Разтапянето на сирена с вино и похапването им със сух хляб се е превърнало в традиция през годините за алпийските земи. То е любимо както в Швейцария, така и в другите страни, попадащи в различни райони на Алпите.
Ястието е възникнало като най-простия и вкусен начин да се “отърват” швейцарците от изсъхналите корички и старото сирене. Те са използвали аромата на бяло вино, за да намалят прекалено острия мирис.
Днес вече фондю е мания за много гастрономи по света. Вече можем да опитаме този деликатес и на родна земя, приготвен от познавачите на алпийската кулинария у нас.
Много хора си мислят, че фондю се яде само през зимата, защото асоциират високите планински хребети с ниските температури и запалени огнища. Това съвсем не е така. В Швейцария има четири сезона – точно колкото и у нас. Там климатът е доста по-мек от тукашния и няма толкова горещи лета.
През най-топлите месеци, юли и август, температурите достигат не повече от 30 градуса. Днес ще ви дадем няколко идеи за фондю меню, които можете да опитате още това лято!
Фондю със сирене
Разтопени, ароматни бучки сирене е първото, което изниква в главата ни, когато си помислим за алпийска кухня. Именно то е класиката в жанра! Можете да избирате между всевъзможни уникални комбинации като ементал гран крю, пармезан, франш конте, сирене бофор, апенцелер, отлежали сирена вашрен, чедър, грюйер (придържайте се към по-твърдите сирена).
В швейцарска кухня по принцип е характерно сирената за фондю да се удавят в бяло вино или специалния алпийско бренди от череши, наричано кирш (kirsch). По-нестандартните рецепти включват и други варианти – като фондю с бира.
Вкусотии за месоядни
Докато вегетарианците могат да си топят само селски хляб или зеленчуци във фондюто от сирена, ядящите месо могат да си топят ароматни късове пържола, наденица и т.н.
Не пропускайте да опитате и фондю с месо. То може да се направи както с телешко, така и със свинско или пилешко, но внимавайте месото да бъде качествено. Можете да похапнете летни месни изкушения на късчета. Те се приготвят със зеленчуков бульон, нарязани на тънки слайсове, или с олио на кубчета или късове.
Фондю с риба и морски дарове
През лятото дори ако сме на планина, а не на морския бряг, винаги е чудесно да похапнем нещо морско. Затова и фондю с риба и морски деликатеси е изключително подходящо за сезона. С него могат да се пийват изискани бели вина. Самата Швейцария няма излаз на море, но си доставя необходимите продукти от Франция, Германия, Дания и дори по-далечни земи като Индонезия и Япония.
Има много риби, които пасват идеално за швейцарско фондю. Сьомгата е добър избор за фондю и му придава несравнимо изящество и питателност. Ако искате по-голямо разнообразие, можете да заложите и на други подводни обитатели като октоподи, кралски скариди, калмари и други.
Идеалните летни фондю гарнитури
Време е да добавим нещо, което да върви с нашето фондю. Топлият сезон предполага повече зеленчуци към менюто ни, включително и що се отнася до алпийските рецепти.
Това могат да бъдат, например, задушен карфиол, картофи, броколи, аспержи, моркови, а също и кисели краставички, чесън и копър. За риба можете да добавите и маслен сос с лимон, а месните фондю гозби си подхождат перфектно с класическото трио от кетчуп, майонеза и горчица. Попитайте главния готвач какви са специалните предложения за салати и гарнитури, които заведението предлага.
Какви изненади още крие алпийската кухня?
Когато сме във фондю ресторант, именно фондюто често е това, което приковава нашето внимание. То е чудесно както за романтична вечеря в интимна обстановка, така и за шумна вечеря с приятели.
Задължително трябва да опитаме обаче и още един деликатес на кулинарното изкуство на Алпите – нарича се раклет и също се прави от сирене. Ястието е измислено от швейцарски овчари, които разтапяли овчето сирене върху картофи, за да го опитат.
Гарнитурата за печено сирене раклет по традиция трябва да съдържа картофи. Освен тях, той може да се сервира и със зеленчуци, месо или морски дарове. Раклетът се приготвя от големи пити отлежало сирене върху специален домакински електрически уред, наричан в Швейцария раклонет. Готвачът решава дали да изпече сиренето директно върху раклонета, или да го разтопи предварително в тиган на котлон и да залее с него останалите съставки, поставени върху плочата.
Това зависи и от целта, която искаме да постигнем, както и от концепцията при сервирането. Дори ножът за раклет е специален – с него се остъргва сиренето.
За десерт
Когато стане време за десерт, отново най-доброто, което можем да си подарим в един алпийски ресторант, е фондю. Финесът на това сладко изкушение ще ви покори! Било то с черен, бял или млечен шоколад, при всички положения ще останете очаровани.
За по-екстравагантните вкусове може да се опита нещо ново – като бяло шоколадово фондю със солен карамел, нежно разтапящо с неповторимото си ухание. В шоколадовите изкушения можете да топите палачинки, гофрети, бонбони маршмелоу или кекс на хапки.
През лятото свежите плодови гарнитури към сладкото фондю са задължителни. Поднасят се най-често нарязани на кубчета. Те могат да бъдат, например, ананас, ягоди, малини, пъпеш, банан, ябълка и др. В горещите дни някои похапват шоколадовото си фондю със сладолед, а други го предпочитат със сметана или пък натюр. За най-малките можете да украсите с шарени захарни пръчици и други вкусотии.
Сложно ли е приготвянето на фондю?
И да, и не. Както е при много други традиционни ястия, базисната рецепта е сравнително проста. За да си направите домашно фондю, имате нужда само от няколко основни продукта и, разбира се, специалния комплект, необходим за готвенето му.
Той се състои от малък преносим котлон и съд за разтапяне, често метален в наши дни, а в миналото глинен или керамичен. Приборите в комплекта включват издължени вилички, с които се потапят хапките.
На практика месно или рибно фондю може да се направи и в тенджера на домакинския котлон, но ключовото усещане се губи, тъй като смисълът на фондюто е в това да го похапваме, докато е още на огъня. Стандартно за подгряване се използва газениче (примус).
Шоколадовото фондю се приготвя в малки порцеланови комплекти, които нежно се затоплят с помощта на чаени свещи, за да не прегаря шоколадът на дъното.