Гастрономическите предпочитания в Алпите са многостранни и разнообразни, каквито са и културата и традициите на региона. Хората в Швейцария, Италия, Германия и Франция имат уникални кулинарни предпочитания, характерни за отделните райони, но същевременно имат и много общи неща в кухните си.
Едно от свързващите звена е, че в суровите климатични условия на планината храната е много питателна, а в тази характеристика отлично се вписват ястията от кайма.
Сред най известните от тях са :
- Ghackets Und Hörnli
- Minced veal bellevoir
- горчичени кюфтета и др.
Горчичени кюфтета с картофен Stampf
Необходими продукти за кюфтетата:
- 600 г свинско кайма или смес
- 50 г пушен бекон
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка горчица
- 3 супени лъжици галета
- 1 супена лъжица семена от копър
- 1 лук шалот
- 1 скилидка чесън
- сол
- черен пипер
- зехтин
За горчичения сос са необходими – телешки бульон, сметана, картофено нишесте, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне
Нарежете бекона на дребни кубчета. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Загрейте тиган на умерен огън и запържете бекона в 1 супена лъжица зехтин, докато стане хрупкав, след което го извадете от тигана и оставете да се охлади.
Задушете лука и чесъна в същата мазнина на слаб огън за 1 минута, извадете и оставете за кратко да се охладят. Избършете тигана с кухненска хартия и препечете за кратко семената от копър в него, докато започнат да разнасят уханието си. Поставете семената от копър на дъска и ги нарежете или стрийте възможно най-ситно.
Поставете каймата в купа и добавете яйцето, галетата, горчицата, бекона и луково-чесновата смес и подправете с черен пипер, а ако има нужда и със сол. Размесете добре и оформете топчета от каймата.
Пригответе купа с вода и навлажнете ръцете си, преди да оформите топките. Те трябва да са малко по-малки от топката за тенис на маса.
Поставете на котлона голям тиган и го оставете да се нагорещи на умерен огън. Изсипете малко зехтин в тигана и изпържете топките за кратко от всички страни, след това намалете огъня и продължете да пържите още няколко минути, докато се приготвят напълно.
Веднага след като топчетата са готови, извадете ги от тигана и ги оставете настрана, докато са още топли. В същия тиган можете да си приготвите и горчичен сос за кюфтетата.
Повишете отново котлона до умерен огън, изсипете телешки бульон в тигана и с помощта на стъргалка отделете остатъците от пърженето на дъното. Добавете сметана и зърнеста горчица, разбъркайте добре и оставете да заври.
Поставете котлона на слаб огън и оставете соса да къкри за 3-4 минути. Ако харесвате соса малко по-плътен, разтворете малко царевично нишесте с 2 супени лъжици вода и добавете към соса, като разбъркате добре.
Подправете соса със сол и черен пипер и отново поставете кюфтетата в него, за да се овкусят добре. Обърнете топките 2-3 пъти в соса. Сервирайте с Картофен Stampf и по желание със задушен грах.
Как се приготвя Картофен Stampf за гарнитура?
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 кг картофи
- сол
- прясно мляко
- краве масло
- бял пипер (желателно прясно смлян)
- индийско орехче
Начин на приготвяне
Обелете, изплакнете и нарежете на едри кубчета картофите. Сварете ги в подсолена вода за около 20 минути. Изцедете водата от сварените картофи.
Загрейте млякото и маслото в голяма тенджера. Прехвърлете картофите в горещото мляко и с помощта на ръчна преса за картофи или с дървена лъжица разбъркайте всичко добре.
Не ползвайте пасатор или миксер, за да не стане пюрето лепкаво. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и пазете на топло до сервиране. По желание поръсете малко червен пипер върху готовото пюре.
Има различни варианти за добавяне на допълнителни вкусове или аромати, например трюфелово масло или песто. По желание може да добавите половин чаша бита сметана в пюрето. Можете също да поръсите 20 г печени кедрови ядки върху картофения Stampf.
Ghackets Und Hörnli
Ghackets Und Hörnli или иначе казано кайма с макарони, допълнени с ябълково пюре, са сред най-известните и популярни швейцарски ястия за ежедневието. Тази кулинарна класика се приготвя бързо и лесно и често се сервира в алпийските домове. Друго предимство на ястието е, че е евтино.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- масло за пържене
- 1 лук, нарязан на ситно
- 1 морков, нарязан на кубчета
- целина, нарязана на кубчета
- 3 с. л. доматено пюре
- 250 мл. червено вино
- 200 мл. месен бульон
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 дафинов лист
- листа от мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- 500 г макарони
Начин на приготвяне
Загрейте маслото в тиган. Запържете каймата за около 3 минути и я извадете.
Задушете за кратко лука, морковите и целината в същия тиган, загрейте за малко при тях и доматеното пюре. Налейте виното и бульона, добавете червения пипер, дафиновия лист и запърженото месо. Оставете соса да заври, покрийте и оставете да къкри за около 30 минути. Добавете мащерката, подправете соса.
Пригответе макароните в подсолена вода, докато станат al dente, отцедете ги и сервирайте с приготвената кайма. Подходящо допълнение към ястието е ябълково пюре и настъргано сирене.
Minced veal bellevoir
Мляното телешко bellevoir е едно от любимите национални ястия на Швейцария. Швейцарските месари продават телешкото месо за това ястие вече смляно, като го мелят в специални машини, които го изкарват направо на ленти с определена ширина.
Необходими продукти:
- 3-4 телешки котлета или смляна телешка кайма
- 6 супени лъжици масло
- 3 супени лъжици нарязан лук шалот
- 1/4 чаша ракия
- 1/4 чаша брашно
- Сол на вкус
- Смлян бял пипер
- 1 1/3 чаши сухо бяло вино, предварително загрято
- 1 чаша сметана
- 1 супена лъжица накълцан магданоз
Начин на приготвяне
Можете да приготвите швейцарския специалитет от смляно или накълцано телешко месо. Ако сами си приготвяте каймата, отстранете предварително тлъстините, ако има такива.
Запържете нарязания на дребно лук за около 3 минути или докато стане златист. Добавете в тигана смляното телешко месо. Гответе при непрекъснато разбъркване в продължение на 2 минути. Полейте с ракията, за да фламбирате, а когато пламъкът затихне, поръсете брашното върху телешкото месо. Разбъркайте и поръсете солта и черния пипер.
Добавете горещото вино и загрятата сметана. Гответе на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато сместа стигне точно до точката на кипене и се сгъсти. Поръсете готовото за сервиране месо с накълцан магданоз и сервирайте блюдото веднага горещо.
Ястието трябва да се приготви бързо и непосредствено преди сервиране, в противен случай месото ще се втвърди.