ФОНДЮ С МЕСО

ФОНДЮ С МЕСО

За тези от вас, които не знаят какво представлява фондю, това е вкусно топло ястие, подходящо за студените зимни дни с произход от Алпите.Славата на фондю изживява пик през 70-те години, след което това вкусно швейцарско ястие бива позабравено. Но сега изглежда, че то се завръща с пълна сила на мода и благодарение на него все повече хора се убеждават в уникалността на алпийската кухня и нейните вековни кулинарни традиции.

Фондю е едно уникално ястие със скромен произход, което си извоюва името на кулинарен шедьовър на международната сцена и е част от менютата на най-изисканите ресторанти по света. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесно за приготвяне ястие, фондю всъщност има доста вариации и  редица особености по приготвянето му.

За да приготвим автентично фондю със сигурност се нуждаем от кулинарен усет и подбрани продукти екстра качество.

fondue-meso

Фондю с месо се появява за първи път на трапезата на алпийсикте овчари. В миналото алпийските пастири носели в себе си парчета сирене когато отивали в планината. Когато се събирали край огъня да си починат и нахранят разтапяли късовете сирене на огъня. Консумирали го като топели в него дълги дървени пръчки с набодени на тях късчета хляб.

Фондю впоследствие придобива една по-изискана форма и започва да се сервира в специални съдчета подобни на овчарското котле, и се консумира с дълги вилици с дървени пръчки, вместо с обикновени пръчки. Фондю е едно страхотно зимно ястие, което събира всички на масата.

Какво представлява фондю с месо?

fondue-meso

За тези от вас, които не знаят, вкусното швейцарско ястие фондю може да се приготвя не само с шоколад, но и с различни видове месо и морски дарове.Буквалният превод на името на този алпийски специалитет е “стопено”, чието име са дали французите.

Приготвянето на фондю с месо обаче не е винаги лесна задача и се изисква кулинарен усет за създаването на едно великолепно ястие. а приготвянето на вкусно фондю с месо са ни необходими на първо място качествени продукти.

Месното фондю се прави като специалeн съд, наречен какелон,постави върху малък спиртник. Той се поставя в центъра на масата.В какелона се налива  растителна мазнина и в нея потапяме  набодени на дълги метални вилици парченца месо, гъби и зеленчуци докато не се сготвят до желаната от нас степен.

Освен  бяло пилешко месо, може да се използва говеждо, свинско, крехко говеждо филе или стейк, както и свежо филе от аншоа. Процесът на пържене е сравнително бърз. За приготвяне на фондю с месо могат да се ползват различни видове мазнина.

Класическата френска франзела, нарязана на млаки късчета или филийки е една от най-често използваните съставки за фондю с месо или сирене.

Но какво ще бъде фондю с месо без добавки. Към вече готовите фондю хапки, се добавят и различни гарнитури от свежи и консервирани зеленчуци, различни сосове,дипове, разнообразни подправки.

В състава на зеленчуците влиза леко бланширан карфиол, цветчета броколи, хрупкави корнишони, варени картофи или такива приготвени на пара.Могато да се консумират и с парченца шунка или салам.

Фондю с говеждо може да се сервира и с пържени картофки в съвременния му вариант. Фондю може да се сервира също със свежа салата с аспержи, спанак или кейл на пара.Преди поднасянето на фондюто се сервират нарязани на малки кубчета два вида хляб –ръжен и бял.

fondue-meso

Рецепта за фондю с пилешко месо

 

Продукти:

  • 600г пилешко месо
  • 500мл пилешки бульон (предварително прецеден)
  • черен пипер
  • мащерка

За марината за пържене:

  • 1 скилидка чесън
  • 50мл бяло вино
  • 1 глава лук
  • 50г масло

За гарнитурата:

Сос със подправки

  • 1 чаена лъжичка “Вегета”
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • 2 чаени лъжички бренди
  • 75г масло
  • 2 чаени лъжички смлян черен пипер

 Крем с гъби:

  • 100мл прясно мляко или сметана
  • 1 чаена лъжичка нишесте
  • 1 малка глава лук
  • 125г нарязани гъби (стерилизирани)
  • 20г масло
  • щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне:

  • Режем пилешкото месо на тънки ленти с дебелина 5мм и го подправяме със суха мащерка и черен пипер и го слагаме в купичка.
  • Задушаваме ситно нарязания лук в мазнина, слагаме виното и пилешкия бульон.
  • Тази смес изсипваме в съд за фондю и я поддържаме постояннона висока температура.
  • Набождаме всяко парче месо на дълга вилица и го пържим в сгорещената смес.

Сос с подправки:

fondue-meso

Всички съставки ги смесваме добре.

Крем с гъби:

  • Нарязваме лука и гъбите и ги задушаваме леко със сметана и мляко и тогава добавяме и нишестето. Разбъркваме добре.
  • Варим сместа още 5 минути.
  • Овкусяваме крема по наше желание с лют червен пипер и със сол на вкус. Получава се една страхотна комбинация между сиренето, пилето и гъбите.
  • За сервирането на фондю, ако нямаме подходящ съд, можем да използваме кастрон с удължена дръжка. Задължителен е спиртника. Можем да ползваме специални съдове за сервиране на салати, подправки и сосове. Те са най-често от керамика като могат да се заменят и с чинийки.За хващането на горещите вилицище ни трябва кърпа.
  • Много е важно месните пордукти, които ще ползваме да са качествени и крехки и сиренето да е оригинално, ако е възможно, за да може да се стопи.

fondue-meso

Рецепта за фондю с пилешко месо

 

Продукти:

  • 600г пилешко месо
  • черен пипер
  • мащерка

За марината за пържене:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 главичка лук
  • 50г масло
  • 50мл бяло вино
  • 500мл прецеден пилешки бульон

 

За Гарнитурата:

Сос от подправки:

  • 75г масло
  • 2 чаени лъжички смлян черен пипер
  • 2 чаени лъжички бренди
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • 1 чаена лъжичка “Вегета”

За крема с гъби:

  • 125г нарязани гъби (стерилизирани)
  • 1 малка глава лук
  • 20г масло
  • 100мл прясно мляко или сметана
  • 1 чаена лъжичка нишесте
  • щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне:

  • Нарязвате пилешкото месо на тънки ленти дебели 5мм и го поръсваме с черен пипер и суха мащерка.
  • Отделно задушавате ситно нарязания лук с мазнина, доливате виното и пилешкия бульон.
  • Сместа сипвате в съд за фондю, подържа се гореща.
  • Всяко парче месо се набожда на вилица и се пържи в сгорещена смес.

 

На соса с подправки:

Всички съставки ги смесвате добре.

На крема с гъби:

  • Нарязаните лук и гъби ги задушаваме леко с мляко или сметана, прибавяме нишестето. Бъркате добре.
  • Варите още 5 минути.
  • Кремът го подправяте по-желание лют червен пипер и ако е необходимо със сол.