Есенен фестивал на храната – Цюрих

Есенен фестивал на храната – Цюрих

Есенният фестивал на храните – Food Zurich в Цюрих е вече добре познато събитие, което не трябва да се пропуска. Всяка година най-добрите производители на храни и напитки се събират тук, за да направят равносметка, да споделят опит и да запознаят посетителите със своите постижения.  

Изискана храна, бавна храна, улична храна – тези събития са обединени в един мащабен гурме фестивал. Food Festival Zurich обхваща десетки събития, които се провеждат в и около Цюрих в продължение на десет дни. 

Какво представлява Food Zurich?

Курс по вино? Разходка по езерото с хапване на сладкиши? Уъркшоп за консервиране на зеленчуци? Пазар за бавно хранене? Печене на най-хрупкавия хляб с квас? 

FOOD ZURICH включва всичко това, а и много повече. Веднъж годишно фестивалът се провежда в продължение на 11 дни с над 100 кулинарни събития в района на Цюрих.

Това прави FOOD ZURICH един от трите най-големи фестивала за храна в Европа. Не случайно Цюрих е домакин на това грандиозно събитие. В града има 2900 ресторанта и съчетава всичко, което сърцето на ценителя желае на пешеходно разстояние. 

По време на фестивала в 50-те най-креативни ресторанта млади таланти приготвят свои собствени градски ястия. FOOD ZURICH дава възможност за обсъждане на храната на бъдещето. 

Панаирът е харесван не само от участниците, а и от посетителите – може да ядете според вкуса си най-доброто от изисканата или от уличната храна. Фестивалът предлага на всички любители на храната, производители и кулинарни майстори сцена за 11 дни, а за гостите от цял ​​свят – несравнимо удоволствие.

За тазгодишен фокус на събитието беше избрана темата за кулинарното бъдеще. Според експертите, това, което поставяме в чиниите си, трябва от една страна да насърчава здравето на хората, но също така да защитава ресурсите на нашата планета.

Организаторът на фестивала FOOD ZURICH е асоциация с нестопанска цел, която свързва специалисти от различни направления, предава знания и създава опит. Всичко това е вградено в свят на наслада, който показва, че устойчивото удоволствие е свързано и с нови начини на мислене, а фонът е уникалната атмосфера на Цюрих.

Есенен фестивал на храната – Цюрих

Фестивални събития

FOOD ZURICH представя различни специалитети – от традиционни ястия до най-новите тенденции в производството на храни и вина.

Фест на уличната храна – Street Food Festival

Любим за посетителите е панаирът на уличната храна. Цюрих от години е домакин на Street Food Festival, който предлага истински деликатеси. Организаторите са на мнение, че привлекателните в миналото пържени картофи и колбаси са доста остарели от гледна точка на здравето и стила. 

Уличният фестивал обхваща повече от 150 изложители, сервиращи бургери, момо, тако, суши, севиче, стриди, раклет, пралина както и кексчета – изборът е по-голям от всякога. 

Тук има по нещо за всеки. Независимо дали е здравословно или обилно, на месна или растителна основа, регионално или от останалия свят, всичко е приготвено бързо с пресни съставки. Международното движение за улична храна всяка година намира добър отзвук и нови фенове в Цюрих.

Фест на бавното хранене – Slow Food Festival 

Не само почитателите на бързата храна откриват любимите си ястия. FOOD ZURICH има какво да предложи и за последователите на Slow Food (бавно хранене).

Програмата на цюрихския фестивал включва много събития за удоволствие. „Швейцарска класика” е наречена разходката из стария град, по време на която участниците опитват най-известните швейцарски специалитети. Фокусът е особено върху деликатеси от града и малко от кулинарната история за тях. 

Участниците научават в тази почти тричасова обиколка, кои са най-известните швейцарски сирена и месни ястия. Те могат да опитат традиционната бисквитка Tirggel, докато слушат историята на луксозната швейцарска сладкарска марка Sprüngli. 

Обиколката разказва истории и показва места, за които дори повечето местни жители никога не са чували. Участниците могат да дегустират повече от 15 вкусни храни и напитки. 

След като сте в Цюрих, няма как да не опитате и традиционния  Zürcher Geschnetzeltes. Това богато месно ястие се приготвя от нарязано на парчета телешко месо, телешки дроб, сметана, гъби и бяло вино.

Есенен фестивал на храната – Цюрих

Традиционни семинари 

И тъй като все пак сте в Швейцария, може да се включите в семинар за надениците. В този уъркшоп не само ще научите много за колбасите, но и ще можете сами да ги приготвите. 

Семинарът обяснява как можете да имате балансирана диета с месни продукти и как да избегнете разхищаването на храна. Лекторите дават полезни съвети как да търсите желаните продукти в месарниците и какви са различните стандарти за месо.

Друг семинар представя интересни факти за алтернативите на месото в 30-минутна беседа, включваща и дегустация. Всички участници във FOOD ZURICH могат да се убедят и в страхотното качество и огромното разнообразие на швейцарските сирена.

Есенен фестивал на храната – Цюрих

Любителите на италианската храна, която е част и от швейцарската кухня, могат да минат основен курс за домашна паста. Този уъркшоп е преглед на света на пастата от Алпите до Сицилия.

Друг семинар си е поставил за цел да представи в най-добра светлина швейцарските вина. Цветен, земен, плодов, тръпчив, елегантен и остър – така специалистите определят вкуса на местните вина. В това се убеждават участниците в семинара по време на безплатни дегустации. 

Всеки ден се представя нов производител или ново вино, като изненада за гостите. Понякога върховното вкусово изживяване за любителите на виното идва от планините във Вале, понякога от Женева или Во, но общото между тези изискани вина е отговорната грижа за гроздето и лозята. 

Всички сортове грозде се отглеждат органично и без хербициди или пестициди. В резултат на това лозите са здрави и пълни с живот и могат да дадат най-добрите плодове. Тези, които предпочитат леки и искрящи напитки, могат да се възползват от ароматното разнообразие на швейцарския сайдер.

Фестивалът дава възможност за разходка по Цюрихското езеро с похапване на сладкиши. Можете да оставите свежия морски бриз да ви разхлажда, докато в същото време опитвате фин шоколад и сладкарски произведения или да се насладите на изискано кафе и вегански торти. 

Есенен фестивал на храната – Цюрих

Богатата фестивална програма включва също :

  • гурме лов на трюфели 
  • събиране на градски растения 
  • печене на страхотен хрупкав хляб с квас 
  • симпозиум Soil to Soul 
  • много презентации на храни и дебати по актуални теми. 

Една от най-интересните дискусии е за кулинарното изкуство на бъдещето. 

Акцентът е поставен върху опазването на природата и климата. Биологични ферми и земеделски кооперации в Швейцария доказват, че е възможно да съществува производство на основни храни по естествен начин без химикали. 

Някои от участниците във фестивала, изпращат послание с веган ястия на разумни цени, а продуктите са от точно такива ферми.  Така те отговарят на актуалния въпрос как и с кои храни, нашата диета оказва влияние върху околната среда и климата. 

Снимки: pixabay.com и unsplash.com