Site icon Ресторант Фондю

Месото в швейцарската кухня

Швейцария в исторически план е земя на фермери и затова по традиция швейцарските ястия са прости и питателни. Наред с прочутите си сирена, алпийците много обичат да хапват месо, което е подходящо за суровия планински климат. 

Според национално проучване на храненето MenuCH, швейцарците изяждат средно по 780 г месо на седмица, което, както и да го погледнете, си е сериозно постижение. Количеството е различно при двата пола. Мъжете хапват 980 г, а жените „само“ 570, сочат данните от проучването. 

Месото в швейцарската кухня е толкова изобилно и вкусно, че ако посетите алпийската страна, няма опасност да станете вегетарианец, освен ако не ви тегли много към зеленчуците. 

Какво месо се приготвя и защо качеството му е много високо?

Най-популярните меса в Швейцария са:

Месните специалитети са различни, но има нещо общо между всички тях. Това е високото качество на месото, за което има редица предпоставки. Швейцария предлага най-добрите условия за земеделците и производителите на месо да работят по начин, благоприятен за животните и околната среда. И това прави швейцарското месо по-екологично от вносното.

Малко повече от две трети от обработваемите терени са зелени площи, които се използват за животновъдство. Благодарение на големите количества валежи в Швейцария, до голяма степен животновъдите се справят без изкуствено напояване на ливадите и пасищата. 

Швейцарските селскостопански животни получават строго контролиран, подходящ за вида и екологичен фураж. Храната за животни не съдържа генетично модифицирани организми и животинско брашно. Хормоните и антибиотиците за повишаване на ефективността също са строго забранени. 

В Швейцария се произвежда 86% от храната за животни, така че само 14% се внасят. Алпийската страна има един от най-строгите закони за хуманно отношение към животните в света. Той например предвижда, че времето за превоз на животни не може да надвишава 6 часа. За сравнение, в ЕС разрешеното време за транспортиране на свине е до 24 часа.

В резултат на всички мерки швейцарското месо означава безопасност и качество и пътят му може да се проследи напълно от двора до магазина и печката.

Видове традиционни месни специалитети

Швейцарската кухня има силни следи от влияния от съседните държави, сред които основният принос имат френската, немската и италианската кухни. Също така кулинарните традиции в различните региони на Конфедерацията имат свои особености и емблематични ястия.

Ако отидете в Цюрих, трябва непременно да опитате прочутото местно блюдо Geschnetzeltes. В класическия му вариант представлява тънки ивици телешко с гъби в кремообразен сос. Ако произнасянето на името на ястието е предизвикателство за вас, тогава можете лесно да го поръчате, като кажете Цюрихско телешко със сметанов гъбен сос и ще бъдете разбрани. 

Освен от телешко, може да се приготви от пилешко, което се реже на тънки лентички. Месото се запържва на силен огън до светла коричка. След това се задушава в плътен сос с гъби, бяло вино, кисели краставици или пресни зеленчуци и ароматни подправки. 

Резултатът е, че месото направо се топи в устата. Този класически специалитет от Цюрих обикновено се сервира с хрупкави и златисти картофени рьощи. Алтернативни варианти за гарнитура са още spätzle (вид паста), ориз или картофено пюре. 

Месото е толкова на почит в Швейцария, че дори и най-известната местна кулинарна класика – фондю, което по принцип представлява разтопени сирена, може да се приготви с месо. В този случай месото се реже на хапки и се потапя в сгорещена мазнина. Според предпочитанията, месото може да бъде пилешко, свинско или телешко. Сервира се с гарнитура от варени картофи, карфиол, кисели краставички и сосове.

Не само Виена може да хапнете вкусен шницел. Швейцарците също приготвят отлични шницели. За приготвянето им са необходими свински бут, яйца, картоф, глава лук, сух бял хляб, сол, а за подправянето им се ползват черен и червен пипер, горчица и кашкавал. 

Технологията не е сложна:

 

 

 

Aлпийският пай с месо, познат като Pastetli е друго традиционно швейцарско ястие. Паят представлява кошничка от бутер тесто, която първо се пече, а след това се пълни с различни продукти. Най-често за плънка се използва месо и гъби, а понякога се пълнят с пилешко и бекон, с кълцана наденичка или с топчета кайма. 

Към тях се добавят кромид или праз лук и подправки като черен пипер, магданоз и др. Полива се със сос, приготвен от масло, брашно и сметана с месен бульон или малко бяло вино. Може да се сервира както като основно ястие, така и като подкрепяща закуска.

Освен в готвените ястия с месо, в швейцарската кулинарна традиция намират място и много месни продукти. В Швейцария, хората обичат да се срещат, за да се наслаждават заедно на общуването и храната. Аперитивът е много популярен за почти всеки повод. Това е свързано и с многото фини специалитети от месо, които се сервират като мезе към различни напитки, например чаша бяло вино или студена бира. 

Приятно е да завършите деня със стил и да прекарате времето до вечеря, отдавайки се на кулинарни изкушения с приятели.

Bündnerfleisch е най-известният от всички швейцарски специалитети от месо. Апетитни парчета висококачествено говеждо месо се сушат в чистия планински въздух и по този начин вкусовите им качества се формират по естествен начин.

Сред любимите месни продукти е швейцарската национална наденица Cervelat, която може да се приготвя по различни начини – от печена на шиш на лагерния огън до известната швейцарска салата с колбаси. Salsiz пък е суров колбас, приготвен от говеждо и свинско месо. Той идва от Граубюнден и е подходящ като компонент за местни традиционни рецепти. Списъкът е голям, защото колкото са швейцарските региони, толкова са и месните специалитети, а дори и повече.

 

Рецепти

ZürcherGeschnetzeltes

Продукти:

Приготвяне:

Свинска пържола с плънка от топено сирене

Продукти:

Приготвяне:

Exit mobile version