Алпийската кухня е много питателна, като кулинарните традиции в Швейцария са се оформяли под влиянието на съседните държави и на тежките климатични условия в планината.
Въпреки отлично развитото животновъдство обаче, месото не е задължително за домашното меню. Затова в швейцарската кухня може да откриете много вкусни ястия, които ще допаднат на вегетарианците и веганите.
Кои швейцарски специалитети са подходящи за вегетарианци и вегани?
Швейцарците се гордеят, че националната им кухня е не само вкусна, а и полезна. Сред основните продукти, които използват, са зеленчуците – зеле, спанак, моркови, а също бобови храни и ориз.
Картофите също са чест гост в кухните. Сред най-популярните швейцарски блюда например са картофените рьощи.
На особена почит са млякото и млечните продукти. Не е случайно, че две емблематични швейцарски ястия се приготвят на основата на сирене. Това са фондю и раклет, като общото между тях е, че представляват разтопени сирена.
В Швейцария е силно развито хлебопекарството. Предлага се голямо разнообразие от хлябове, които се правят от висококачествени местни брашна. Някои от тестените изделия могат да се хапват и като самостоятелни закуски, какъвто е случаят с прочутия цюрихски брецел.
Тъй като млякото, хлябът и сирената са сред най-разпространените храни в Алпите, не е изненадващо, че швейцарците са ги включили в лесна и апетитна млечна супа.
Основните продукти за нея са прясно мляко, жълтъци и сух бял хляб, към които трябва да добавите краве масло и настърган кашкавал. Маслото се разтапя и в него се запържват леко ивици хляб, които се слагат в супник. Топлото мляко се овкусява със сол и малко захар и към него постепенно се прибавят разбитите жълтъци.
Когато започне да се сгъстява, тази смес се излива върху хляба в супника или в отделни купички. Накрая се поръсва с настърган кашкавал. Просто и вкусно, нали?
Алпийските фермерски макарони Älplermagronen са още едно швейцарско блюдо, подходящо за вегетарианци. При това може да се яде както на закуска, така и за обяд или вечеря.
Приготвянето му е съвсем лесно. Редят се слоеве варени макарони, картофи и сирене, които се заливат със сметана и се поръсват с карамелизиран лук. Älplermagronen се пече във фурна и се сервира с ябълков сос.
Фондю
Фондю (Fondue) представлява качествено швейцарско сирене, разтопено бавно на слаб огън. За произхода на любимото ястие на планинците има две легенди.
Според първата, местни овчари вземали със себе си за ядене в планината само хляб и сирене. Е, носили си и вино за сгряване. Тъй като сиренето било твърдо, на някой изобретателен пастир му хрумнало да го разтопи в тенджера на огън, като му добави и вино.
Получила се ароматна гореща смес, в която овчарите потапяли парчета от хляба си. Има и друга история, в която участва монах на име Вакаринус, а случката е от 13 век. Веднъж по време на Великия пост Вакаринус решил да заобиколи забраната за ядене на сирене.
Хитрият монах загрява твърдия продукт, докато придобие течна консистенция и го представя като супа от сирене. Другите монаси дълго спорили доколко това ястие е различно от забраненото, но накрая лакомията взела връх и допуснали яденето му през пости.
Това са легенди, на които можете да вярвате или не. Безспорен е фактът, че днес националното швейцарско блюдо е влязло в световната кулинарна съкровищница.
На какво се дължи неговата слава? За да се получи перфектно фондю, ви трябват много качествени сирена, като обикновено се използват от два до пет вида.
Има различни комбинации, като една от често използваните включва Ементал и Грюйер. Те се разтапят с добавка на бяло вино, а за съвършен вкус се капва и малко ароматна черешова ракия Kirsch. За фондю се използват още сирената Гауда, Фрибуржоа, Апенцелер, Камамбер и др. Да се снабдите с подходящите продукти обаче не е достатъчно.
Трябва да имате подходящи съдове и прибори. Фондю се приготвя в специален съд – какелон, който се поставя направо на масата.
Вилиците също са специални. Те са с кръгла дръжка и три зъба. С тях всички около масата топят късчета хляб в божествено ухаещите разтопени сирена. А който иска да похапне нещо сладко, може да пробва вариант на фондю с шоколад.
Раклет
Raclette също се приготвя на масата и отново с участието на швейцарски сирена. Също като фондюто, той събира хората около трапезата в мразовитите зимни вечери.
Сиренето, което също се нарича Раклет, се затопля от едната страна и разтопената му част се изстъргва с шпатула направо в чинията, в която преди това са сложени варени картофи и мариновани краставички.
Използваното сирене е с високо съдържание на мазнини, което позволява бързото му разтопяване, така че структурата му да стане кремообразна. За улеснение сега за приготвянето му се използва специален уред, който също е наречен Раклет. Той се състои от електрически грил и нагреваема плоча.
Рьощи
Rösti е много просто и много вкусно картофено ястие. За авторството му претендират три алпийски държави – Швейцария, Германия и Австрия. Швейцарците обаче са убедени, че апетитните рьощи произхождат от кантона Берн.
В трите алпийски държави еднакво обичат картофеното блюдо, но има известни различия при приготвянето му. Първата разлика е, че рьощи могат да се правят както от варени, така и от сурови картофи.
Формата им може да е овална или кръгла, големината също може да е различна – колкото целия тиган или като шницели. Освен това може да са пържени или печени.
Рьощи се приготвят като първо се настържат сурови или варени картофи.
Към тях може да се добавят различни продукти:
- сирене
- сметана
- мляко
- праз лук или кромид
Използват се подправки, като може да се добавят дори ябълки. Ястието изглежда ефектно, когато преди сервирането се постави пържено яйце отгоре.
Цюрихски брецел
Ето нещо, което може да се хапва от вегетарианци и вегани по всяко време. Като стане дума за швейцарски тестените изделия няма как да не споменем класическия цюрихски Бретцел.
Може да се приготвя с плънка или без плънка, посипан със сол или със семена. Приготвя се стегнато тесто от брашно, малко захар, масло (за веганите с растителна мазнина) сол и мая.
От тестото се оформя „наденица“, която се реже на 6 парчета по около 40 см. Те се завиват по специфичен начин, за да се придаде характерната форма на „гевречетата”.
После се варят във вода със сода за кратко. След като се охладят, се посипват със сол или семена и се пекат. Швейцарските брецели са отлична закуска или мезе за бирата. От тях можете да направите чудесен сандвич, като ги разрежете напречно, намажете с масло и сложите сирене между двете половинки.