Италианските аламинути

Италианските аламинути

Колкото и знаменита да е една национална кухня, няма как да не включва и нещо бързичко за хапване. Обикновено наричаме тези ястия аламинути, което е показателно за скоростта на приготвянето им.

Италианската кулинарна традиция не прави изключение, въпреки че бързите храни остават в сянката на далеч по-известните по света паста, пица и ризото. Това не ги прави по-малко вкусни и заслужаващи внимание.

Италианските аламинути носят и някои от особеностите на алпийската кухня, тъй като са част от нея.

Италианските аламинути

Видове аламинути

Аламинутите са голяма група храни и могат да се приготвят от много видове продукти. Основните им особености са, че в едно ястие те не са много на брой и още по-важно е да се приготвят бързо.

Рецептите са лесни и разнообразни и вероятно всяка домакиня има поне десетина в запас, които включва в менюто, когато няма време. Аламинути могат да се приготвят от месо или месни продукти, риба и морски дарове, яйца, зеленчуци.

По отношение на термичната обработка те биват:

  • пържени
  • печени на фурна
  • скара
  • барбекю
  • задушени
  • приготвени на пара

Едни от най-популярните и лесни за приготвяне са бързите гозби от яйца. В италианската кухня това е известната фритата. Бързи рецепти на печени или пържени меса има във всички европейски кухни. От месните ястия в повечето страни, включително в Италия, има варианти на пържоли, кюфтета, наденички и др.

Зеленчуковите аламинути също намират място в менюто на италианците. Те са приготвени от тиквички, картофи, броколи, патладжан, домати и други. Друга бърза храна, намерила място във всяка кухня по света, са сандвичите.

И ако много хора ги възприемат като филия хляб със салам и кашкавал, то италианците са развили нова концепция за това кулинарно изделие. В основата му са вкусните италиански хлябове, а върху тях апетитно и красиво стоят различни продукти – от домати и гъби до сьомга и скариди.

Италианските аламинути

Яйца по италиански – фритата

Ако има хора, които си мислят, че яйчните гозби се изчерпват с варени, пържени и бъркани, те явно не са опитвали италианската фритата (frittata). Самата тя е отделна група ястия с безброй рецепти.

Фритатата е подобна на омлета, но може да се обогатява с най-различни добавки – месо и месни продукти, картофи, спанак, тиквички, гъби, различни сирена и др. Тя може се сервира като предястие или основно ястие, гореща или студена, самостоятелно или с гарнитура от зеленчуци. Това яйчно ястие е много любимо на италианците, защото е лесно, бързо, вкусно и достъпно за всеки джоб.

Фритатата се запича в тиган или тавичка във фурната. Майсторската фритата трябва да е ефирна и лека, а това се постига като жълтъците и белтъците се разбиват отделно. За съвършен вкус може да се добави една лъжица сметана или мляко.

Характерно за фритата е, че в нея винаги има поне един допълнителен продукт освен яйцата, който се добавя в разбитата яйчна смес. Тиганът се поставя на слаб огън, загрява се маслото и в него се изсипва сместа.След като яйцата се изпържат до златисто от едната страна, може да ги обърнете в тигана и да ги допържите или да допечете във фурната.

Италианските аламинути

Брускети

Сред най-популярните италиански бързи неща за хранене са брускетите. Те представляват дебели филийки препечен хляб, натрит с чесън. За основа се използват багети, франзели, чабата или някой друг вид. Отгоре се поставят накълцани домати, чушки, сирена, колбаси, гъби, маслини, риба, скариди. Подправят се с босилек, магданоз, черен пипер, зехтин.

Италианските аламинути

Подобни на брускетите са кростините. Те са по-тънко нарязани препечени филии, намазани със зехтин, върху които може да се поставят крема сирене с нарязана краставица, пилешки или друг черен дроб, печени чушки, аншоа. Приятни комбинации са краставица и сьомга, сирене рикота и парченца смокини и т. н.

Брускетите и кростините дават възможност за безкраен брой вариации, а резултатът е един и същ – лесно и много вкусно бързо хапване.

 

Пържола по флорентински

Италианците не са известни със своите пържоли, въпреки че има едно изключение. Това е специален вид стек, специфичен за Тоскана и от голямо културно значение за Флоренция. Наричат го Bistecca alla Fiorentina или казано по друг начин пържола или стек по флорентински.

Съществува легенда, че името идва някъде от далечното Средновековие по времето на фамилията Медичи. Тогава Флоренция била важен кръстопът, където можело да се срещнат пътешественици от цял ​​свят.

Говори се, че по случай празника на Св. Лорънс английски рицари присъствали на празненствата, а по улиците телешко месо се печало на огньове и раздавало на хората. Ентусиазираните британски гости започнали да викат радостно „bifstek!“, а на почерпените местни купонджии това явно се е счуло като „бистека“ и така си е останало и до днес.

Италианските аламинути

Оригиналният флорентински стек се приготвя от специална порода говеда и от определена част на трупа. Месото се овкусява само със сол и черен пипер. Пече се за кратко на скара, под която    има жарава, като се обръща от двете страни. Идеята е отвътре пържолата да остане почти сурова, а отвън да е приятно запечена. Когато е готова, се полива с малко зехтин, който й придава допълнителен блясък.

 

Италиански кюфтета – Polpette

Кюфтетата не са храна, измислена специално за българските селски сборове. Приготвяните от кайма топчета, плоски кръгчета или елипси съществуват в повечето национални кухни под различни имена. Италианският вариант се нарича Polpette.

Италианските аламинути

В каймата, която може да е свинска, телешка или смес, се добавят яйца, лук и галета или накиснат в мляко сух хляб. Вкусът им може да се обогати с пармезан, моцарела, сушени домати, маслини.

Подправките, които се използват са много разнообразни: черен пипер, риган, индийско орехче, чесън, магданоз, кимион, босилек, мащерка и др. Многото добавки правят списъка с рецепти за италиански кюфтета неизчерпаем. Често Polpette се приготвят с вкусен доматен сос.

 

Рецепта за пържени кюфтета по италиански

Продукти:

400 г телешка кайма

200 г свинска наденица

4 филийки сух хляб

100 мл мляко

2 яйца

пресен магданоз

80 г пармезан

1 глава лук

индийско орехче

розмарин

мащерка

 

Приготвяне:

В голяма купа смесете телешката кайма с извадената от наденицата овкусена кайма, яйцата, пармезана и хлябът, накиснат предварително в млякото и изцеден. Добавете настъргано индийско орехче, нарязан магданоз, сол, черен пипер и на масло.

Смесете добре и оформете кюфтетата като топчета. Изпържете ги на не много силен огън в тиган.

Италианските аламинути

Ако не бързате много, може да ги направите със сос. Тогава кюфтетата се пържат по-кратко и след това към тях в тигана сложете фино нарязан лук, долейте бяло вино и, когато се изпари, добавете доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер.