственото ястие от алпийския регион, което да се хапва с телешко месо. Нещо повече – редом с пилешкото и свинското, то е сред най-популярните меса в Швейцария. Друг легендарен специалитет с негово участие са ароматните телешки късчета Kalbsgeschnetzeltes. Идеалната гарнитура за тях е бял ориз.
Можем ли да си приготвим рьощи по здравословен начин и как?
В наши дни едно от най-големите предизвикателства за всички нас е как да си похапваме възможно най-вкусните любими изкушения, без това да се отразява на здравословното състояние или обиколката на талията ни.
В оригиналния си вид с много сирене и парченца пържен бекон, рьощи не може да се нарече точно идеалната рецепта за диета. В същината си ястието обаче е доста базово и ние можем лесно да го адаптираме към своя хранителен режим.
Ако сте решили да си приготвите богоугодно рьощи без твърде много калории, използвайте пълнозърнесто или безглутеново вместо бяло брашно, например.
Можете също така да махнете белтъка и да сложите два жълтъка вместо едно цяло яйце, когато го приготвяте, и заменете сиренето и месото с настъргани моркови и зеле. Така получавате много протеини и никакви излишни съставки във вашето ястие.
Внимание: четете етикета – ако месото, което възнамерявате да използвате, е преминало някакъв вид химическа обработка (както, например, пастърмата от магазина), не забравяйте да проверите дали не съдържа нитритна или нитратна сол.
Нитритната сол е изключително вредна за нашия организъм. За разлика от нея, нитратната не е, но при термична обработка нейните молекули се превръщат в нитритна сол, затова те не са подходящи за готвене.
Ако искате да се впуснете във вашето лично кулинарно пътешествие, елате в ресторант Fondue – Банско. Тук ще намерите един истински оазис на швейцарските и алпийски деликатеси в сърцето на българската планина Пирин. В менюто ни можете да опитате и други чудесни деликатеси от Алпите като фондю, сирена, раклет и още много други.