Швейцарската кухня е известна с вкусната си и питателна храна. Традицията да се приготвят прости и засищащи гозби се дължи в голяма степен на климатичните условия в Алпите.
Наред с ястията от месо и сирена обаче има и много интересни швейцарски салати. Те са свежи и апетитни и си заслужава да ги опитате, за да се убедите, че алпийската кухня не се състои само от фондю, рьощи и раклет.
Видове швейцарски салати и специфики
Салатите са част от швейцарската кухня и са много разнообразни като комбинация от продукти. Те биват не само зеленчукови, с добавка на месни или рибни продукти, а също и с макарони, яйца, гъби и др.
Салатите присъстват в ежедневното меню, но са отличен вариант и за посрещане на гости. Те са предпочитани също заради по-лесното и бързо приготвяне в сравнение с основните ястия.
Зеленчуковите салати са не само вкусни, но и много витаминозни, което ги прави предпочитани от хората, които се придържат към здравословното хранене.
За приготвянето им се използват бяло и червено зеле, краставици, домати, моркови, ряпа и репички, чушки, броколи и др. Към тях се добавят също различни ядки и подправки.
Много разпространени са и зелените салати във всичките им разновидности. Чудесен резултат се получава например от комбинацията на пресен спанак, маруля, зелен лук и сварени яйца, подправени с дресинг от винен оцет, дижонска горчица, олио по избор, чесън, майонеза, сол и черен пипер.
Интересен факт е, че швейцарските салати се приготвят както от пресни зеленчуци, така и от мариновани и задушени. Те могат да се консумират през всички сезони, а не само през лятото, когато е изобилието от зеленчуци.
Чудесен вариант за зимна салата например е комбинацията от червено зеле, моркови, червен лук и ябълки, които се задушават в масло и се подправят с кафява захар, дафинов лист, оцет, червено вино, лимонов сок, карамфил.
И този път отличните швейцарски сирена и други млечни продукти не са пренебрегнати и присъстват често в рецептите. Приятен летен вариант е салатата от краставици, домати, червена чушка, лук, крутони и настъргано твърдо сирене.
Характерно за много от швейцарските салати е, че са богати и засищащи и могат да се превърнат в основно ястие. Това в най-голяма степен се отнася за местните салати, каквато е много популярната Schweizer Wurstsalat. Тя съдържа колбас, твърдо сирене, мариновани краставички, лук и дресинг.
Може да се консумира по всякакви поводи и е едновременно вкусна, засищаща и лесна за приготвяне. Много почитатели има също салатата с гъби, бейби спанак, бекон, лук и сирене, а също салатата с червено цвекло и шунка – Sauerkrautsalat mit schinken.
Въпреки че Швейцария няма излаз на море, в страната са много консумирани рибата и рибните продукти. Затова и салатите не правят изключение. Приготвят се салати със зеленчуци, картофи и риба тон или мариновани дребни риби.
Поради влиянието от италианската кухня, в някои швейцарски региони са популярни и макаронените салати. Те обикновено се приготвят от дребна паста в съчетание със зеленчуци и дресинг.
В швейцарските салати понякога присъстват не само зеленчуци, а и плодове. Като сполучливо допълнение се използват ябълки, смокини, грозде, круши, киви, малини и др.
Важен елемент в алпийските салати е дресингът. Един примерен салатен сос съдържа оцет, олио, сол или соев сос, черен пипер, дижонска горчица и други подправки по желание.
Към дресинга често се добавя и майонеза или сметана. Свикнали сме да приемаме, че приготвянето на дресинга се състои просто в смесването на някакви продукти и подправки.
Към някои от швейцарските салати се добавя дресинг, преминал термична обработка. Такъв може да се приготви като в тиган се сложи захар, горчица, сол и ябълков оцет и се разбърква до разтварянето на захарта.
След това се добавя олио, а след свалянето от огъня се слага настърган лук и сусамено или маково семе. Сместа се оставя да се охлади добре и тогава се добавя към салатата. Комбинацията от продукти и съчетаването им с дресинга прави швейцарските салати уникални.
Не е без значение и естетическото оформление на салатите, а швейцарците умеят да ги подредят така, че веднага да събудят апетита на всички, а уникалният им вкус няма да разочарова никого.
Рецепти за швейцарски салати които можете да приготвите у дома
Schweizer Wurstsalat
Продукти:
- 300 г колбас
- 200 г Ементалер
- 100 г мариновани краставички
- 1-2 глави лук
За дресинга:
- 3 супени лъжици оцет
- 3 супени лъжици вода
- 4 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжичка сол
- смлян черен или бял пипер
Начин на приготвяне
Първо нарежете колбаса на филийки, а след това на фини ивици. Сиренето и краставицата също се нарязват на ивици, а лукът се реже на тънки пръстени.
Пригответе дресинг от оцет, вода, олио или зехтин, сол и пипер. Залейте продуктите с дресинга, разбъркайте и оставете за около час да се овкусят. След това сервирайте като може да украсите с листа от зелена салата, пресен домат, репички, варени яйца и др.
Салата с макарони
Продукти:
- 100 г макарони по избор
- 1 червена чушка
- 1 малка глава лук
- половин краставица
- 1 домат
- 30 г кашкавал
За дресинга:
- 1-2 ч.л. винен оцет
- 1 с.л. вода
- 1. с. л. соев сос
- 2 с. л. олио
- черен пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне
Сваряваме макароните в подсолена вода, като внимаваме да не ги разварим. След като ги свалим от котлона, ги измиваме със студена вода. Приготвяме дресинга като разбъркваме оцета, водата олиото и соевия сос и подправяме с черен пипер.
Нарязваме краставицата на колелца, а домата – на кубчета. Лукът нарязваме на тънки полумесеци. Заливаме зеленчуците с дресинга и оставяме да се мариноват 20-30 минути. След това размесваме с макароните и може да гарнираме с настърган кашкавал и магданоз.
Салата с риба тон
Продукти:
- 1 консерва риба тон в собствен сос
- 1/2 лимон
- 1 ч. л. сол
- 10 с. л. зехтин
- 2 варени яйца
- 1 малка глава кромид лук
- 1 краставица
- 7-8 чери доматчета
- 1 морков
- 1 червена чушка
- листенца бейби спанак или рукола
- зелени подправки по желание
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на кръгчета или полумесеци. Варените яйца се нарязват на кръгчета. Краставицата и морковът се нарязват на тънки филийки леко по диагонал, а черитата се срязват на две.
Червената чушка се нарязва на полукръгчета. Приготвя се дресинг като лимоновият сок се разбърква добре със сол, зехтин и соса от консервата.
Нарязаните зеленчуци и зелените листа бейби спанак или рукола се подреждат в чиния и върху тях се разполага рибата тон. Салатата се полива с дресинга и се гарнира отгоре с нарязаните на шайби варени яйца и зелена подправка по избор.
Снимки: Pixabay и Unsplash