Полезна ли е швейцарската храна?

Полезна ли е швейцарската храна?

В коя страна трябва да отидеш, ако държиш да консумираш полезна храна? Международната организация Oxfam направила проучване на храненето в 125 страни в целия свят. Оказва се, че не трябва да ходим много далеч и да летим през морета и океани, тъй като първите 12 по здравословно хранене са европейски държави.

Швейцария е в Топ 3, а преди нея са само Нидерландия и Франция. Изследването е разглеждало фактори като достатъчно количество храна, качеството на храната, цената й и дали хората могат да си позволят нормално да се хранят и то с добри продукти, равнището на заболяванията, свързани с храната.

Не случайно швейцарският опит в производството на храни е модел, изучаван и вземан за пример в много държави, включително и в България. В алпийската страна се набляга много на директни продажби на продукти направо от фермите. Така се доставят категорично гарантирани качествени храни, при това съвсем пресни. Добра практика е и съществуването на фермерски магазини и фермерски пазари, предлагащи изобилие от екологично произведени храни, през почивните дни.  

Швейцарски фермерски магазин

 

Кои продукти правят швейцарската храна полезна?

Швейцарците са особено загрижени националната им кухня да е не само вкусна, а и полезна, затова стрателно се подбират съставките за всяка гозба. Сред най-основните продукти, които използват швейцарските кулинари, са зеленчуците – картофите, зелето, морковите, спанака, а също и бобовите храни и ориза. На почит, естествено, са млякото и сирената.

На автентична швейцарска трапеза днес можем да се насладим в планинските области и малките градчета. Тя обхваща преди всичко ястия от сирене, мляко, сметана, яйца, много зеленчуци и плодове. Колкото и да е странно за държава с много развито животновъдство, месото не присъства непременно на домашната швейцарска трапеза.

За сметка на това пък месните им блюда, когато ги включат в менюто, са радост за вкусовите рецептори на гурманите. Изключително развито е хлебопекарството, като за изумителното разнообразие от хлябове са използват много качествени местни брашна.

Швейцарец даде на света здравословното «Мюсли»  

Какво представлява «Мюсли» сега знаят всички. Че е полезно, също няма съмнение. Но малко хора знаят, че го е изобретил швейцарец – д-р Максимилиан Бирхер-Бенер някъде в далечната 1900 г.

Мюсли с плодове

В много страни сместа от овесени ядки, други зърнени храни, сушени плодове и ядки е едно от най-любимите неща за закуска. Точно тази разновидност със сушени плодове всъщност е модерният вариант на мюслито и става актуална доста по-късно – през 1960 г.

Първоначало кашата е била приготвена за пациент на доктора с пресни плодове. Мюслито дава здраве и енергия със съдържащите се в него въглехидрати, белтъчини, витамини от група В. Овесените ядки от своя страна борят високия холестерол, а заради фибрите помагат на стомашно-чревния тракт. Може да добавим и мляко и мед, които също помагат за положителния ефект върху организма. Впрочем, швейцарците често хапват мюсли не само за закуска, а и за обяд.

«Простото е гениално» по швейцарски

Всички вероятно сте чували тази максима, но швейцарците са намерили най-доброто й приложение в кулинарията. В менюто си те залагат основно на простите храни с малко, но качествени съставки, което ги прави подходящи за всички възрасти и вкусове. Какво по-обикновено кулинарно решение например от Рьощи – настъргани картофи, подправени с малко солчица и пипер, изпържени в масълце. Но пък славата на тези картофени шницели се разнася далеч извън пределите на Швейцария.  

Който иска да е още по-здравословно може да си опече Рьощи на фурна. И, за да не е прекалено скучно, това блюдо може да се подобри с бекон, праз лук и, разбира се, сирене – да не забравяме, че сме в Швейцария.

Швейцарски картофени шницели

Просто, гениално и…универсално. Защото Рьощи могат да се ядат на закуска, както са го правили фермерите от Берн, да се сервират за основно ястие или да са гарнитура към месце. При това  без опасност да ви се «разбута» стомахът.

Уникалните млечни продукти на швейцарците

Швейцарците не могат без мляко и млечни продукти на трапезата. Сирена, мляко, сметана присъстват самостоятелно и в състава на много ястия. А за швейцарските крави и млякото им просто няма какво повече да кажем – те определено са запазена марка на алпийската държава. И не случайно. Продуктите са с гаранция за качество, а това, наред с полезните вещества в тях, ги прави и много здравословни.

Калцият, който се съдържа в млякото, укрепва костите, косата, а също и зъбите на всеки от нас. Млечнокиселите продукти са полезни за стомашно-чревния тракт, а те могат да се правят и в домашни условия.

Важен факт по отношение на грижата за качеството на храната е, че със сертифицирането на продуктите и контрола на качеството им се занимава държавна организация. Има редица храни, на които е присъден швейцарски знак за качество, сред които е популярният Раклет. Всъщност, с това име са нарича както вид твърдо сирене, така и блюдо, приготвено от това сирене.

Родословието на Раклет може да се търси много далеч назад, някъде във времената на Римската империя. Ароматното сирене е най-добре да се поднася затоплено и разтопено към различни ястия, защото студеният му вариант е прекалено миризлив за по-чувствителните носове.

Сервиране фондю с дървена шпатула

 

Хлебна диета – какво е това?

Отговорът определено знаят швейцарците. Обратно на повечето фенове на диетите, които смятат, че тестото е табу, жителите на алпийската държава отдават почит на хляба като му посвещават специален режим на хранене. Той се нарича точно така – швейцарска хлебна диета. Основата й са хлебни изделия от пълнозърнесто и многозърнесто брашно. Този хляб се отличава с високо съдържание на микроелементи и хранителни влакна.

Швейцарски черен хляб

Белите филийки и питки не са забранени, но е добре да не наблягаме на тях. Колкото и странно да звучи, тази диета цели да намали калоричността на поглъщаната храна. Допустимата дневна норма е до 1400 калории.

Но да не мислите, че швейцарската диета ще ви остави само на хляб и вода. Не, нищо подобно. Филийките може да са намазани и гарнирани, но трябва да се внимава с какво.  Съпътстващите продукти може да са нискомаслена извара, други млечнокисели продукти, нетлъсто месо, плодове, зеленчуци.

От напитките са препоръчителни чай без захар и вода, която си е направо задължителна. Предимство на швейцарския диетичен режим е, че е балансиран и не води до липса на важни полезни вещества. Може да се храним по този начин дълго време без вреди за здравето.

Употребяването на нискомаслени продукти и качествен хляб, богати на минерали, укрепва имунитета и влияе отлично на храносмилането. Освен това швейцарската диета е лесна за прилагане и не бърка дълбоко в джоба. Може да я прилагаме на практика във всякакви условия – на работа, в домашна обстановка, на почивка.