По време на празници кулинарните традиции в Алпите намират много последователи. Повечето швейцарски семейства се връщат към изпитаното и рядко се решават да експериментират с нови кулинарни изкушения. Богатството на швейцарската кухня се дължи в голяма степен на влиянието на съседните алпийски страни, което намира отражение и в Коледните обичаи и кулинарните традиции.
Какви ястия се сервират на празничната трапеза в Швейцария?
Швейцарската коледна вечеря се отличава с индивидуалност и много варира в зависимост от кантона. Затова възниква въпросът дали има типична швейцарска коледна вечеря и какво е общото за празничната трапеза. Разнообразието на менюто е голямо и често зависи от близостта на региона до съседните страни – Германия, Франция и Италия.
Все пак има няколко ястия, които традиционно се сервират на Коледа в Швейцария. Хубавото месно ястие е гост на всяка празнична маса в конфедерацията. Много семейства включват в менюто си коледно фондю, което е малко по-различно от традиционното с разтопени сирена. То обикновено е с месо.
В много части на Швейцария печената пуйка е популярна и често се приготвя по време на празниците. За разлика от пълнените гъски, които са на голяма почит в съседна Германия, швейцарците предпочитат пуйката.
Птиците символизират богатството и изобилието, на които се надяват хората от Алпите за идващата година. Пуйката се пълни с дреболии, ориз, кисело зеле, морков, лук и пресни гъбки. Могат да се сложат също сушени плодове или ядки.
Плънката първо се оставя да покъкри на котлона и след това се пълни пуйката, която накрая се намазва с олио и червен пипер и се зашива с конец. Покрива се с листа от кисело зеле и се пече около 3 часа.
По време на печенето зелевите листа се подменят няколко пъти, за да не изгорят. Накрая пуйката се открива и придобива апетитен загар.
Наред с пълнените птици, в много региони слагат на масата и традиционна швейцарска храна, като месо с картофи и кисело зеле. Няма да бъдат забравени и типичните за Швейцарските Алпи раклет или рьощи.
Картофените рьощи често се сервират като гарнитура за печените меса. Любимо месно ястие по празниците са шюфелите върху кисело зеле и картофи. Месцето за празничната трапеза може да се изпече по желание и на плоча или на фурна, само или със зеленчуци.
Може да звучи малко странно, но много швейцарци приготвят за празниците т. нар. Фондю chinoise, като за него обикновено се избират многото съставки. Суровото месо, нарязано на хапки, и различни зеленчуци се потапят в кипящ бульон.
Те стават особено вкусни след това, когато се поливат с различни сосове, така че определено си заслужава да опитате.
Горещата течност, в която се топят продуктите се приготвя от телешки бульон, дафинов лист, карамфил, стръкове мащерка и розмарин и 1 шот коняк. Вари се един час, за да придобие богат вкус и аромат.
След това различни видове меса и зеленчуците, които предварително може да се бланшират, се набождат на вилици с дълги дръжки и се потапят в него.
Ясно е, че на трапезата на швейцарците всякакви видове меса са добре дошли, като това се отнася дори и за салатите. Най-популярна е Schweizer Wurstsalat, която се приготвя от колбас, твърдо сирене, лук, мариновани краставички и дресинг.
Често в нея присъстват репички, бейби спанак, магданоз, див лук и др. Швейцарците с удоволствие хапват тази вкусна и засищаща салата по всякакъв повод.
Запазено място на коледната трапеза на швейцарците има и ореховата майонеза. Тя се приготвя от орехови ядки, чесън, зехтин, лимонов сок и малко сол. Чесънът се пасира, а орехите се смилат много фино. При непрекъснато бъркане към смлените орехи постепенно се добавя зехтина, докато го поемат. Към тях се прибавя чесънът, лимоновият сок и се посолява.
Тази апетитна майонеза се поднася към пълнената пуйка или патица, но може да се сервира и като разядка с филийки пресен хляб.
Ясно могат да се определят и регионалните тенденции в празничните менюта. Някои типичните за празника блюда се предлагат само в отделни региони. Такива примери са бернското плато с месо, кисело зеле и картофи или баничките с мляко в Аргау. В немскоезичните райони със сигурност ще сервират и любимата си шунка с картофена салата.
В Цюрих и по празниците залагат на традиционния Zürcher Geschnetzeltes. Това е богато месно ястие, което е лесно за приготвяне, тъй като се състои от нарязано на парчета телешко месо, телешки дроб, сметана, гъби и бяло вино.
В близките до Италия кантони пък може да си приготвят равиоли с месна плънка и да хапнат сладък хляб със сушени плодове, наречен Панетоне.
На масата присъстват и вкусни месни мезета. Например в кантон Граубюнден няма да пропуснат да сервират сушеното месо Bündnerfleisch, което трябва да се нарязва на много тънки ленти.
Рибата се среща по-рядко в Коледните менюта, като присъства в тях по-често като предястие. Приготвят се например пушена сьомга, тартар от риба тон или рибен терин от треска, пъстърва или сьомга, но това не са типични ястия за швейцарската празнична трапеза, а по-скоро модерни нововъведения.
Празнични традиции и обичаи в съчетание с швейцарска кухня
Впечатлението е измамно, но Коледа не се състои само от подаръци и храна. Най-важното е общуването. За повечето хора топлата среща със семействата е основната предпоставка за успешното коледно парти.
Къщите са приказно украсени и навсякъде се разнасят невероятни ухания. По традиция менюто се състои от домашно приготвени храни, а много от рецептите се предават от поколение на поколение.
Важна част от празничната трапеза са изключителните швейцарски хлябове. Не само всеки кантон има свои любими тестени изделия, а и почти всеки град се гордее с традиционната си хлебна продукция.
Една от характерните приятни миризми, свързани с коледните празници, е тази на печените кестени. Те се приготвят навсякъде – вкъщи и навън.
Продават се направо на улицата, затова уханието им се разнася навсякъде в градовете и селата. За печене се използват специални ядливи сортове. Много е важно преди приготвянето им е да се направи кръстообразен разрез на всеки кестен, за да не „избухне” по време на топлинната обработка.
И още нещо, без което празниците не могат да минат в Швейцария –Grittibänz. Това са малки симпатични човечета от тесто, които са задължителен елемент от Коледната трапеза на швейцарците.
Те могат да се използват и като празнична украса, например окачени на елхата. Приготвят се от брашно, мая, масло, прясно мляко, яйце, малко захар и щипка сол. За очички могат да послужат две стафиди, а носът да е от бадем.