Фондю със сирена
Фондю със сирена е швейцарско ястие, сервирано в общ съд (какелон или фондю пот) върху преносима печка (réchaud), загрята със спиртна лампа.
Консумира се чрез потапяне на хляб в сиренето, използвайки вилици с дълги дръжки.
Фондюто е швейцарско национално ястие, популяризирано от Швейцарския съюз на сиренето (Schweizerische Käseunion) през 30-те години на миналия век.
Интересна е историята на Фондюто.
През лятото и есента швейцарските фермери са произвеждали сирена на пити, които са складирали в стените на фермата, в специално изработени дупки за тази цел.
И след това цяла зима са се хранили с Фондю, като са използвали складираното сирене и сух хляб.
Фондюто е разпространено в Северна Америка през 60-те години на 20-ти век.
От 50-те години на миналия век насам името „фондю“ става събирателно понятие и за други ястия.