За тези от вас, които не знаят какво представлява фондю, това е вкусно топло ястие, подходящо за студените зимни дни с произход от Алпите.Славата на фондю изживява пик през 70-те години, след което това вкусно швейцарско ястие бива позабравено. Но сега изглежда, че то се завръща с пълна сила на мода и благодарение на него все повече хора се убеждават в уникалността на алпийската кухня и нейните вековни кулинарни традиции.
Фондю е едно уникално ястие със скромен произход, което си извоюва името на кулинарен шедьовър на международната сцена и е част от менютата на най-изисканите ресторанти по света. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесно за приготвяне ястие, фондю всъщност има доста вариации и редица особености по приготвянето му.
За да приготвим автентично фондю със сигурност се нуждаем от кулинарен усет и подбрани продукти екстра качество.
Фондю с месо се появява за първи път на трапезата на алпийсикте овчари. В миналото алпийските пастири носели в себе си парчета сирене когато отивали в планината. Когато се събирали край огъня да си починат и нахранят разтапяли късовете сирене на огъня. Консумирали го като топели в него дълги дървени пръчки с набодени на тях късчета хляб.
Фондю впоследствие придобива една по-изискана форма и започва да се сервира в специални съдчета подобни на овчарското котле, и се консумира с дълги вилици с дървени пръчки, вместо с обикновени пръчки. Фондю е едно страхотно зимно ястие, което събира всички на масата.
Какво представлява фондю с месо?
За тези от вас, които не знаят, вкусното швейцарско ястие фондю може да се приготвя не само с шоколад, но и с различни видове месо и морски дарове.Буквалният превод на името на този алпийски специалитет е “стопено”, чието име са дали французите.
Приготвянето на фондю с месо обаче не е винаги лесна задача и се изисква кулинарен усет за създаването на едно великолепно ястие. а приготвянето на вкусно фондю с месо са ни необходими на първо място качествени продукти.
Месното фондю се прави като специалeн съд, наречен какелон,постави върху малък спиртник. Той се поставя в центъра на масата.В какелона се налива растителна мазнина и в нея потапяме набодени на дълги метални вилици парченца месо, гъби и зеленчуци докато не се сготвят до желаната от нас степен.
Освен бяло пилешко месо, може да се използва говеждо, свинско, крехко говеждо филе или стейк, както и свежо филе от аншоа. Процесът на пържене е сравнително бърз. За приготвяне на фондю с месо могат да се ползват различни видове мазнина.
Класическата френска франзела, нарязана на млаки късчета или филийки е една от най-често използваните съставки за фондю с месо или сирене.
Но какво ще бъде фондю с месо без добавки. Към вече готовите фондю хапки, се добавят и различни гарнитури от свежи и консервирани зеленчуци, различни сосове,дипове, разнообразни подправки.
В състава на зеленчуците влиза леко бланширан карфиол, цветчета броколи, хрупкави корнишони, варени картофи или такива приготвени на пара.Могато да се консумират и с парченца шунка или салам.
Фондю с говеждо може да се сервира и с пържени картофки в съвременния му вариант. Фондю може да се сервира също със свежа салата с аспержи, спанак или кейл на пара.Преди поднасянето на фондюто се сервират нарязани на малки кубчета два вида хляб –ръжен и бял.
Рецепта за фондю с пилешко месо
Продукти:
- 600г пилешко месо
- 500мл пилешки бульон (предварително прецеден)
- черен пипер
- мащерка
За марината за пържене:
- 1 скилидка чесън
- 50мл бяло вино
- 1 глава лук
- 50г масло
За гарнитурата:
Сос със подправки
- 1 чаена лъжичка “Вегета”
- 1 чаена лъжичка горчица
- 2 чаени лъжички бренди
- 75г масло
- 2 чаени лъжички смлян черен пипер
Крем с гъби:
- 100мл прясно мляко или сметана
- 1 чаена лъжичка нишесте
- 1 малка глава лук
- 125г нарязани гъби (стерилизирани)
- 20г масло
- щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
- Режем пилешкото месо на тънки ленти с дебелина 5мм и го подправяме със суха мащерка и черен пипер и го слагаме в купичка.
- Задушаваме ситно нарязания лук в мазнина, слагаме виното и пилешкия бульон.
- Тази смес изсипваме в съд за фондю и я поддържаме постояннона висока температура.
- Набождаме всяко парче месо на дълга вилица и го пържим в сгорещената смес.
Сос с подправки:
Всички съставки ги смесваме добре.
Крем с гъби:
- Нарязваме лука и гъбите и ги задушаваме леко със сметана и мляко и тогава добавяме и нишестето. Разбъркваме добре.
- Варим сместа още 5 минути.
- Овкусяваме крема по наше желание с лют червен пипер и със сол на вкус. Получава се една страхотна комбинация между сиренето, пилето и гъбите.
- За сервирането на фондю, ако нямаме подходящ съд, можем да използваме кастрон с удължена дръжка. Задължителен е спиртника. Можем да ползваме специални съдове за сервиране на салати, подправки и сосове. Те са най-често от керамика като могат да се заменят и с чинийки.За хващането на горещите вилицище ни трябва кърпа.
- Много е важно месните пордукти, които ще ползваме да са качествени и крехки и сиренето да е оригинално, ако е възможно, за да може да се стопи.
Рецепта за фондю с пилешко месо
Продукти:
- 600г пилешко месо
- черен пипер
- мащерка
За марината за пържене:
- 1 скилидка чесън
- 1 главичка лук
- 50г масло
- 50мл бяло вино
- 500мл прецеден пилешки бульон
За Гарнитурата:
Сос от подправки:
- 75г масло
- 2 чаени лъжички смлян черен пипер
- 2 чаени лъжички бренди
- 1 чаена лъжичка горчица
- 1 чаена лъжичка “Вегета”
За крема с гъби:
- 125г нарязани гъби (стерилизирани)
- 1 малка глава лук
- 20г масло
- 100мл прясно мляко или сметана
- 1 чаена лъжичка нишесте
- щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарязвате пилешкото месо на тънки ленти дебели 5мм и го поръсваме с черен пипер и суха мащерка.
- Отделно задушавате ситно нарязания лук с мазнина, доливате виното и пилешкия бульон.
- Сместа сипвате в съд за фондю, подържа се гореща.
- Всяко парче месо се набожда на вилица и се пържи в сгорещена смес.
На соса с подправки:
Всички съставки ги смесвате добре.
На крема с гъби:
- Нарязаните лук и гъби ги задушаваме леко с мляко или сметана, прибавяме нишестето. Бъркате добре.
- Варите още 5 минути.
- Кремът го подправяте по-желание лют червен пипер и ако е необходимо със сол.