Има място в Банско, което ще ви даде усещането, че сте в Алпите. Ресторант Фондю носи духа на Швейцария с неповторимата си атмосфера и страхотна кухня. Курортният град предлага кулинарно преживяване, каквото трудно ще откриете на друго място у нас. Обстановката е предразполагаща, а храната е с истински швейцарски вкус.
Уютна обстановка в алпийски стил
Ако посетите Банско ще се изненадате приятно от възможността да се насладите и на истинска алпийска кухня. Луксозният ресторант Фондю посреща гостите с елегантна обстановка и изискана кухня. Той е единствен по рода си в известния български планински курорт и се намира в петзвездния апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. Тук можете да си поръчате някои от най-известните швейцарски специалитети като прочутите фондю и раклет.
Интериорът на заведението е издържан изцяло в алпийски стил, което го отличава от останалите ресторанти в Банско. Стените са с ламперия от масивен термобор, подовата настилка е от термоясен, а таванът е изработен от красиво орнаментирано дърво, което създава неповторима атмосфера.
Правилно подбраното дискретно осветление действа успокояващо, а стенните аплици са с декоративни еленски рога. Усещането за планински уют се подсилва от камина, облицована с декоративни бели тухли. Тя е украсена със скулптура на еленска глава.
Удобство за гостите е, че ресторантът е разделен на различни зони с декоративни паравани със стилизирани швейцарски мотиви. Преградите между отделните сепарета са украсени с дърворезби на елен, а масите и местата за сядане са с автентичен дизайн.
Въпреки че някои от известните швейцарски специалитети се приготвят директно пред гостите, не се усеща кухненска миризма, защото над всяка маса има абсорбатор, който се спуска, докато се готвят ястията и след това отново се прибира към тавана.
Атракция на заведението е зоната за шоу кукинг, която дава възможност за наблюдаване на технологичния процес. За любителите на висококачествени напитки е на разположение винен бар. Перфектното обслужване спомага за отличното прекарване в ресторант Фондю.
Световноизвестни швейцарски специалитети в менюто на ресторант Фондю
Акцент в менюто на алпийския ресторант в Банско, разбира се, е най-известното швейцарско блюдо – Фондю със сирена. Ястието се приготвя от няколко вида сирена, които се разтапят на бавен огън. За целта се използва специален съд, наречен какелон. В него се поставят сирената, към които се добавя малко бяло вино, а като подправки обикновено се използват чесън, индийско орехче и черен пипер.
Традиционно се комбинират между два и пет вида сирена, а най-често използваните са Gruyere, Emmental, Vacherin и Fribourgeois, Raclette и Appenzeller. Швейцарското фондю определено има и социална функция, тъй като предразполага хората да си общуват около масата, на която е поставен съдът за готвене. След като се разтопят сирената, късчета хляб се потапят в ароматната гореща смес със специална тризъба вилица с дълга дръжка.
В ресторант Фондю се предлагат различни комбинации от сирена, така че всеки да избере според своя вкус. В менюто има Класическо фондю със сирена вашрен и грюйер с добавка на бяло вино. Специално внимание заслужава Фондю Лъки Банско със сирена франш конте, ементал гран крю, конте и бофор. Другите комбинации са: Фондю със сирена ементал и пармезан, Фондю със сирена грюйер и ементал и Фондю със сирене апенцелер и бяло вино.
В какелона ястието се поддържа топло през цялото време на храненето. Към всяка порция се сервират хапки хляб, варени картофи, туршия и мариновани лукчета. По желание можете да се поръчат и други добавки: гъби, домати конкасе, лук шалот, запържен бекон и др.
В менюто на ресторанта ще откриете и месно фондю. То се приготвя в сгорещено олио или зеленчуков бульон. Предлагат се с няколко вида меса, предварително нарязани на кубчета. Изборът е между телешко Блек Ангъс, свинско бонфиле, био пилешко филе. Към фондюто се предлагат гарнитури от задушени броколи, карфиол, моркови, аспержи и кисели краставички и др.
Друга разновидност на швейцарския специалитет е Фондю с риба и морски дарове, като изборът е между филе от сьомга, октопод или кралски скариди.
В ресторант Фондю можете да опитате и друго класическо швейцарско ястие. Известният Раклет представлява разтопено сирене, което се сервира най-често с варени картофи. За целта парчета от сирене Раклет се разтапят върху плочата на специален електрически грил.
Подобно на фондю, раклетът се приготвя направо на масата пред очите на хората около нея и създава празнична атмосфера. Обикновено се сервира с препечен хляб, варени картофи и колбаси. Омекналото сирене се остъргва направо в чинията върху варените картофи.
В швейцарския ресторант можете да си поръчате също Телешки бургер със сирене раклет. Той се приготвя от дърпано телешко месо Black Angus, пушена панчета, кисели краставички, сирене раклет и майонеза, гарнирани с пържени картофи и микс от салатки.
Друго швейцарско блюдо, което можете да опитате, са известните швейцарски рьощи. Те се приготвят от настъргани картофи и могат да се консумират както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура. В ресторанта се предлага Пушена сьомга с рьощи и сирене апенцелер с добавка на червен лук и кисели краставички, а тази с комбинация със сигурност си струва да бъда опитана.
В ресторант Фондю можете да си хапнете и апетитно ястие с месо по алпийски на гореща плоча. Можете да избирате между Телешко бонфиле Блек Ангъс, Свинско бонфиле, Био пилешко филе, Еленско бонфиле, Домашни телешки наденички Блек Ангъс или Агнешни котлети с билкова коричка.
За предястие или просто за мезе в ресторанта може да си вземете Микс от швейцарски и италиански колбаси, сервирани с хрупкави гризини или Микс от швейцарски и български сирена, сервирани със сладко от смокини и гризини.
Десерти с алпийски вкус
Дори и десертът ви в швейцарския ресторант в Банско може да е фондю, при това се предлагат няколко варианта – с млечен, бял или черен шоколад. Интересно предложение е Фондю с бял шоколад, карамел и сол. Всяко шоколадово фондю в заведението се сервира с кубчета от кекс, ролца от палачинка и гофрета, а като добавки можете да си поръчате още ягоди, ананас, банан и маршмелоу.
Много вкусен е и Алпийският сладкиш Крокан. Той се поднася със сметана, пресни малини, боровинки и млечен шоколад.
Препоръчваме ви също Меренг с ягоди и двоен сос Грюер. Този десерт представлява домашни целувки в комбинация с пресни ягоди, млечен шоколад и сос от сметана и сирене Грюер.
За подслаждане се предлага още вкусен Ябълков тарт Татен, поднесен с топка домашен сладолед.
Снимки: fondue.bg