Site icon Ресторант Фондю

Най-популярните летни ястия в Швейцария

Лятото е един от най-подходящите моменти от годината да посетим планината. На каква кухня да заложим през този сезон? Живописните гледки и разходка сред природата се съчетават прекрасно с изискана кулинария от страната на планинските курорти, Швейцария.

Едно традиционно меню, предложено в гурме ресторант, може да ви накара да се почувствате като в Алпите, дори и да прекарвате лятната си отпуска в Пирин планина. Какво да изберем от богатото меню на алпийската кухня? Даваме ви някои идеи за свежо хапване в швейцарския ресторант през летния сезон, както и някои лесни рецепти, които можете да опитате да приготвите и сами у дома.

 

Основни ястия

През лятото често търсим по-леката храна, която да не ни тежи в жегите. Същевременно, планинските преходи ни изразходват доста голямо количество енергия. Затова имаме нужда от ястия, които засищат добре, без обаче да натоварват метаболизма.

Едно от основните правила при добрата швейцарска кухня е използването само на свежи, био продукти. За предпочитане е, разбира се, да се снабдите с истински, оригинални продукти от Швейцария. Четете внимателно етикетите на различните храни, защото те могат да ви помогнат да се ориентирате по отношение на произхода им.

Капун

„Капун“ е типично за страната ястие, нещо подобно на българските сарми. Това са листа от манголд, завити на малки рулца с тесто и кайма.

Рибни деликатеси

Лятото навсякъде е време за риба и морски дарове. Швейцария няма излаз на море, но 6% от сладководните дебити на континента се намират там. Същевременно, соленоводни риби се внасят от съседните страни. Една от класическите рецепти на Алпите е пушената сьомга с билки върху леща.

 „Холера“

Във времето на страшната епидемия, от холерата е вилняла в Швейцария през първата половина на ХХ век. По това време хората в страната не можели да си позволят да излизат често за продукти, тъй като рискували да се заразят със страшната болест.

По тази причина те започнали да готвят нещо като солен тарт, използвайки остатъците от продукти като гъби, картофи, лук, сирена, бекон. Това е било характерно най-вече за региона на Вале, където днес „холера“ е името на една от традиционните храни. Интересно е да отбележим, че оригиналната рецепта за ястието е съдържала и ябълки.

Фондю с риба

Едно от традиционните ястия, с които Швейцария е популярна, това е фондюто. Вместо по-тежките варианти с телешко и свинско, през лятото опитайте фондю с олио и риба. То е много по-освежаващо и си подхожда с разхлаждащи питиета като светли вина.

Начин на приготвяне: поставете вода с няколко капки зехтин или олио в съда за фондю. Когато водата заври, прибавете към нея късовете риба и намалете температурата до минимум. С помощта на специалните дълги вилички от комплекта можете да си боцкате залъци сух хляб.

 

Ястия с швейцарски сирена

Класическо фондю със сирена

Другият вариант за фондю е да заложите на класиката и да се почерпите с микс чудни миризливи швейцарски сирена, разтопени във вино. Навремето това е било начинът за жителите на Алпите да изконсумират остатъците от сирене и късовете сух хляб.

Не забравяйте да подбирате възможно най-твърдите сирена. Можете да използвате, например апенцелер, грюйер, пармезан, ементал, франш конте, бофор и др. Обикновено за фондю със сирена се използва бяло вино.

Начинът на приготвяне на фондюто със сирена е подобен на това с риба. Просто загрейте чаша вино и разтопете в нея различните видове сирене, нарязано на кубчета.

Един екстравагантен начин да подходим към ястието е да топим в сместа парчета круша вместо хляб. Други пък избират да сложат вместо вино, като марината в ястието, малко бира или например ликьор кирш от вишни.

Раклет

Сирене раклет е още една специална рецепта, подобна на фондюто. Тя може да се приготви в същия съд, а също и на скара или грил тиган.

Тартифлет

Тартифлет е ястие, което представлява нещо като швейцарски прочит на гювече. Разтопено сирене с бекон, сметана, картофи или вегетариански тартифлет с четири сирена. Звучи божествено, защото е такова! Това ястие върви с едно от любимите питиета на швейцарците, бирата.

Рьощи

Това ястие се приготвя от картофи. Оригиналната рецепта идва от кантона Берн в Швейцария, а в последните години набра популярност в целия свят. Традиционно в миналото то се е сервирало най-често за закуска, но днес вече е прието като подходящо за всяко време от денонощието.

 

Вегетариански предложения

Любителите на растителните ястия могат да опитат полента – нещо подобно на тукашната мамалига (качамак).

 

Салати

Швейцарците обикновено похапват салатата като гарнитура към основното ястие. Техните рецепти за салата не са съвсем „леки“ и „веган“. Една от популярните рецепти, които можете да опитате, е савойската салата с късчета бекон, варено яйце и, разбира се, сирене. Това е нещо като шопската салата в района на Савойските Алпи.

В някои вариации на летни алпийски салати сиренето е козе, а в други може да е реблошон (сирене, което се прави от сурово краве мляко). Може да опитате и салати с листа от манголд, който е нещо като националния зеленчук. Лятото е сезонът на билките, така че няма да сбъркате в избора си, независимо на какво ще се спрете.

 

Неустоимите алпийски десерти

Фондю с шоколад

Славата на швейцарския шоколад се носи по цялото земно кълбо и има защо. Това е родината на млечния шоколад, както и на някои от най-изкусните майстори шоколатиери. Затова и шоколадовото фондю е любимо не само на децата, фондюто с шоколад е една от сладките емблеми на алпийския регион. Можете да го хапвате с парченца кекс, палачинки, курабийки, маршмелоу бонбони и какви ли не други вкусни лакомства, дори солети.

Плодови тартове

През лятото швейцарските домакини приготвят тартове с плодовете, които имат под ръка. Тук ние можем някои от тях на пазара и в супермаркета – като например къпини, боровинки. В краен случай можете да използвате и замразени плодове. Гарнирайте със свежа бита сметана.

Алпийски домашен сладолед

Много вероятно е да получите топка пухкав млечен сладолед заедно със своя тарт или кроасан. Той е предпочитана десертна гарнитура за швейцарците. Ако по някаква причина не сте успели досега да го опитате, със сигурност поправете тази грешка. Като топинг можете да използвате малко крокан или сироп, украсете с няколко свежи плодчета.

 

 

Exit mobile version