Особености на немската кухня

Особености на немската кухня

Сред многото страни, в които се предлагат туристически пътувания, комбинирани с гастрономически турове, едва ли ще се намери друга, подобна на Германия. Тъй като Германия е страната, където на яденето се отдава колосално значение.

Немците ядат чисто и  изобилно, но по-важното е, че те правят това с огромно удоволствие: бавно, без да бързат, по правило с весела компания, беседвайки оживено. В Германия не е прието да се отказва ядене, може би затова трапезата обикновено изобилства с множество различни блюда, а порциите на всяко едно от тях са наистина огромни. 

Култът към храната е ядрото на немската кулинария. Въпреки това, както във всяка друга национална кухня,  и в немската има редица особености, свързани с традициите и обичаите на отделните географски области на страната.

Когато стане дума за отделните страни, всеки човек има кулинарни асоциации: 

  • Италия се свързва с пицата, Япония – със сушито
  • Китай – с пекинската патица
  • Гърция – с гръцка салата. 
  • Германия пък е известна по целия свят с многообразието на колбаси и, разбира се, с уникалната си бира. 

Наистина, пристрастеността на немците към колбасарските продукти е очевидна – броят на традиционните ястия от немската кухня включва повече от 300 вида, а всеки регион на страната има свои собствени рецепти за готвене. Много често именно различните видове колбаси са основната съставка за разядки, салати, основните  ястия и дори супите във всяко меню. Да се ​​каже обаче, че основното ястие на немската кухня е наденицата, би било грешка.

Кулинарната история на немската кухня датира от много векове и има своя собствена география. В традиционните немски ястия често се забелязва влиянието на културите на нейните съседи Италия, Белгия, Франция. Трябва да се отбележи, че всеки от шестнадесетте германски региона има собствени предпочитания и традиции в готвенето. Всеки регион е с отделна „кулинарна история“.

Хляб от немската кухня

Исторически кулинарни традиции

Немската кухня има огромен брой регионални ястия – торта Шварцвалд, вестфалска шунка, швабски кнедли, баварска рибна супа с фрикадели и кисели краставички

Последователността на немските хранения не се променят през вековете. Например, класическата закуска на редовия германец задължително включва варени яйца, шунка или наденица, хляб и сандвичи с конфитюр. Обядът се състои от няколко ястия – супа, предястие, основно ястие и десерт. А яденето е задължително придружено от сандвичи със сирене, риба или колбаси.  На вечеря германците консумират предимно студени ястия. И просто не е възможно всичко това да не е придружено с традиционната напитка за Германия – бирата, която присъства при всяко ядене. Като се има предвид, че в тази страна сядат на масата поне пет пъти на ден!

Удивително е колко голяма е любовта на германците към вкусната храната. Всеки знае, че в петъка по време на Страстната седмица – известен още като Разпети петък, трябва да се мине на строг пост, без никакво месо и други животински продукти по време на хранене. Германците обаче прибягнали към любопитен трик:  любителите на свинското месо измислили оригинална рецепта – започнали да увиват месото с подправки и зеленчуци в паста. Така, когато хапвали такова ястие по време на пости, се оправдавали с думите: „Бог няма да забележи месото под пастата“.

Супите в немската кухня

 Обедът за германците е  времето за основния прием на храна.  А супата е неразделна част от него. Първите блюда в Германия се подготвяли по свой начин и имат свои отличителни черти. Много често в супата се прибавят салам, наденички или кренвирши.  Дори и познатата ни грахова супа тук също се приготвя с добавка на колбаси.

Най-често срещаните рецепти за приготвяне на супи в немската кухня са зелева чорба с колбаси, картофена супа по саксонски с бекон, лучена  ваймарска супа. Има и доста необичайни рецепти за супи – например ягодова супа, която се приготвя с ягоди и вино.

Aintopf е най-богата супа в немската кухня. Тя се приготвя с няколко разновидности на пушено месо и колбаси. Подобно ястие, като правило, заменя както първото, така и второто ястие.

Освен супите,  в немската кухня голямо място заемат бульоните – в огромно количество и разнообразие. Освен това, германците консумират  бульон в най-различни версии – с яйца, кнедли, зеленчуци или ориз. А най-необичайните немски супи са бирените и  хлебните.

Месо от немската кухня

Традиционна немска храна

Основната отличителна черта на немските ястия е, че те са много насищащи. Трябва да се отбележи, че кулинарните традиции в немската кухня, освен че носят характерните европейски черти, се отличават с необичайната си простота на приготвяне. 

Най-често срещаните продукти в Германия например  са картофите, месото и зеленчуците. А «коронната» манджа на германците е едно доста просто ястие  – баварски наденички със задушено зеле, които могат да бъдат намерени в менюто на всеки ресторант в тази страна.

Друго не по-малко интересно класическо немско ястие е техният кисело-сладък зауербратен, типичен за традиционната кухня на Централна Германия. Приготвянето на ястието е съвсем просто – говеждо месо се маринова във вино и оцет в продължение на няколко дни, след което се задушава със стафиди, цвеклен сироп, джинджифил, ябълки и зеленчуци. На масата това ястие обикновено се поднася с картофени кнедли или ябълки на кубчета.

Бяла баварска наденица – „Weisswurst“ – е друго обичайно ястие, което германците често използват за закуска. Трябва да се отбележи, че този колбас има много лека, дори въздушна текстура и се приготвя от свинско месо, телешко месо, подправки и лимонВайсвурстът се консумира  по правило горещ.

В някои региони на Германия колбасите са толкова популярни, че се консумират по всяко време на деня – на закуска, обяд и вечеря. Освен това германците използват различните видове техни колбаси както като самостоятелно ястие с и без гарнитура, така и като допълнителни съставки за салати, супи или основни ястия.

Като допълнение към колбасите, в традиционната немска месна кухня могат да се включат различни видове кюфтета, шницели, пържоли и шнеклоп. Трябва да се отбележи, че германците не са твърде запалени по лютото и останалите пикантни подправки в процеса на готвене, така че няма да намерите люти рецепти в традиционната немска кухня.

Рибата в немската кухня заема специално място

Тя се приготвя не само като самостоятелно ястие, но се слага и в салати, разядки, сандвичи. Трябва да се отбележи, че в различните райони рибата и морските дарове се приготвят по собствени рецепти. Например, риба по визариански се задушава с лук, зеленчуци и  лимонова кора. А основната съставка за придаване на пикантен вкус на риба по мюнхенски  е бирата, с която се приготвя това блюдо.

Зеленчуците в немската кухня се използват за приготвяне на почти всички меса, супи, основни ястия, разядки и салати. Най-често за гарнитура  в Германия сервират варени картофи, моркови, зеле, спанак, ряпа. Тези продукти дори стават за оригинални пълнежи за пайове.

Хлябът и сладкишите в немската кухня

Към хлебните изделия германците също не са безразлични, точно както  към месото и месните продукти. По цяла Германия могат да се срещнат огромен брой пекарни, сладкарници и закусвални. Вкусът на немския хляб е специфичен и необичаен, поради наличието на основната съставка – ръжено брашно. Ето защо хлябът на Германия обикновено се нарича „земен“. Само в момента могат да се изброят  над триста разновидности на само на хляба, да не говорим за многобройните бисквити с масло, рогчета, пирожки с марципан, тиква, плодове, кремове и други пълнежи. 

Памперникелът е един от най-необичайните разновидности на немския хляб. За приготвянето му се използва изцяло пълнозърнесто ръжено брашно. На външен вид този хляб наподобява тъмнокафява лепкава и гъста маса.

Тортите са другата кулинарна слабост на германците. В тази страна приготвят десерти и сладкиши, както се казва, „от сърце“. 

Всяка торта може да се нарече истински многопластов и изключително красив шедьовър.  Например, „Baumkuchen“ („торта дърво“)  е сладкиш, който не само е с уникален вкус, но също така има свои собствени тайни на приготвяне. Тестото се замесва с кардамон, карамфил и специален вид боб. След това се разточва с дървена точилка, сгъва се и отново се разточва точно  тринадесет пъти, благодарение на което се създават пластове, наподобяващи годишните кръгове на дърво. След тази манипулация тортата се охлажда за един ден в хладилник, след което се сглобява и украсява с ванилов крем, бял или млечен шоколад.

Бира от немската кухня

Бирата – традиционната немска напитка

Най-традиционната и любима напитка в Германия, разбира се, е бирата. Бавария с право може да се нарече бирената столица на света. Тук се отглеждат 965 квадратни мили зелен хмел. Не е изненадващо, че в Германия има бири, които не могат да бъдат опитани в никоя друга страна – пилзенска светла бира, сладката бира с високо алкохолно съдържание – бок-бир, дюселдорфска алтбиер, пшенична бира (“Hefeweizen”), уникалното немско тъмно  пиво.

Наред с бирата, германците обичат да пият и вино. Въпреки това, поради студения климат, винопроизводството тук не е широко разпространено. Най-популярният вид вино е ябълковият сайдер. В студените зимни вечери много хора в Германия предпочитат да се стоплят с греяно червено вино с портокалови корички и карамфил, налято в глинени чаши.

Немската кухня въобще не може да се нарече диетична. Почти всички ястия се приготвят изключително чрез пържене, задушаване или печене. Известни са вековните кулинарни традиции на германците. Тук и до днес са запазени огромен брой обичаи и ритуали. На празници, например, в Германия приготвят т.н. „glukshvayn“ (щастливо прасе). Това е  пай във формата на прасенце, в чиито устата се поставя монета. Такова ястие не само радва гостите със забавната си визия, но и носи късмет и финансово благополучие в къщата.