Кулинарната страна на Швейцария
Страната на острите заснежени върхове и спиращи дъха алпийски ливади и езера Швейцария има много какво да предложи по отношение на своята национална кухня. Швейцария е една страна с много лица. Смесването на различни кулинарни традиции е довело до появата на една разнообразна кухня.
Повечето от вас вероятно знаят, че Швейцария е известна със своето разнообразие от сирена, тъй като страната е водещ световен производител на млечни продукти. Сирената Ементал, Вашрен, Грюер, Апенцелер са едни от най-широко използваните швейцарски сирена.
В традиционната кухня на Швейцария преобладават семплите продукти като сирене, картофи, лук, масло. Това е така, тъй като голяма част от настоящите швейцарски специалитети са измислени от фермери за фермери. Тяхната цел е била да приготвят ястия по време на гладни времена, когато хранителните запаси са били ограничени (през зимата например), И е трябвало те да са едновременно вкусни и питателни, тъй като фермерите са извълшвали нелек физически труд и им е трябвала засищаща храна, която да вземат със себе си на полето.
Всички продукти в традиционните за Швейцария ястия са достъпни за обикновения човек и алпийските специалитети са едновременно лесни за приготвяне и носят ситост и удоволствие. Всяка област на страната си има своите обособени кулинарни традиции, който са повлияни от съседните на Швейцария страни като Германия, Франция, Италия. Едни от символичните за Швейцария храни са несъмнено Фондю, Раклет, Рьощи, както и Пастирски макарони (Alplermagronen).
Ако все още не сте опитвали автентично приготвени швейцарски гозби, то ви съветваме да не се лишавате от това страхотно кулинарно преживяване. Тук ще ви запознаем с някои традиционни швейцарски ястия, които всеки трябва да опита.
Раклет (Racklette)
Това традиционно швейцарско ястие започна да се популяризира през последните години отвъд границите на страната. То е още един зимен специалитет, който се приготвя със сирене Раклет и се среща във всички части на алпийската страна. То е едно от тези традиционни ястия на Швейцария, които всеки човек на масата си приготвя самостоятелно и представлява храна, която има сплотяващ характер, тъй като събира всички на масата.
Прави се с оригинално сирене Раклет. Сиренето се нарязва на едри парчета и се разтапя на огън или на специален домакински грил електрически уред за приготвяне на Раклет, който има към комплект индивидуални малки тигани, наречени“coupelles„ където се разтапя сиренето.
При липса на Раклет може да се ползва сирене Ементал. Разтопеното сирене може да се поръси с червен и черен пипер. След като се разтопи сиренето топлата смес се залива върху плато, сервирано с различни храни като например средни по размер варени или печени на грил с кожата картофи, корнишони, мариновани миниатюрни лукчета, вид швейцарски сушен говежд колбас Buendnerfleisch, италианско прошуто, обикновен салам или салам пеперони, френски хляб.
Раклет се сервира в комбинация със швейцарска ракия Кирш или леко бяло вино Фендан, идващо от Швейцария и дори билков чай през студените зимни месеци. Някои супермаркет вериги във Франция и други европейски страни продават комплекти за електрически Раклет грил заедно с готови нарязани парчета сирене или селекции от сушени меса, и по-специално по време на коледните празници. Някои швейцарски ресторанти организират дори Раклет вечери и партита.
Цюрихско кълцано (Zürich Geschnetzeltes)
Името на този швейцарски специалитет в буквален превод означава кълцано месо в стил Цюрих. Приготвя се от телешко месо, телешки бъбреци, масло, бяло вино, лук, сос „Демиглас”, заквасена сметана, черен пипер, лют червен пипер на прах, лимонов сок и малко брашно. Сервира се обикновено с гарнитура от гъби и рьощи, но може и с ориз, талиатели, шпецле (тип немска юфка), картофено пюре. Може да се добави към рецепатта и магданоз.
Алпийски макарони (Älplermagronen)
Това семпло и вкусно ястие има селски корени и е любима комфортна храна на швейцарците през зимните месеци. Приготвя се като се нареждат слоеве паста пене, картофи, масло и сирене Грюер и Ементал, които се запичат с нарязан на колелца отгоре карамелизиран лук и се сервира с ябълков сос, като може да се добави и канела. В астието може да се използва и друг вид паста.
Малакоф
Още едно супер лесно за приготвяне швейцарско изкушение, което също може да се определи като засищаща улична храна, която се среща най-често в региона на Западна Швейцария. Представлява пържени топчета, приготвени от брашно, настъргано сирене Грюер (може да се ползва и друг вид сирене), индийско орехче, ситно нарязан чесън, черен и бял пипер, разбити яйца, сухо бяло вино, малко количество швейцарска черешова ракия, носеща названието Кирш (черешов ликьор) и растително олио за пържене.
Малакоф се сервира с мариновани лукчета и корнишони и чаша бяло вино и се яде както за основно ястие, така и като предястие. Името му произлиза от Битката на Малакоф по време на Кримската война. Швейцарските наемни войници са приготвяли Малакоф по време на обсадата на Севастопол.
Cervelat (Сервилат)
Поради факта, че швейцарската традиционна кухня е повлияна от германските традиции, в нея се открива богато разнообразие от колбаси. Името сервелат е познато на повечето от нас, но със сигурност не всеки е чувал, че този вид салам обичан от всеки швейцарец идва от Швейцария.
Прави се от говеждо месо, свинска кожа и бекон и може да се приготви по различни начини (варен или печен на огън или барбекю). По вкус наподобява вкуса на франкфуртския колбас, но е по-къс от него, чието име е Frankfurter Wurstchen.
Името на швейцарския колбас всъщност идва от латинската дума „cerebrum“, която означава мозък, като това наименование се е ползвало през първите години след създаването му. Според кулинарна швейцарска традиция, съществуваща от векове, преди да се свари двата края на салама се разцепват, катго тази традиция преобладава и в някoи области на Германия.
Братвурст
Още един пример за тип швейцарски салам, произхождащ от региона на Германия. Този розов на цвят салам съдържа свинско, говеждо и телешко месо смлени на едро или на ситно, подправки като черен и бял пипер, риган, кимион.
Саламът има няколко разновидности по приготвяне. Името му идва от старонемската думата “brat”, която означава ситно накълцано месо, но и също идва от немския глагол braten, който означава пека или пържа на тиган.
Сервира се варен, печен на скара, а в някои случаи и суров самостоятелно, като в някои случаи към него могат да се добавят пържени или печени картофи и кисело зеле.
Кроасани с шунка
Ако пътувате из Швейцария, ще забележите, че там едни от обичайните крайпътни храни са кроасани с шунка. Не забравяйте, че Швейцария произвежда едни от най-вкусните шунки в света и съчетанието на оригинална швейцарска шунка с прясно изпечено бутер тесто е страхотно.
Meringues (целувки)
Всъщност добре познатите ни захарни целувки, познати още с названието френски меренг (French meringue), които се свързват обикновено с френската кухня, всъщност са популярен десерт в Швейцария и Италия.
За тези, които не знаят, този лек въздушен десерт се прави от разбити яйчни белтъци, захар и киселинни съставки като лимон, оцет, калиев битрат и малко сол. Добавят се аромати на ванилия, бадем и кокос. Производителите на целувки добавят към сместа също царевично нишесте и желатин.
Крехката хрупкава структура на тези сладки в домашни условия се постига при бавно печене на 180-200 °C. Сервират се със сметанов крем или la Gruyère cream.
Историята, свързана с появата на целувките е наистина интригуваща. Били са измислени в швейцарското село Меринген от готвач на име Гаспарини в края на 17-ти и началото на 18-ти век.