Нужна посуда за приготвяне Фондю

Нужна посуда за приготвяне Фондю

Твърде вероятно е повечето от вас вече да са чували за фондю. Но може би не всеки знае точно каква посуда е необходима за правилното му приготвяне. За да бъде нашето фондю вкусно и в автентичен вид, трябва да се сдобием с необходимата посуда за приготвянето му.

Какво е всъщност Фондю?

Фондю е национално ястие на Швейцария с дълбоки исторически фермерски корени. То се приготвя като във специален общ съд наречен „какелон”, който се нагрява на спиртна лампа или свещ и всички на трапезата топят своите хапки в него. В него се поставят парчета швейцарско сирене и бяло вино и черешова ракия, мазнина или бульон.

Хапки фондю | Ресторант Фондю

Сирената биват различни комбинации като за оригинално швейцайрско фондю се използват основно Ементал, Грюер, Вашрен, Апенцелер. Това традиционно швейцарско ястие се консумира като различни хапки като кубчета хляб, парченца месо като пилешко, свинско или говеждо филе, риба и морски дарове се набождат на дълги метални вилици за фондю и се потапят в разтопеното сирене или врящата мазнина.

Фондю може да се консумира също и с различни видове риба, скариди, миди, омар, октопод, зеленчуци като броколи, картофи, кисели краставички, мариновани лукчета, моркови, карфиол и други. Може да се сервира с гарнитура от различни зеленчуци, пушени меса, както и с разнообразие от сосове или свежа лека салата. Както повечето от вас знаят, фондю може и да е сладко като идеята за фондю със различни видове шоколад и плодове всъщност идва от Америка.

Посуда за приготвяне на Фондю

Преди да пристъпим към приготвянето на фондю, трябва да подберем правилния съд в зависимост от това какъв тип ще бъде нашето фондю. Дали ще е със сирене, зеленчуков бульон, мазнина или шоколад, трябва да изберем този съд, в който най-добре ще се приготви фондюто.

Фондю с бяло вино | Ресторант Фондю

За разлика от шоколадовото фондю и фондюто със сирене, където може да се използва керамичен съд, при фондюто с мазнина употребата на метален съд е задължителна. Ако се използва керамичен съд за приготвяне на фондю с мазнина, има висок риск от пропукване на съда.

Какелонът за приготвяне на фондю с мазнина трябва да е метален от неръждаема стомана. Препоръчва се употребата на меден какелон, като е желателно да има специални предпазители против опръскване и удобни дръжки за предпазване от изгаряне за повече удобство и безопасност. При употребата на дълбок метален съд врящата мазнина се затопля равномерно и температурата се поддържа по-дълго време.

Тъй като на пръв поглед приготвянето на фондю не изглежда много трудно, всъщност то все пак изисква кулинарно умение. За да бъде крайният резултат едно истинско фондю в швейцарски стил, трябва да подберем точния съд за нашата смес, да изберем правилните вилици, да поддържаме правилната температура през цялото време, както и да смесваме и бъркаме продуктите по правилен начин. При приготвянето на смес от сирена се препоръчва  използването на широк и плитък керамичен съд.

При консумацията на шоколадово фондю се използват вилици с по-къси дръжки в сравнение с тези, предназначени за фондю с мазнина. Това ни улеснява при потапянето им в малкия керамичен съд за фондю.

Вилиците за фондю със сирене са обикновено с три зъбци, а тези за месно фондю със бульон или мазнина имат два зъбеца. Въпреки че на пазара за фондю принадлежности могат да се открият и пластмасови варианти на вилици, те се използват само за десертно фондю на ниска температура, което се нагрява на малки свещи.

За фондю, нагряващо се на спиртна лампа или голяма свещ, препоръчителни са разбира се металните вилици от неръждаема стомана. При липса на достатъчно метални вилици, някои фенове на фондюто проявяват креативност и  прибягват до употребата на дървени шишчета от бамбук главно за месо. А за тези, които искат да изненадат приятно своите гости, предлагат се също специални вилици със светещи LED дръжки.

Фондюто с олио може да се консумира също с месни кюфтенца.  За тяхното потапяне в мазнината са предназначени специални цедки с дръжки от неръждаем метал със мрежа. Те се предлагат в различни размери в зависимост от големината на нашия съд за фондю с мазнина. Ако не разполагаме с такава цедка, можем да използваме за целта голяма метална лъжица с дупки.

Правила на приготвяне и консумация

Също така, когато готвим фондю със сирене, много е важно температурата на сместта да се поддържа постоянно чрез непрекъснато бъркане. Сместта от сирена не трябва да е нито много гъста, нито много рядка. Освен така не трябва да е твърде студена, защото сиренето ще се втвърди и не трябва да е и твърде гореща, тъй като в противен случай ще загори.

Горещо фондю на маса | Ресторант Фондю

Швейцарските майстори на фондю препоръчват да се бърка винаги по часовниковата стрелка, за да се поддържа еднородна смес и да не се образуват бучки. А пък когато приготвяме фондю със сирене е желателно да бъркаме с вилицата във формата на осморка, тъй като това поддържа сместа от сирена кремообразна и предотвратява сгъстяването и загарянето на сместта.

Не е желателно да се оставят твърде много вилици в какелона, тъй като това може да охлади температурата на течността. Ако разполагаме с електрическо фондю, трябва да го поставим на безопасно място на масата, така че кабелът да не пречи на никого. Трябва да подходим с особено внимание при приготвянето на фондю с мазнина или зеленчуков бульон. Важно правило е да не препълваме съда, той трябва да е наполовина на съда като може и да е 2/3 от него, с цел да се избегне опръскване с нагорещената мазнина.

Как се консумира фондю?

Има определени правила при етикета на консумация на фондю. Обикновено етикетът за консумация на фондю не позволява да се яде с дългата метална вилица за хранене, но това правило се нарушава понякога. Тя се използва само за потапяне на хапката във фондю съда, и след като се сготви се изважда и се поставя в индивидуална чиния. Този тип фондю вилица не е практична за хранене, тъй като е твърде дълга и зъбците ѝ са доста остри.

Посуда за фондю | Ресторант Фондю

Всеки човек на масата по правило трябва да изяде хапката си с помощта на обикновена къса вилица и нож. За да се избегнат изцапвания със сирене, когато потопим хапката си в сместта и я извадим, трябва да я завъртим няколко пъти или да я оцедим добре, ако сме я потопили в мазнина.

Не се приема също повторното потяпане на една и съща хапка, както и трябва да внимаваме също да не изпуснем хапката си в какелона. Когато сервираме масата за фондю вечеря например, трябва да разположим какелона или какелоните така, че всеки да има удобен достъп до него, както и да има достатъчно фондю смес за всеки. Колкото повече хора, толкова повече съдове за фондю.

За да избегнем натрупването на твърде много чинии с храна на масата при сервиране, препоръчва се да сервираме храната за фондю на етапи. Например първо да започнем с зеленчуци или плодове, след това да преминем към хляба и месата и накрая да сервираме десерт фондюто.

За швейцарците фондюто не е просто едно традиционно ястие, не представлява просто потапяне на парчета хляб в разтопено сирене. Фондю всъщност представлява цял ритуал и е повод за споделяне на приятни моменти с приятелите или семейството.

Фондю се консумира бавно като човек се наслаждава на всяка хапка, то се превръща в цяло събитие на семейната трапеза. От храна, която в миналото се е считала като просто средство за оцеляване през зимните месеци, фондю еволюира до кулинарен шедьовър и стил в готвенето и наслаждението на храната в приятна компания. Която и версия на фондю метод на приготвяне да изберем, правилно приготвеното фондю гарантира винаги приятни моменти и наслада за сетивата.