Закуската е важна и не бива да се пропуска, но в Алпите това правило важи в двойна степен. За да имат енергия планинците, а скиорите да имат сили по пистите, на първото хранене за деня трябва да се обръща специално внимание.
Закуските в Швейцария обикновено са подобни на тези в съседните алпийски страни – Германия, Франция, Австрия или Италия. В същото време понятието традиционна закуска в различните кътчета на Алпите включва известно разнообразие и местни традиции.
Швейцария – родината на мюслито
Много хора смятат, че в Швейцария започват деня с хляб и кашкавал, защото и двете храни са на почит в алпийската държава. Това не е съвсем така, защото швейцарците обичат да ядат здравословна и прясно приготвена храна, а мюслито е прекрасно швейцарско изобретение. Така че мюсли с лате макиато е предпочитана закуска за мнозина.
Затова трябва да благодарим на швейцарския лекар Максимилиан Оскар Бирхер-Бренер, който измислил тази здравословна храна през далечната 1900 г. Той бил убеден, че диета на основата на зърнени храни, плодове и зеленчуци, е по-добра от диета, базирана на месо и затова създава Bircher müesli за пациентите в санаториум в Цюрих.
Всъщност, първото мюсли било приготвено с пресни плодове. Мюсли по принцип е микс от овесени ядки, пресни или сушени плодове, орехи или други ядки. В купичката обикновено се добавя кисело или прясно мляко.
Може да се подслади по желание с мед. Според оригиналната рецепта, суровият овес се накисва за една нощ, за да омекне. Сега мюслито е популярна закуска не само в Швейцария, а и навсякъде по света.
Започнахме със здравословното мюсли, но това не означава, че швейцарските семейства в неделя няма да предпочетат знаменития си плетен хляб zopf с масло и домашно сладко от кайсии.
Да не забравяме също, че едно от най-известните швейцарски национални ястия – рьощи, в началото е било измислено като закуска. В исторически план rösti е традиционно ястие от кантон Берн. В началото рьощите се хапвали като засищаща закуска, като са характерни най-много за немскоговорящите кантони.
Днес това ястие от настъргани картофи с добавени растителни или животински мазнини е превзело не само цяла Швейцария, но е излязло и извън граница. Сега рьощи се сервират самостоятелно или като гарнитура към различни ястия за обяд или вечеря.
Ястието обикновено се състои само от картофи, подправени със сол и черен пипер, но в зависимост от региона към него се добавят бекон, лук, сирене, ябълка или билки. В повечето случаи рьощите се приготвят в тиган, но може да се запекат и на фурна.
Германия – питателна закуска за продуктивна работа
Много хора смятат колбасите за най-популярната немска закуска. Всъщност, истината не е точно такава, но все пак германците започват деня с доста разнообразна засищаща храна.
За тях е валидна максимата: питателна закуска за продуктивна работа. В делничните дни в Германия обикновено започват деня с кафе, хляб или кифлички, масло, няколко филийки шунка или колбаси, сладко и варени яйца.
Не е случайно, че германците обичат да казват: „Закусвай като император, обядвай като крал и вечеряй като просяк“. През почивните дни немските семейства също прибягват към закуската със зърнени храни, кисело мляко и плодове.
Италия – нещо сладко към кафето
Кафето и сладкишите са точно това, което най-често се поръчва за закуска в италианските кафенета. Пицата определено не е храна за сутринта, тя обикновено се яде за вечеря. Сутрешното кафе е неизменен ритуал за всички италианци.
По принцип те не наблягат на сериозната закуска, а най-често началото на деня се подслажда с разнообразни вкусни печива. Денят в Италия обикновено започва с еспресо, което може да бъде заменено с капучино или лате макиато, които италианците пият само до 11 часа сутринта.
Италианската закуска често се придружава от прясно изцеден сок, най-често портокалов.
Повечето италианци обичат да закусват бързо. Те се отбиват в малки кафенета на път за работа и пият кафе на бара с кроасан, който наричат Cornetto. Традиционният италиански корнет има малко по-различен вкус от френските кроасани.
Той съдържа по-малко масло, но е по-сладък и често се пече с портокалова кора. Пълнежите могат да бъдат сладко, сметана, шоколад, марципан. Италианската закуска често се допълва от biscotti, напомняща донякъде на сладки крутони. Прието е сутрин да се ядат biscotti с капучино.
Традиционните сицилиански каноли също са чест гост на масата за закуска. Прекрасните хрупкави вафлени рулца, пълни с вкусен крем са една доста засищаща закуска.
Италианската закуска може да съдържа Crostata, която представлява тарт. В Италия кростата се приготвя с шоколад, мармалад от кайсии, череши, горски плодове и друг пълнеж. Някои си подслаждат утрото с Ciambella, която представлява италиански кекс с форма на пръстен.
Тостът с капучино е друг вариант за закуска в Италия за тези, които не са любители на сладкото.
Това, което определено не се яде за закуска в Италия, е пастата, колкото и да е популярна.
Австрия – кафе с печиво и сладко
През седмицата австрийците предимно закусват с хляб или кроасани със сладко, допълнени с кафе. През почивните дни те могат да добавят по-широка гама от сирена и зърнени храни към диетата си. Интересен факт е, че хората в големите градове обикновено закусват в движение, докато в австрийските села могат да закусват и цял час.
Ако трябва да закусите рано сутрин, когато ресторантите все още са затворени, го направете като истинските австрийци – в най-близката пекарна. Всяка сутрин там се продават пресни тестени изделия и сладкиши. Можете да поръчате кафе с кифлички и да седнете на малка масичка до прозореца, за да гледате как градът се събужда.
В Австрия има и кафенета, които предлагат по-специални закуски до 12 часа. Ако имате достатъчно време и средства, можете да се насладите на здравословна закуска със сьомга или веганска закуска със салата от зелен боб и киноа, тофу на скара и хумус.
В друго кафене за закуска можете да поръчате деликатеси като домашно сладко от кайсии от долината Вахау, ръжен медено-лавандулов хляб, мед от смърч или органични яйца от свободно отглеждани пилета.
Франция – кроасан или багета към кафето
При споменаване на френска закуска веднага се сещаме за кафе с кроасан – със или без сладко.
Друга алтернатива е багета или шоколадова кифла. Жабешките бутчета и охлювите, определено не се ядат за закуска, въпреки че се използват във френската кухня.
Най-често, сутрин французите хапват тост или багети, кроасани или кифлички с шоколад. Децата предпочитат зърнени храни и горещ шоколад. Интересен факт е, че дори има статистика за това колко време отнема закуската във Франция – средно 22 минути.