Швейцария в исторически план е земя на фермери и затова по традиция швейцарските ястия са прости и питателни. Наред с прочутите си сирена, алпийците много обичат да хапват месо, което е подходящо за суровия планински климат.
Според национално проучване на храненето MenuCH, швейцарците изяждат средно по 780 г месо на седмица, което, както и да го погледнете, си е сериозно постижение. Количеството е различно при двата пола. Мъжете хапват 980 г, а жените „само“ 570, сочат данните от проучването.
Месото в швейцарската кухня е толкова изобилно и вкусно, че ако посетите алпийската страна, няма опасност да станете вегетарианец, освен ако не ви тегли много към зеленчуците.
Какво месо се приготвя и защо качеството му е много високо?
Най-популярните меса в Швейцария са:
- говеждо,
- свинско,
- пилешко,
- пуешко.
- Много популярни са и месните продукти – както сушени или пушени меса, така и огромно разнообразие от наденички.
Месните специалитети са различни, но има нещо общо между всички тях. Това е високото качество на месото, за което има редица предпоставки. Швейцария предлага най-добрите условия за земеделците и производителите на месо да работят по начин, благоприятен за животните и околната среда. И това прави швейцарското месо по-екологично от вносното.
Малко повече от две трети от обработваемите терени са зелени площи, които се използват за животновъдство. Благодарение на големите количества валежи в Швейцария, до голяма степен животновъдите се справят без изкуствено напояване на ливадите и пасищата.
Швейцарските селскостопански животни получават строго контролиран, подходящ за вида и екологичен фураж. Храната за животни не съдържа генетично модифицирани организми и животинско брашно. Хормоните и антибиотиците за повишаване на ефективността също са строго забранени.
В Швейцария се произвежда 86% от храната за животни, така че само 14% се внасят. Алпийската страна има един от най-строгите закони за хуманно отношение към животните в света. Той например предвижда, че времето за превоз на животни не може да надвишава 6 часа. За сравнение, в ЕС разрешеното време за транспортиране на свине е до 24 часа.
В резултат на всички мерки швейцарското месо означава безопасност и качество и пътят му може да се проследи напълно от двора до магазина и печката.
Видове традиционни месни специалитети
Швейцарската кухня има силни следи от влияния от съседните държави, сред които основният принос имат френската, немската и италианската кухни. Също така кулинарните традиции в различните региони на Конфедерацията имат свои особености и емблематични ястия.
Ако отидете в Цюрих, трябва непременно да опитате прочутото местно блюдо Geschnetzeltes. В класическия му вариант представлява тънки ивици телешко с гъби в кремообразен сос. Ако произнасянето на името на ястието е предизвикателство за вас, тогава можете лесно да го поръчате, като кажете Цюрихско телешко със сметанов гъбен сос и ще бъдете разбрани.
Освен от телешко, може да се приготви от пилешко, което се реже на тънки лентички. Месото се запържва на силен огън до светла коричка. След това се задушава в плътен сос с гъби, бяло вино, кисели краставици или пресни зеленчуци и ароматни подправки.
Резултатът е, че месото направо се топи в устата. Този класически специалитет от Цюрих обикновено се сервира с хрупкави и златисти картофени рьощи. Алтернативни варианти за гарнитура са още spätzle (вид паста), ориз или картофено пюре.
Не само Виена може да хапнете вкусен шницел. Швейцарците също приготвят отлични шницели. За приготвянето им са необходими свински бут, яйца, картоф, глава лук, сух бял хляб, сол, а за подправянето им се ползват черен и червен пипер, горчица и кашкавал.
Технологията не е сложна:
- Месото се смила с картофите, посолява се и се добавят накиснатият във вода хляб, яйцата и подправките. Може да се ползва и готова кайма, към която се прибавя настърган картоф.
- От сместа се оформят големи овални шницели, които се намазват с горчица.
- Пекат се в обилно намазана с масло тавичка на 200 градуса за около 15 минути.
- Към края се поръсват с настъргания кашкавал и се допичат.
- Могат да се приготвят и пържени. Сервират се с пържени картофи или рьощи, поднася се и горчица.
Aлпийският пай с месо, познат като Pastetli е друго традиционно швейцарско ястие. Паят представлява кошничка от бутер тесто, която първо се пече, а след това се пълни с различни продукти. Най-често за плънка се използва месо и гъби, а понякога се пълнят с пилешко и бекон, с кълцана наденичка или с топчета кайма.
Към тях се добавят кромид или праз лук и подправки като черен пипер, магданоз и др. Полива се със сос, приготвен от масло, брашно и сметана с месен бульон или малко бяло вино. Може да се сервира както като основно ястие, така и като подкрепяща закуска.
Освен в готвените ястия с месо, в швейцарската кулинарна традиция намират място и много месни продукти. В Швейцария, хората обичат да се срещат, за да се наслаждават заедно на общуването и храната. Аперитивът е много популярен за почти всеки повод. Това е свързано и с многото фини специалитети от месо, които се сервират като мезе към различни напитки, например чаша бяло вино или студена бира.
Приятно е да завършите деня със стил и да прекарате времето до вечеря, отдавайки се на кулинарни изкушения с приятели.
Bündnerfleisch е най-известният от всички швейцарски специалитети от месо. Апетитни парчета висококачествено говеждо месо се сушат в чистия планински въздух и по този начин вкусовите им качества се формират по естествен начин.
Сред любимите месни продукти е швейцарската национална наденица Cervelat, която може да се приготвя по различни начини – от печена на шиш на лагерния огън до известната швейцарска салата с колбаси. Salsiz пък е суров колбас, приготвен от говеждо и свинско месо. Той идва от Граубюнден и е подходящ като компонент за местни традиционни рецепти. Списъкът е голям, защото колкото са швейцарските региони, толкова са и месните специалитети, а дори и повече.
Рецепти
ZürcherGeschnetzeltes
Продукти:
- Телешки котлети, нарязани на ивици
- 3 с. л. Брашно
- 1 с. л. краве масло
- 2 с. л. Зехтин
- 1 глава лук, много фино нарязан
- 2 скилидки чесън, накълцани на дребно
- 15 пресни листа градински чай, нарязани
- 250 г гъби, дебело нарязани
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 ч.ч. готварска сметана
- морска сол
- смлян черен пипер
Приготвяне:
- Поръсете брашното върху месото и го оваляйте добре. Загрейте половината от маслото и олиото в тиган. Веднага след като маслото започне да се разпенва, добавете месото и го „запечатайте“ много бързо от всички страни. Оставете настрана в чиния.
- Добавете останалата част от маслото и олиото в тигана и задушете лука, чесъна и градинския чай за няколко минути, след което добавете гъбите. Разбъркайте добре и когато гъбите започнат да омекват, продължете да готвите още около 5 минути.
- Добавете виното, за да деглазирате дъното на тигана, като използвате дървена лъжица, за да изстържете всяка образувала се коричка. Добавете телешкото и гответе, разбърквайки, докато виното се изпари. Намалете котлона и оставете да къкри още 10 минути.
- Подправете със сол и черен пипер, а в последния момент добавете сметаната, оставете да шупне за 2 минути, след това свалете от котлона и сервирайте върху паста или с картофени рьощи.
Свинска пържола с плънка от топено сирене
Продукти:
- 800 г свинско месо
- 4 швейцарски топени сирена
- 4 малки кисели краставички
- 3 чаени лъжички горчица
- 3 супени лъжици краве масло
- 2 супени лъжици брашно
- сол и смлян пипер на вкус
Приготвяне:
- Нарежете месото на осем равни парчета напречно на влакната.
- Подправете ги със сол и черен пипер и леко ги начукайте.
- Нарежете краставиците на тънки кръгчета или на парченца.
- Поставете топеното сирене във фризера за двадесет минути, след което го настържете.
- Смесете заедно нарязаните краставици, настърганото топено сирене и горчицата и разбъркайте добре.
- Поставете готовата смес върху четирите парчета свинско месо и покрийте с останалите парчета месо отгоре. След това закрепете пържолите с клечки за зъби и ги оваляйте в брашно
- Загрейте маслото в тиган и ги запържете от двете страни на умерен огън. Можете също така да печете такова месо във фурната при 200 градуса за 25 минути. В този случай ястието ще се окаже не само вкусно, но и здравословно.