Site icon Ресторант Фондю

Швейцарските деликатесни ястия

[:bg]Национални швейцарски деликатеси | Ресторант Фондю[:en]National Swiss delicacies | Restaurant Fondue[:]

Швейцария е страна с богата и разнообразна кухня, която може да впечатли всеки, който реши да „прескочи” отвъд ястията, които са запазената марка за страната като фондю, раклет и рьощи и опита нещо малко по-различно, но също толкова вкусно като…

Швейцарските деликатесни ястия

Ако си мислите, че деликатесните ястия, които ще ви представим са сложни за изпълнение рецепти, които само виртуозните готвачи могат да приготвят, грешите. Ако си мислите и че продуктите, които са необходими за приготвянето на тези ястия са много на брой и труднодостъпни, отново грешите.

Защото в основата на традиционната швейцарска кухня стои използването на свежи, натурални продукти, които се комбинират по прост, но много деликатен начин, за да превърнат едно на пръв поглед много семпло ястие в кулинарен шедьовър.

3 деликатесни швейцарски ястия + една закуска, приготвени с… колбаси

Избрахме да ви запознаем с този вид швейцарски ястия, тъй като Швейцария е един от най-големите производители на деликатесни колбаси и наденица и е съвсем логично тъкмо колбасите да присъстват в голяма част от швейцарските рецепти.

OLMA – Bratwurst

За швейцарците тези бели наденички не са просто „някаква храна”, а едни от най-любимите деликатесни продукти, които винаги присъстват на трапезата им на най-големите празници. Произвеждат се от 50% телешко, 50% свинско месо, мляко, сол и черен пипер. Ако телешкото в състава им е по-малко от 50%, тогава деликатесните наденички се наричат St. Gallen „Bratvurst”.

Без OLMA – Bratwurst не минава нито един швейцарски празник, а наденичките се приготвят по много разнообразни начини – на скара, на тиган, с кисело зеле и ябълки и т. н.

Една от най-популярните и често приготвяни рецепти с тези наденички е Братвурст с кисело зеле, бекон и ябълки.

Рецептата е лесна за приготвяне и за нея ще са ви необходими:

Нарязаният бекон се пържи, докато остане на мазнина, след което се вади от тигана и на негово място се поставят да се запържат лука, ябълката, подправките и виното. След няколко минути се добавят зелето и малко вода и ястието се оставя да къкри около 40 – 45 мин.

Докато зелето се готви, парчетата Братвурст се дупчат с вилица и се приготвят на скара или тиган.

Деликатесното ястие се поднася, като на дъното на чинията се поставят готовото зеле и бекона, а отгоре се нареждат наденичките.

Luganietta (Luganighetta)

Този вид наденица се приготвя кълцано свинско месо, ароматизирано с карамфил, канела, индийско орехче и Марсала. Някой от производителите на Luganietta добавят още настърган Пармезан или специален бульон, съставките на който се пазят в тайна.

Най-често Luganietta се предлага в прясно състояние и завито като охлюв, но има региони от страната, където се предлага и на парчета. Без значение в какъв вид може да закупи, Luganietta е изключително вкусна и много популярна швейцарска деликатесна наденица, която може да се приготви на скара (барбекю), с полента, ризото или по друг начин.

Рецептата, която сме ви подготвили е лесна за изпълнение и няма да ви отнеме много време.

Полента с Luganietta

За да приготвите ястието ще са ви необходими:

Полентата се приготвя по стандартния начин: водата се поставя на котлона да заври, след което при непрекъснато бъркане се прибавя брашното. След като водата поеме брашното се добавят зехтина и солта и ястието се оставя да поври още малко, като през това време бъркането му продължава.

Ако нямате толкова много време (около 60 минути отнема приготвянето на полентата), можете да използвате и готова полента.

След като полентата е готова, наденичките се приготвят на скара или на тиган и ястието е готово за сервиране и хапване.

Cervelat

Може да се каже, че тази пушено – варена наденица е националната гордост на Швейцария. Произвежда се от телешко и свинско месо и различни подправки според региона, в който се произвежда. В различните кантони на Швейцария този колбас може да се срещне под различни имена като Servelas, Cervelat, Cervellata, Stump.

Според статистика, публикувана от Съюза на месарите в Швейцария, годишно в страната се произвеждат над 160 милиона тона от този колбас или на глава от населението се падат средно по 21 колбаса на година.

Cervela се приготвя по разнообразни начини – като ястие със зеленчуци, самостоятелно на скара или грил, може дори да се консумира суров.

Избрахме да ви представим едно много вкусно деликатесно швейцарско ястие с този колбас, с което можете да смаете гостите си, ако решите да го приготвите.

Картофи с Прошуто, деликатесен колбас Cervela и сирене Грюер

За да приготвите ястието ще са ви необходими:

Картофите се сваряват, обелват и нарязват на едри парчета. Към нарязаните, още топли картофи се прибавят горчицата, маслото, подправките и част от настъргания Грюер. Всичко се разбърква добре.

Колбасът се потапя във вряла вода за няколко минути, за да се попари, след което се вади, залива се със студена вода и се реже на едри парчета. Прибавя се към останалите продукти и ястието се прехвърля в тава. Добавя се останалото сирене отгоре и ястието се запича за около 30 минути във фурната. Поднася се веднага.

Bundnerfleisch

Това е вид сушено телешко месо, което се произвежда основно в Алпийските кантони на Швейцария. Месото се суши за около 10 – 15 седмици на чист алпийски въздух, което прави вкуса му неустоим.

Този деликатес може да се консумира като антипаста или можете да си направите вкусен сандвич с него – изборът е изцяло ваш.

Швейцарски сандвич с деликатесен колбас и яйце

Спряхме се на този сандвич, тъй като е доста популярен в Швейцария заради балансирания си вкус и богатството от продукти.

За да приготвите сандвича ще са ви необходими:

Преди да започнете да нареждате сандвича, яйцето се пържи на очи и се сваля от огъня. Реденето на сандвича е както следва: филийка Bundnerfleisch (може и друг вид колбас или деликатесно месо), филийка Прошуто, Моцарела, малко лук и накрая яйцето и босилека. Сандвичът се „затваря” с другата филийка, притиска се леко и се запича от двете страни за по една-две минути на тиган или тостер, за да се запечати. Вади се от тигана, реже се по диагонал и се сервира.

Exit mobile version