Site icon Ресторант Фондю

Швейцарските предястия

[:bg]Швейцарски аперитиви и специалитети[:en]Swiss hors d'oeuvres[:]

Поднасянето на предястия е една от социалните традиции в Швейцария и е неразделна част и от швейцарската гастрономична култура.

Кратка характеристика на швейцарските предястия – особености

Както у нас, в България предлагаме салата, малки сандвичи, студени мезета или топли предястия, така и в Швейцария антипастите са доста разнообразни и като вкусове и като начин на приготвяне. Разликата е там, че в страната на шоколада и сиренето разделят възбуждащата апетита храна на аперитиви (аперо) и предястия.

Аперитиви

Според швейцарската гастрономическа култура, аперитивите (аперо) са по-скоро вид „мезе”, което се похапва с приятели на по бира или чаша вино. Класическите швейцарски аперитиви обикновено включват богат набор от различни видове сирена, студени меса и колбаси, маслини, ядки, дори сладкиши като Schinkengipfeli или Flûtes.

Предястия

Предястията в швейцарската кухня се отличават с простота на изпълнението и с изискаността си. Обикновено се предлагат като плавен преход към основното хранене, но много често могат да бъдат консумирани и като основно.

Популярни студени и топли швейцарски предястия

Едни от най-популярните аперитивни закуски или предястия, които често присъстват в менюто на ресторантите са пикантните кнедли с пълнеж, които се приготвят бързо и лесно.

Пикантни швейцарски кнедли

За да приготвите това непретенциозно, но много вкусно швейцарско предястие се нуждаете само от един пакет бутер тесто и плънка по избор.

Пълнежът може да включва както колбаси, кайма, сьомга, така и зеленчуци, различни видове сирена, ядки, билки и други.

Приготвяне:

Разстилате бутер тестото, нарязвате го на квадрати, поставяте в средата плънката и събирате четирите края на квадрата. Получава се нещо като малки пакетчета, подобни на кнедли, които можете да изпържите или изпечете във фурната според желанието си.

Това швейцарско предястие може да се хапва и като основно, ако в чинията с кнедлите прибавите сезонна свежа салата.

Канапета по швейцарски

Канапетата или „сандвичите – хапки” са още едно доказателство, че швейцарците знаят как да доставят удоволствие на небцето дори и с най-обикновените продукти.

Ако решите да приготвите канапета по швейцарски ще са ви необходими:

Няколко филии бял или пълнозърнест хляб, яйчена салата, пресни краставици, рукола и сьомга.

За да приготвите канапета просто трябва да отстраните кората от хляба и върху всяка филийка да поставите различен продукт. Тънкият момент тук е, че филийките се нареждат една върху друга или иначе казано, поставяте върху първата филийка яйчена салата, отгоре поставяте втората филийка, върху която поставяте примерно зелената салата и така редувате филийки и плънка, докато канапето заприлича на малка кула от хляб и пълнеж.

След това ви остава само да нарежете филийките на малки хапки, да забодете всяка хапка с дървена клечка за сандвичи и да поднесете кокетното предястие на гостите си.

Като си говорим за вкусна храна, не можем да не споменем още едно страхотно швейцарско предястие, което често се предлага в изисканите заведения.

Сьомга с авокадо

Приготвянето на това предястие отнема не повече от 10 минути, но резултатът е просто невероятен.

Продукти:

Приготвяне:

Филийките авокадо се овкусяват с лимоновия сок. Парчетата сьомга се намазват с муса от хрян и се увиват около авокадото. Готовите предястия се нареждат в чиния, забождат се с коктейлна пръчица и се поръсват с кресон и черен пипер.

Hörnlisalat (салата с макарони)

Салатата с макарони се нарежда сред класическите предястия в швейцарската кухня. Освен, че е лесна за приготвяне, тя може да се консумира както като предястие, така и като основно ястие.

Продукти:

Продукти за соса:

Приготвяне:

Продуктите за соса се пасират добре. Макароните се варят до степен al dente, изцеждат се и се поставят в купа за сервиране. Към макароните се добавят останалите продукти и соса и всичко се разбърква леко, за да могат макароните да поемат ароматите.

Салатата се поднася охладена и с чаша хубаво вино.

Печено меко сирене върху канапе от хляб

Това швейцарско предястие е страхотна „разядка” преди основното ястие. Рецептата отново не изисква върховни кулинарни умения, но крайният резултат (и вкусов и визуален) е просто изумителен.

За да приготвите това предястие ще са ви необходими:

За дресинга:

Приготвяне:

Филийките хляб се поставят върху хартия за печене и отгоре им се поставят парчетата меко сирене. Така приготвеното канапе се запича в силно загрята фурна за около 5 – 6 минути, а ако имате кухненска горелка можете просто да обгорите сиренето за мъничко.

Съставките за соса се смесват добре.

Канапето със сирене се подрежда в чиния за сервиране и се залива с топинга. Традиционно предястието се сервира с прясна сезонна салата. В зависимост от предпочитанията си можете да го поднесете както студено, така и топло.

Rösti

Няма как да подминем това уникално швейцарско гастрономично изкушение от картофи, което всички познаваме под името Рьощи.

Първоначално приготвяно в швейцарския кантон Берн, много скоро Rösti се нарежда сред топ 5 на ястията в швейцарската традиционна кухня. Ястието е било замислено като закуска, но днес се предлага като предястие или основно ястие.

Рецептата за Rösti има много варианти и можете да опитате това предястие приготвено по различен начин, но ние решихме да ви представим една от най-популярните (и лесно изпълними) рецепти, в случай, че искате да изпробвате кулинарните си умения в домашни условия.

И така, продуктите, които ще са ви необходими, за да приготвите това швейцарско предястие са:

Приготвяне:

Rösti е напълно готово, когато и двете страни на „палачинката” добият хубав, златист цвят.

Exit mobile version