Site icon Ресторант Фондю

Швейцарският хляб – с какво се отличава

Хлябът е на голяма почит в Швейцария и всеки регион и град се гордее със свои уникални тестени изделия. Разнообразието на хлебни продукти в алпийската страна е впечатляващо. Швейцарските пекарни произвеждат над 350 вида тестени изделия. 

Традицията на хлебопроизводството идва от незапомнени времена, а майсторлъкът и рецептите са усъвършенствани през вековете, за да възхищават днес местното население и туристите със съвършения си вкус.

Характерни особености на швейцарските хлябове

Печенето на хляб по швейцарските земи датира от няколко хилядолетия. Археологическите находки сочат, че още през 3530 г. пр. н. е. на територията на съвременна Швейцария хората смилали брашно и пекли питки върху горещи камъни. В музея в Цюрих можете да видите хляб, който е на 6000 години. 

Първите пекарни се появяват в манастирите през Средновековието. С развитието на градовете и увеличаването на населението нуждата от хляб започва да нараства и тогава се отварят пекарни, които започват да снабдяват местните жители с хлебни изделия. Сега в страната има около 3300 промишлени и частни пекарни.

Местните видове хляб са обект на гордост за швейцарците. Разновидностите във всеки кантон се отличават по съставките, технологията и формата си, но едновременно с това има нещо общо, характерно за всички. И това е хрупкавата коричка, която може да е тънка или дебела, набраздена или гладка. 

Уникалния вкус на швейцарските хлябове се дължи и на високото качество на продуктите, използвани от пекарите. Миризмата на пресен хляб навява мисли за домашен уют в красиви алпийски къщи.

За уважението на швейцарците към насъщния говорят многото легенди, стихове и поговорки, посветени на него. Друг интересен факт е, че швейцарците, за разлика от повечето хора по света, не смятат, че хлябът не може да бъде диетичен продукт. 

Те дори са измислили т. нар. Хлебна диета. Тя залага основно на хлебни изделия от пълнозърнесто и многозърнесто брашно, които имат високо съдържание на полезни вещества. 

Може да ви прозвучи странно, но този диетичен режим има за цел да намали калоричността на приеманата храна. Филийките могат да се комбинират с нискомаслена извара и други млечнокисели продукти, както и с нетлъсто месо. 

Може да хапвате още плодове и зеленчуци и да пиете чай. Предимства на швейцарската хлебна диета е, че е полезна, евтина и лесна за изпълнение навсякъде. 

Асортиментът на швейцарски хлебни изделия е толкова богат, че всеки ден в годината може да опитвате различен вид. Сред най-разпространените видове са:

 

Плетен хляб Zopf

Това е един от най-разпознаваемите швейцарски хлябове. Произхожда от немскоговорящия кантон Берн, но е много популярен в цялата алпийска държава. Най-характерното за Zopf е, че прилича на клас пшеница, а името му на немски означава плитка. 

Видът му е ефектен и се смята за обреден хляб. Според легендата, произходът му се свързва със стар обичай, при който вдовиците, когато се разделят с починалия си съпруг, трябвало да погребват отрязаната си плитка с него. Но с времето в тази традиция са настъпили промени и функцията на тази коса започнала да се изпълнява от хляба, който е известен в Швейцария от средата на 15 век. 

За да си приготвите този уникален швейцарски хляб ви трябват:

За да получите характерната „плитка“, след като замесите тестото, трябва да го разделите на 2, 3 или 4 части. От всяка се прави тънка „наденичка“ и се сплитат. Хлябът се оставя да втаса и преди да се метне в горещата фурна се маже с жълтък.

Ето и една рецепта за Zopf, с която може да разнообразите домашното си празнично меню:

Продукти:

Приготвяне:

Ако сте разделили на 3 части, тогава методът за плетене е добре известен, ако сте разделили тестото на 2 части, можете чрез усукване да направите плитка. След като се оформи тестото, оставете го да престои 2 часа. 

След това разбийте яйцето и отделете жълтъка от белтъка. Намажете плитката с жълтък и поставете в гореща фурна на 200 градуса. След около 30-40 минути румената швейцарска плитка е готова.


Базелски Basler brot

Родното място на този интересен с формата си „двоен“ хляб е Базел, но той е харесван в цяла Швейцария. Казват за него, че характеризира единството на града и провинцията – Базел-щат и Базел-ланд. Не се знае откога се прави Basler Brot, а рецептата за него се появява за първи път в списание през 1944 година. 

В Швейцария предпочитат хлябът да се чупи, а не да се реже, което е удобно в този случай. Кората на Basler brot е тънка и хрупкава, а вътрешността му е пореста. За замесването на тестото може да се използва както пшенично, така и ръжено брашно. 

Най-важното е да спазите „двойната“ форма. Тя се получава като се оформят две овални хлебчета, които в тавата се разполагат близо едно до друго и така се слепват при печенето. Характерно за хляба е, че се пече при висока температура.

Швейцарски селски хляб 

Любителите на натуралните аромати и вкусове още с първата хапка ще се влюбят в него. Комбинацията е от няколко текстури – умерено дебела кора, мека средичка с плодова нотка и хрупкави орехи, съчетани със сладки стафиди. Видът му е малко груб и несъвършен и не прилича на изваден от поточната линия, което му придава допълнителен чар. 

Може да го хапвате с бучка масло, със зехтин или с хубаво сирене. Феновете на сладкото пък могат да го намажат с мед. 

Приготвянето на този хляб е много просто и има различни варианти – със или без стафиди, ядки или други плодове. Основната характеристика на селския хляб е използването на естествена закваска, която се приготвя във вода от накиснати стафиди. Именно тя осигурява отлично втасване на хляба, както и неговия ненадминат вкус и аромат. 

За да приготвите закваската, е неоходимо да накиснете стафидите във вода 5-6 дни преди да изпечете хляба. Покрийте съда с капак и оставете при стайна температура – за предпочитане 24-26°С. Ако течността прави мехурчета и излъчва сладникава миризма, това показва активността на естествената мая, следователно можете да започнете да приготвяте тестото. 

 

Цюрихски Bretzel

И Цюрих е дал своя принос за разнообразието на тестени изделия в Швейцария. Класическият цюрихски Bretzel е любим на всички швейцарци, а туристите не пропускат да го опитат. Това не е точно хляб, но става за правене на сандвичи. 

Всъщност бретцелите са гевречета, но те не служат само закуска, а са и добро мезе за бира. От тях може да направите хубави сандвичи, като ги разрежете напречно и намажете с масло, върху което да сложите сирене или шунка. След това двете части се захлупват и се получава нещо много вкусно.

Бретцелите са много видове, като могат да са с плънка или без, посипани със сол или семена. 

Рецептата включва съвсем прости продукти:

След като се замеси стегнато тесто, от него се оформя тънка „наденичка“, която се реже на 6 парчета по около 40 см. Най-трудно е да се получи характерния вид на бретцелите. 

Вече оформени те се оставят за десетина минути под кърпа. Налива се вода в тенджерка, в която ще се варят. Добавя се сода и веднага след като водата кипне се пуска всеки бретцел за 30 около секунди. 

След това се поставя хартия за печене и се оставя да се охлади. Бретцелите се поръсват с едра сол, семена или други подправки и се поставят в загрята фурна. Пекат се около 20 минути.

Exit mobile version